Вижте победилите филми в Huawei Smartphone Film Festival

Вижте победилите филми в Huawei Smartphone Film Festival

Преди няколко дни на специална церемония Huawei и Cinelibri наградиха най-добрите филми, които взеха участие във фестивала за късометражно кино Huawei Smartphone Film Festival. Прожекцията на филмите с дължина до 10 минути, заснети изцяло с Huawei P30 Pro, успя да препълни залата на в Дом на киното в София.

Huawei Smartphone Film Festival беше организиран от Cinelibri и ArtAkcia и протече на два етапа. Първо желаещите да участват трябваше да представят своите идеи. Измежду тях жури в състав Стаси Айви, Крум Родригес, Крис Захариев, Жаклин Вагенщайн и Лонгруи Циу избра 11 финалисти, които получиха смартфон P30 Pro и един месец да реализират идеята си с него с полезни съвети от членовете на журито. То избра и победителите, които имаха честта да видят творбите си на голям екран.

Трето място спечели филмът “Едно ДА ще прецака София“ на най-младата участничка в надпревата - Лидия Юлианова, която е само на 18 години и е все още ученичка. След изненадата си да види как първият прожектиран кадър за вечерта е нейният, тя сподели, че е редовен посетител на Дома на киното от 8-и клас и да гледа свой филм там е като сбъдване на смела мечта. След силния емоционален момент допълни, че най-голямото предизвикателство при заснемането на филма е бил малкият ѝ екип от двама души – тя и нейната приятелка Никол Петкова. Те е трябвало да влязат в много роли – на оператор, режисьор, озвучител, продуцент, сценарист. Във  филма участватАлександър Нинов, Василена Винченцо и Мила Илиева, които също са ученици.

Филмът "Трепачи" на Тео Чепилов спечели второ място и успя да разсмее зрителите в Дома на киното. Според Тео филмът е вдъхновен от лековатите американски комедии от 90-те, а идеята за него се е родила на шега, като той представя реална ситуация от живота му. На екрана му партнира негов приятел и колега комедиант Димитър Балабанов - Флаш. Тео споделя, че най-голямата трудност при снимките за него и Флаш са били костюмите, които е трябвало да носят по време на снимки в лятната жега. Снимките са продължили един снимачен ден, а зад снимането и монтирането стои Румяна Тодорова.

След неговата прожекция дойде и една изненада – обявяването на специалната награда на фестивала. Тя бе за стоп моушън анимацията “Връх“, която е заснета креативно с P30 Pro. Филмът бе представен от Крум Родригес, който сподели, че това е личният му фаворит заради неговата идея, оригиналност и естетика. Авторът му Стефан Войводов сподели, че заснемането му е отнело по 12 часа на ден в продължение на цял месец. Стефан е избрал този жанр, защото по професия е аниматор и смята, че анимацията дава пълна свобода на автора. Избрал е точно тази тема, защото според него тя е вечна и може да докосне всеки. Стефан споделя, че ще продължава да снима своите филми със смартфон. Освен самия филм, можете да видите и видео „зад кулисите“, разказващо процеса на заснемането му.

Големият победител в надпреварата е филмът „Любовен час“ на Хара Нурин. Като най-силно предимство на своя екип Хара посочва изключителния синхрон на екипа на снимачната площадка. Мила Иванова влиза в главната роля, като Хара споделя, че филмът е вдъхновен точно от нея. Главната мъжка роля заема Мартин Гяуров, който се включва в проекта след като Хара му представя своя сценарий и той му допада много. В ролята на разказвача е Сава Пиперов, който очарова публиката със страхотната си игра и своя неповторим глас. Режисьор и оператор на „Любовен час“ е Слави Ангелов, а Хара заявява, че без него проектът е бил невъзможен.

Препоръчани оферти