Oт гумите до телефоните - кратка история на Nokia

Oт гумите до телефоните - кратка история на Nokia

Преди десетилетие имаше една мелодия, която чувахме стотици пъти всяка седмица. Навсякъде. Сигурен съм, че вече сте направили връзката между мелодия и име и си тананикате един от най-популярните тонове на звънене - този на Nokia.

През 2000 година получих първия си смартфон (ако не ме лъже паметта, Siemens C25), който бледнееше пред моделите на Nokia. Горе-долу по това време започна манията по Nokia 3310, историите за здравината му, възможността да се смени панелът, игрите Snake II и Space Impact и т.н. Година по-късно много хора от класа ми имаха култовия модел, а по-късно и аз се сдобих с такъв. Тогава това беше линията на живот на телефоните.

 

Спомням си как в междучасията гонехме рекордите си на Snake, как разменяхме комбинациите от бутони, с които да композираме нови тонове на звънене… Също така си спомням първите ми приятели с Nokia 7210 - цветен екран, полифонични мелодии и Bounce, една от най-великите игри за мобилен телефон!

Разказвам всичко това, за да подчертая колко дълбоко в живота ни беше навлязла тази марка. Разбира се, това беше резултатът от още по-голямата популярност на мобилните телефони, по-ниската цена на някои модели и по-достъпните планове за услуги. И именно в тази среда Nokia беше лидер. Подобно на ситуацията днес с iPhone, така и тогава хората не споменаваха марката, а просто използваха цифрите на моделите, когато говореха за тях. В един момент тази вяра в бранда изигра лоша шега на финландците, но за това след малко.

Подобно на всеки ретроспективен материал, така и тук финалът вече е известен. Това обаче не означава, че не можем да си припомним историята - за доза носталгия, за ценни уроци или за една по-пълна картина на технологичния свят днес.

Изненадващата история

Nokia е основана с отварянето на фабрика за целулоза до Тампере (тогава част от Руската империя) през 1865 година, когато идеята за мобилен телефон е меко казано фантастична. Основателят е Фредрик Идестам. През 1868 заработва и втора фабрика до град Нокия, който през 1871 година се превръща в кръстник на новата компания Nokia.

През 1898 започва работа Finnish Rubber Works, която произвежда галоши и други гумени продукти. Фабриките се намират в непосредствена близост до хартиения цех на Nokia и поради тази причина започват също да използват бранда Nokia. След края на Първата световна война Nokia е изправена пред сериозна криза и е придобита от Finnish Rubber Works. Очевидно този бизнес е бил много по-успешен, тъй като следващата придобивка е Finnish Cable Works - компания, която произвежда телефони, телеграфи и електрически кабели. Наченките на познатата ни с комуникационни си продукти Nokia.

Въпреки че трите компании не се сливат по познатия днес начин, Едуардо Полон е свързващата фигура между тях - основател на FInnish Rubber Works и председател, управляващ директор и най-голям акционер в трите компании от групатa. Финалното обединение става през 1967 година под името Nokia Corporation с фокус хартия, електроника, гума и кабели. Ако това ви звучи изключително общо, така е - тези елементи са съставна част от много продукти, сред които гуми за автомобили и велосипеди, гумени ботуши, комуникационни кабели, телевизори, военно оборудване, по-късно дори лаптопи, роботи и т.н.

През 1984 година започва изграждането на телекомуникационната мрежа Nordic Mobile Telephone (NMT), която свързва Скандинавските страни, а мрежовото подразделение на Nokia е обединено с държавния орган, за да се формира Telefenno. През 1992 година държавата продава акциите си на компанията и бизнесът променя името си на Nokia Telecommunications.

По време на пускането на NMT мрежата Nokia представя първия телефон за автомобили - Mobira Senator, който тежи около 10 кг, а малко по-късно и “мобилен” телефон - Mobira Talkman, който може да се използва и извън автомобил и тежи скромните 5 кг. В края на 80-те е представен Mobira Cityman 900 - мобилен телефон с тегло от 800 грама.

