Забрана за китайско оборудване може да оскъпи 5G в Европа с 55 милиарда евро

Забрана за китайско оборудване може да оскъпи 5G в Европа с 55 милиарда евро

Евентуалната забрана за използване на телеком оборудване от китайски компании би оскъпила изграждането на 5G мрежите в Европа с около 55 милиарда евро. Освен това внедряването на следващото поколение мрежи може да се забави с около 18 месеца, сочи анализ на организацията GSMA, която обединява 750 оператора от цял свят. Източници на Reuters посочват, че Huawei е сред основните поддръжници на лобистката група. Докладът повтаря по-ранното предупреждение на организацията за негативното влияние при забрана за използване на продуктите на Huawei и ZTE. 40% от оборудването в ЕС идва именно от тези две компании.

Прогнозната стойност от 55 милиарда евро е огромна, като половината от сумата ще е необходима за избор на алтернативен хардуер в условията на по-слаба конкуренция. Освен това операторите ще трябва да заменят съществуващата си инфраструктура, преди да могат да преминат към мрежите от следващо поколение. Според Nokia обаче това не е точно така, защото компанията предлага техническо решение, което може разположи върху същестуващото 4G оборудване на операторите, което ще намали цената и сложността на промените. Преди дни Nokia заяви, че е изпреварила Huawei по отношение на общите поръчки за 5G мрежи.

Докладът твърди, че евентуална забрана в ЕС ще забави навлизането на 5G технологиите с 18 месеца. Според него подобно забавяне ще увеличи разликата в проникването на 5G между ЕС и САЩ с над 15% до 20205. Всичко това ще бъде резултат от трудностите в доставките за другите доставчици на оборудване като Ericsson, Nokia и Samsung в случай на рязък скок в търсенето на продуктите им. Освен това и операторите ще трябва да направят преход от един набор устройства към друг.

Източник: Reuters

Оферти на деня

  • Платено съобщение. По добре парите да останат в европейски фирми. стига сте пълнил китайски гуши. Ти парите по дърветата ли ги намираш ? Тези повече пари ще бъдат платени от нас !
    Боби13
  • Платено съобщение. По добре парите да останат в европейски фирми. стига сте пълнил китайски гуши.
    gogulef