Вече можете да изтеглите приложението ViruSafe за Android

Приложението ViruSafe, което е част от Националната информационна система за борба с COVID-19, вече може да се изтегли от Google Play в устройствата с Android. Версията за iOS очаква одобрение, за да се появи в App Store, и предполагаме, че и тя ще се появи съвсем скоро. Регистрирането в приложението става с мобилен номер, а след това е необходимо да се въведат ЕГН, номер на лична карта или на паспорт.

Чрез ViruSafe всеки може да следи за своето здравно състояние всеки ден, като попълва данни за симптомите, които изпитва. Необходимо е и да се сподели информация за местоположението на устройството. Засега в приложението липсва друга функционалност, но от описанието в магазина става ясно, че то ще уведомява, ако сте били в близост до друг потребител със симптоми.

Включени са детайли за коронавируса и за причиняваното от него заболяване COVID-19. В обяснителния текст се посочва, че в момента в МЗ има информация главно за тежко болните и хората със силно изразена симптоматика. За изготвянето на максимално точен статистически модел обаче е нужна информация от максимално голяма част от населението, включително и от хора без никакви симптоми.

Националният оперативен щаб призовава колкото се може повече потребители да инсталират ViruSafe и да попълват ежедневно данни за своето състояние. Засега приложението е с рейтинг 4.3, но има и много критични коментари около ограничената функционалност.

Вчера от Европейския надзорен орган за защита на данните (EDPS) заявиха, че на територията на ЕС трябва да има едно приложение, което да се ползва за проследяване разпространението на коронавируса, вместо всяка държава да създава собствено решение. Председателят на EDPS посочи, че ползването на Bluetooth за проследяване на контактите изглежда като полезен механизъм, но тази функционалност изглежда липсва от ViruSafe.