В София има и услуга за споделени скутери

В София има и услуга за споделени скутери

На обособените места за паркиране на електрически тротинетки, велосипеди и мотопеди в София вече могат да се открият и скутери, които са част от нова услуга за споделено използване. Подобно на електрическите превозни средства скутерите на Shareascoot могат да се отключат чрез смартфон, но за разлика от тротинетките работят на бензин. В момента в София с налични 30 такива скутера, които се таксуват на минута, но могат да бъдат наети за ден или седмица при фиксирани тарифи, пише "Капитал".

Разбира се, за ползването на услугата се изисква притежаване на шофьорска книжка (изисква се категория Б), която се въвежда в мобилното приложение. Скутерите разполагат с две каски за пътниците - в кутията на багажника и под седалката, а таксуването е по 29 стотинки на минута. Първоначална такса няма, а минута престой се заплаща по 9 стотинки. Дневният наем струва 59 лева, а за седмица е на цена 280 лв. Шофирането е възможно в цяла София, но оставянето на скутерите може да стане само на определените места в широкия център.

Според управителя на фирмата зад услугата Красимир Димитров потребителите най-често наемат скутерите за 15 минути или за цял ден. Превозните средства са марка SYM, а през следващите месеци се очаква да бъдат пуснати и електрически модели. До момента инвестицията в Shareascoot е над 250 000 лева, а плановете са до края на следващия сезон (март-ноември) в София да има 100 скутера. Подготвя се навлизането им и в Пловдив, а след това в Бургас и Варна.

Източник: Капитал

Оферти на деня

 • Има, има. Категория М. Това не може да се смени по желанието на таксиджиите. Докато убер разчита на либерално законодателство, където може.
  Е сега има едни други, на които за забрани и спиране на дейност, въобще не им дреме. А да им разбият приложението на органите не е по силите.
  tzincbg
 • Няма регламент когато са засегнати някои (монополистки) интереси... навремето таксиметровата мафия направи всичко възможно Юбер да не тръгне тука.Все ще измислят нещо.
  AVKansazov
 • Глупости. За скутерите си има регламент.
  tzincbg
 • Да, и ще глобяват всеки на скутер. Не може така, то бива-бива , но това си е направо свободия. Трябват немедлено санкции! Севодня скутери качаеш , зафтра родино продаьош!
  A4i
 • И на тях ще им намерят цаката и ще ги изкарат незаконни.
  AVKansazov
 • За кво с бензин?
  ex_bg