Влизат в сила нови регулации за безконтактните плащания

Влизат в сила нови регулации за безконтактните плащания

Вместо на касата в магазина да вадите порфейл, да слагате картата в устройство, да въвеждате ПИН и да чакате се извърши плащането, може просто да допрете до терминала своята карта, телефон, портмоне или чанта. Вече почти няма нова карта в България, която да не е безконтактна. От тази година лимитът за плащане без ПИН код е 50 лв., което значително улеснява пазаруването в магазините, особено ако опашките са големи.

С лесното обаче идва и риск от неправомерно използване. Представете си колко трансакции по 50 лв. могат да минат, ако недоброжелатели намерят картата ви на улицата преди да сте разбрали, че липсва. На 14 септември в цялата ЕИЗ (ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) влезе в сила новата регулация PSD2 SCA, която обещава да повиши сигурността на разплащанията. Тя ще важи за абсолютно всички регулирани платежни институции.

От тази дата при всяко достигане на обща сума на безконтактни плащания 150 евро (или еквивалента в местната валута) ще трябва да платите с чип и ПИН или по друг начин, който само вие знаете. Промените са свързани със SCA или Strong Customer Authentication и са около идеята за подобряване на сигурността като се комбинират поне два елемента от тези три категории:

Нещо, което знаете - например ПИН

Нещо, което имате - например карта

Нещо, което сте - например пръстов отпечатък или Face ID

Ползването на ПИН и чип отговаря на изискването, но това не е така при безконтактните разплащания, защото те включват само елементи само от една категория (втората). Затова при тях е необходимо добавянето на допълнителна проверка от време на време. Във връзка с това Revolut добави и още една възможност да одобрите безконтактните плащания с картата при достигането на лимита освен ползването на ПИН и чип – през приложението на услугата.

След това ще можете да направите безконтактни плащания с картата на Revolut за още 150 евро преди да се наложи пак да потвърдите трансакция по някой от споменатите начини. Важно е да знаете, че покупките през Apple Pay/Google Pay и самостоятелни терминали като паркинг автомати и вендинг машини няма да се отчитат към този лимит от 150 евро.

Източник: Revolut

Оферти на деня