От написаното дотук става ясно, че компанията се бори на много фронтове, което води и до криза в края на 80-те години. След промяна в ръководството се взима решение за по-голям фокус и бизнесите за гуми, кабели, телевизори и други са разпродадени, а усилията са насочени към телекомуникацията.

През 1992 година е обявен телефонът Nokia 1011, първият истински мобилен GSM (Глобална система за мобилни комуникации - стандартът за втората генерация дигитални мобилни мрежи, или 2G) апарат. Паметта му побира 99 контакта, а батерията издържа около 90 минути. Хм, а се оплакваме от смартфоните си! През 1994 година на пазара излиза серията Nokia 2100 - първият модел със знаковата мелодия, с която започнах текста. От нея са продадени около 20 млн. бройки, което е огромно постижение за периода.

В средата на 90-те години Nokia изпитва трудности да отговори на огромното търсене на мобилни телефони, а само в рамките на пет години - от 1996 до 2001 година - приходите на компанията скачат от 6.5 млрд. евро до 31 млрд. За период от 14 години (1998-2012 година) Nokia е лидер в света на мобилните телефони.

През 1996 година на пазара излиза Nokia 9000 Communicator, който струва 800 долара, но има невероятни умения - работа с имейли, уеб браузър и т.н, а пък футуристичният му вид е достатъчен, за да се появи в шпионски филм като “Светецът” с Вал Килмър. Най-известният филмов телефон обаче е Nokia 8110 с прякор “банана” заради формата си, когато капачето над клавиатурата се плъзне надолу. След излизането на “Матрицата” през 1999 година всички искахме точно такъв телефон.

Сякаш Nokia не можеше да сбърка. През 2000 година се появи вече митичният Nokia 3310, а през 2003 година - Nokia 1100, който стана най-продаваният телефон в света. От премиерата му са продадени 250 млн. бройки. Постижението е повторено и от наследника му Nokia 1110.

През 2001 година е представен Nokia 7650, който е оборудван с камера и красив цветен екран, а година по-късно излиза и Nokia 6650 - първият 3G телефон.

Това са безспорно интересни години в света на телефоните, в които често дизайнът зависи от някоя отличителна функция. N-Gage наподобява мобилна игрова конзола, Nokia 7280 е лайфстайл телефон, който напомня гилза на червило, а серията N е насочена към бизнеса и качествените камери.

Развитието на мобилния бизнес на Nokia е меко казано вълнуващо. Нищо не може да спре финландския производител, но през 2007 година се случва невъзможното. Една компютърна компания доказа, че потребителите са готови за друг тип устройство.

Мисията: Невъзможна - Разпад

Разбира се, това е iPhone и вече говорихме достатъчно много за него, както и за другия огромен удар, дошъл година по-късно - Android. В края на 2007 година половината продадени телефони в света са Nokia. От тази висока позиция започва стремглавото спускане надолу. Дотолкова, че през 2013 година мобилното подразделение, което допреди няколко години се слави със своята мощ, е погълнато от Microsoft за 7.2 млрд. долара.

В рамките на тези шест години Nokia опитва, но има един много сериозен проблем - софтуерът. През 2008 година е представен 5800 XpressMusic - смартфон със сензорен екран и с първата версия на Symbian (S60 5th Edition), която поддържа управление чрез такива екрани. Моделът е относително успешен, но не е тази легенда, в която се превръщат много от моделите от епохата на бутоните. Истината е, че преходът на Symbian към новата сензорна среда е много труден. Тя е нещо от стария свят, което се създава и оформя за конкретния модел, и трудно може да оцелее в новата реалност, която обръща все по-голямо внимание на приложенията. До 2009 година Nokia използва близо 60 различни версии на Symbian - огромен труд, насочен в грешна посока.

