Вероятно е избрано предложението за nanoSIM карта на Apple

Вероятно е избрано предложението за nanoSIM карта на Apple
Разбрахме, че ETSI избра стандарт за следващото поколение SIM карти, но засега все още няма конкретна информация от предложенията е било избрано - основните конкуренти бяха това на Apple и на RIM и Motorola, което впоследствие беше ревизирано. Ако трябва да съдим по реакцията на Nokia след съобщението, ETSI може би е избрал дизайна на Apple. Финландската компания, която подкрепи разработката на Motorola и RIM, разпространи изявление в което казва, че продължава да смята предложението на Apple за по-лошо в техническо отношение и неподходящо за редица приложения, но въпреки това ще приеме решението на ETSI. Освен това вярва, че повечето производители ще продължат да използват съществуващия micro-SIM (3FF) стандарт и така пазара ще реши дали следващото поколение nano-SIM (4FF) ще се наложи. Компанията заяви и, че ще лицензира необходимите стандарти за използването на новия стандарт по правилата FRAND, макар и преди да заплаши, че няма да го направи.

В интерес на истината предложението на Apple наистина изглежда по-лошо от техническа гледна точка. Както писахме, то изисква използването на допълнителна поставка, в която се поставя картата. Това според Nokia допълнително оскъпява механизма и създава предпоставки потребителите да я поставят картата в microSIM слот и да не успея да я извадят. Ревизираното предложение на RIM и Motorola на практика е почти същото като това на Apple, но добавя прорез върху едната страна, който позволява захващането на картата в устройството и без допълнителна поставка. Така картата прилича малко на microSD и може да се комбинира с пружинен механизъм за по-лесно изваждане. И двете предложения са обратно съвместими със сегашните слотове за SIM карти като се използва обикновен адаптер.

Все още очакваме повече информация за действителния избор на ETSI, но пред The Verge говорител на Nokia е споделил, че смята, че избраното предложение е това на Apple. Не че и след това няма да е възможно да се правят телефони със слотове за nano-SIM, които не използват поставки, но ще бъде по-трудно.

http://www.theverge.com/2012/6/1/3056893/nokia-nano-sim-etsi-patent-frand

Препоръчани оферти