В някои случаи iPhone 5 осигурява 4МР снимки, но всичко е наред

В някои случаи iPhone 5 осигурява 4МР снимки, но всичко е наред
Ако вече сте успели да се сдобиете с iPhone 5 или очаквате с нетърпение българските оператори да обявят кога ще го пуснат в продажба, следната информация сигурно ще ви бъде полезна. Или поне ще елиминира един от потенциалните поводи за учудване. Оказва се, че камерата на телефона не винаги снима в резолюция 8МР, а понякога прави 4МР кадри, но това не е резултат от бъг, а част от стратегията на Apple да осигури по-качествени снимки при недостатъчна светлина. Системата (dynamic low-light mode) се активира автоматично, когато реши, че осветлението не стига за получаването на добри кадри. В този случай се използва процес oversampling, при който един пиксел се получава след комбинирането на информацията от 4 други пиксела. Според Apple това води до увеличаване на светлочувствителността с 2 f-стопа.

В допълнение се задейства и пространствена система за редуциране на шума, която сравнява пикселите със съседните им и идентифицира тези, които може да не са на мястото си. Има и интелигентен филтър, който може да разпознае едноцветните повърхност без текстура и да приложи върху тях процес за намаляване на шума. Ако думата oversampling ви звучи познато, това е така, защото процеса се използва с отлични резултати в Nokia 808 PureView. Там обаче се обработват и комбинират повече пиксели от 41МР сензор с големи размери, което води и до кадри с неочаквано високо качество.

http://www.slashgear.com/your-8mp-iphone-5-may-only-give-you-4mp-photos-but-its-not-broken-21248848/

Аксесоари за:
 • здравейте един коментар ми направи силно впечатление че апле-то измислило не6то преди нокиата когато нокиа праве6е телефони аплето не знае6е какво е това гсм то и сега незнаят пална скръб един и санщи феис едно и сащо мену ако искате да правите сравнение не тарсете пуре ву има сравнение между аплето и нокиа лумиа 920 направо го трепе нокиата сажалиавам.
  traikoni
 • axaxaxaxaxax добре казано ;D
  AbarthSS
 • Нищо чудно да патентоват думата Патент.
  Aguero10
 • Вие сте луди бе... Когато Аппле са го били измислили това, Нокиа още не ги е имало като фирма :D Очаквам патент в скоро време :D Иначе ми е любопитно да видя сравнение на снимки от PureView и иФон5...
  KOBRETI
 • И аз щя го тога да кажа :D, че кой знае Епъл може скоро кажат, че те са го измислили и да пуснат пак патент :D,
  behroozwolf
 • За пореден път Епъл са гадни копирачи.
  S1Kill3R
 • Те дано от Нокиа са го патентовали: Щото да не се наложи да плащат за СВОЕ изобретение:D:P
  geleto_