През 2010 година проблемите стават повече от явни. Софтуерът е все по-важен и определящ, а Nokia не може да се нагоди към това. Конкурентите напредват и завладяват пазара, докато финландците са приклещени в ъгъла, без да държат съдбата си в свои ръце. Същата година на управленския пост застава Стивън Илоп, бивш ръководител от Microsoft. Той обявява стратегическо партньорство с Microsoft и Nokia става най-големият производител на смартфони с мобилната версия на Windows. Първите модели са Lumia 800 и Lumia 710 от 2011 година. Изглежда сякаш има някаква надежда за Nokia, а безспорно големите имена са Lumia 920 и Lumia 1020, които впечатляват с камерата си и дори до днес се споменават с любов от много потребители. Това обаче не е достатъчно, когато липсват някои от най-популярните приложения, а конкуренцията вече е толкова напред, че се е загубила зад хълма.

През септември 2013 година Microsoft придоби мобилното подразделение на Nokia, включително патентите, навигационната услуга, правото да използва бранда и т.н. Това също не беше спасението за телефоните Nokia, на което се надяваха всички, защото днес мобилната операционна система на Windows е минало (вече му обърнахме специално внимание), а брандът се използва от HMD Global, които боравят умело с него и успяват да се борят за потребители дори в този толкова труден пазар.

Изводите

За съжаление Nokia не може да разчита на агент Итън Хънт и всъщност разпадът на мобилното подразделение е окончателен. Този път опонентът е прекалено силен, но е трудно да приемем, че това е всичко. Да, Android и Apple смазват конкуренцията, но преди това Nokia, дори само с малка част от примерите от по-горе, доказа, че може да се адаптира, че има идеи и не се притеснява да инвестира в развойна дейност. Може би именно заради това, когато през 2013 година компанията е придобита от Microsoft, Стивън Илоп казва: “Не направихме нищо грешно, но някак загубихме”.

Не мога обаче да се съглася с него. Nokia имаше прекалено голямо самочувствие и вяра в опита си от толкова години лидерство, че просто забрави, че трябва постоянно да се учи. Силата ѝ да се адаптира сякаш изчезна от момента, в който конкурентите показаха нещо по-различно. Да признаеш, че има какво да научиш, не е проблем. Да го отхвърлиш обаче, е и именно това доведе до края на Nokia. Всичките пари, инвестирани в развойна дейност, са хвърлени на вятъра, ако не можеш да ги трансформираш в продукт, който хората искат да купят. Това отново ме връща на темата за софтуера, защото телефоните на Nokia продължаваха да имат качествен хардуер (поне много от тях), но нямаха приложенията, които да привлекат потребителите и да им осигурят качествено преживяване. Прекалено дълго фокусът оставаше върху хардуерната част.

Nokia надцени и силата на бранда, като вярваше, че той е толкова познаваем, че бавната реакция към промените на пазара няма да бъде наказана. Името Nokia трябваше да осигури голям комфорт при търсене на правилното противодействие срещу Android и Apple. Когато обаче потребителят има избор, неговата вярност не е безкрайна. За две години Nokia пусна толкова разочароващи телефони, че портфейлите започнаха да се затварят пред финландците. Това е и един от най-ценните уроци в днешния технологичен свят - потребителите очакват постоянни иновации, постоянни подобрения, защото ако дадена компания не ги предлага, те няма да се поколебаят да ги открият на друго място.

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня

 • Язък и Том Круз не можа да помогне, снощи гледах MI Rogue Nation
  n1
 • При еднакъв старт Windows Phone нямаше дълго време приложеня. Мой приятел можеш да пише приложения на Windows Phone, ми е казвал, че е по достъпно и доходно на андроид. Самия той дълго се измъчваше и накрая премина на андроид

  Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

  dancho1
 • За съжаление и при таблетите прецакаха работата. Много ъпдейти и вътрешна памет не остава...
  tzincbg
 • През 2013 г когато минах от Е52 на Лумиа 920 нещата все още стояха различно, чак през 2017 твърдо се усети накъде духа вятъра, както и индийския циганин е на път да приключи с WP :(
  n1
 • Различни са и затова не е коректно написаното 😉
  Боби13
 • Андроид нито е грозен, нито е бавен, нито забива... Нещо си се объркал или не си го ползвал отдавна...
  Уинфоун имаш равен старт с андроид, даже съществуваше още по времето на Симбиан. Имаха достатъчно време да блеснат, но сами си се затриха.
  Да, преди 7 години беше така. Може сега нещата да са по-добре
  Apple_fan
 • Такъв беше Андроид преди 5-6 години, но отдавна не е бавен и забива ! Грозен пък никога не е бил, макар че тук всеки има различна естетическа точка, но пък роботът точно ти позволява да го направиш такъв, какъвто да ти харесва !
  Боби13
 • Андроид нито е грозен, нито е бавен, нито забива... Нещо си се объркал или не си го ползвал отдавна...
  Уинфоун имаш равен старт с андроид, даже съществуваше още по времето на Симбиан. Имаха достатъчно време да блеснат, но сами си се затриха.
  Ванката
 • Windows Phone беше много добра операционна система, дори за някои неща беше по-добра от iOS, но средностатистическия смартфон потребител си искаше грозната, бавна и забиваща ОС Андроид.
  Apple_fan
 • Ха, стана чудо, намери се загубената ми Lumia 950, сега дилемата ми е дали да си удължа агонията до изключването на WP? Баща ми още си го ползва, но му се счупи дисплея и на есен ще го хвърля, като му дам Sony XZ Premium-а.
  Най-лошото на 950-ката беше процесора, който яко грее при експлоатация и скапва батерията. Неслучайно Самсунг отказаха тогава да го слагат в своите телефони.
  Spikul
 • Ха, стана чудо, намери се загубената ми Lumia 950, сега дилемата ми е дали да си удължа агонията до изключването на WP?
  n1
 • Провали се защото закъсня, лутаха се около Симбиана и към 2010 г бяха на никъде. Самия мобилен уиндоус закъсня, като още не бяха решили само с Нокия ли ще върви или ще следват концепцията на Андроид, знаете че имаше и Самсунг с уиндоус мобайл.
  n1
 • -
  npet
 • Е да,но Уиндоус фон работеше идеално с този процесор и рам. Плюс това ,ние купувахме 1020 заради камерата,а нот 3 се купуваше заради стилуса и огромния екран за онова време. Така,че не сравнявай несъвместими телефони. Нот 3,а и никой телефон не можеше да бие Лумия 1020 по камера,дори сега в 2019г,линията снима идеално. Точно така - камерата беше уникална, но къде е наследникът на 1020? Къде е и водоустойчивата Лумиа?
  Spikul
 • Е да,но Уиндоус фон работеше идеално с този процесор и рам. Плюс това ,ние купувахме 1020 заради камерата,а нот 3 се купуваше заради стилуса и огромния екран за онова време. Така,че не сравнявай несъвместими телефони. Нот 3,а и никой телефон не можеше да бие Лумия 1020 по камера,дори сега в 2019г,линията снима идеално.
  hobifon
 • Не е съвсем вярно, че Нокия загубиха заради софтуера. Уиндоус беше чудесна ОС, но те така и не пуснаха един модел, който да е водоустойчив и да е с актуален хардуер. Помня, че когато си купих 1020, по същото време взех на жена ми Note 3. Ами разликата в хардуера беше такава, че моята Лумия беше с процесора на S2. Да, ако бяха заложили на Андроид, нещата можеше да се развият по различен начин, но идеята на Майкрософт тогава беше да поръчат на Интел архитектура различна от ARM и да успеят да вкарат системата си в среда х86. Ето това за мен са истинските проблеми на Нокия.
  Spikul