Volkswagen планира малък масов електрически автомобил

Volkswagen планира малък масов електрически автомобил

Информация на Reuters разкрива, че Volkswagen възнамерява да създаде малък електрически автомобил за масовия пазар в очакване на по-строги климатични регулации. Агенцията посочва, че проектът се разработва под името "Small BEV (Battery Electric Vehicle)", a крайната цел е създаването на задвижван от електричество автомобил с размерите на модела Polo, който ще се продава на цена 20 000 - 25 000 евро.

Това ще направи автомобила по-евтин от Volkswagen ID.3, чиито продажби започнаха през септември. Засега обаче няма повече детайли за новата разработка и кога ще се появи на пазара. За да отговори на целите на ЕС за намаляване на емисиите, компанията смята да увеличи към 2030 година пропорцията на хибридните и електрическите автомобили в своето европейско портфолио от 40% на 60%.

Източник: Reuters

 • Точно Турция ще пусне на кукуво лято някакъв читав електромобил.
  Те и самолети и танкове сами щяха да си правят, но не им се получи нещо. Само гръмки приказки и накрая едно голямо нищо.
  Южна Корея са с наполовина по-малко население, обаче освен битова техника, правят и доста читави коли. Но там където религията е водеща, нищо не става!
  Spikul
 • изглеждат страхотно
  pllb
 • [img]https://knnews.bg/wp-content/uploads/sites/16/2019/12/togg-3-1280x720.jpg[/img]
  Турция не си играе и тя е в играта с електромобилите интересно с тоя спад на лирата каква ще е цената на този елетромобил ето тук е цялата статия https://knnews.bg/auto/recep-erdogan-togg-electric-suv/
  hideboom
 • Принципно ме побъркват адски надутите цени за поддръжка във фирмен сервиз.
  Не съм против цената на труда а надценката на частите.
  Мой приятел наскоро закара колата си за обслужване - киа спортидж на 50 хил. км - викат му, че е за смяна на предни и задни дискове и накладки, сменя и му удрят сметка с маслото - 2500лв.
  Нямам нищо против скъпия труд - гаранции, обучения, не е гаражен сервиз, ама същите дискове са по 150-200лв оригинални от магазина, те взимат по 400 - е не е ок това.
  Яко се спекулира с цените..
  А иначе си прав, по-добре нещо на някоя година отколкото дъстър за 40 бона.
  Просто е прекалено неоправдано да се купи нова кола и да я караш цял живот.

  Виж, твоята покупка (субарото) го одобрявам с две ръце, но и това не е кола, която е правена да изкара 150 хил. и да трябва да я скрапираш, тъй че става.
  radko89

 • Spikul, да, макар че Тойота, Хюндай и Хонда предлагат три модела, поне в САЩ (Mirai, Nexo и Clarity Fuel Cell). Мирай специално предлага пробег от 312 мили, а хидрогенните клетки могат да се напълнят за 5 минути. Nexo, пък на Hundai, е SUV и не изглежда въобще зле спрямо другите две. За съжаление и те са супер скъпи - около 60'000 долара.

  Това казвам, че вместо електричка с батерия на водород, по-евтино би било ДВГ на водород. Но лобизъм, какво да го правиш. Само да спомена, че тези дни нова кола не си заслужава да се кара повече от 150 хил. км. След това става адски скъпо обслужването. Правят ги да си крат гаранцията и след това стой та гледай.
  Тези 10 години не са добре идея ако ти е мило за джоба. Повече от 4-5 години ако си вземеш 1-2 годишна кола и ще започне да тежи на бюджета.
  То зависи от много неща. Например при среден годишен пробег у нас около 10-15 хил. км тези 150 хил. са ти 10-15 години.
  Ако пък погледнеш общата инвестиция за нова кола, то каквото и да ти се развали в старата, пак ще е по-евтино.
  Аз за това гледам какво предлага колата, а не робувам на марки и възраст. Според мен е супер неоправдана инвестиция например да си купя нов Дъстър за 40 бона с "най-мощния" му 150 к.с. мотор и без 4х4 и автоматик в комбинация. За тези пари има далеч по-качествени, по-мощни и по-сигурни кросоувъри втора употреба.
  Но всеки според нуждите и приоритетите де.
  Spikul
 • Само да спомена, че тези дни нова кола не си заслужава да се кара повече от 150 хил. км. След това става адски скъпо обслужването. Правят ги да си крат гаранцията и след това стой та гледай.
  Тези 10 години не са добре идея ако ти е мило за джоба. Повече от 4-5 години ако си вземеш 1-2 годишна кола и ще започне да тежи на бюджета.
  radko89
 • Ново Поло с фабричена газ - 34 000 лв (цена по каталог). 34 900 е със средно ниво оборудване (Комфортлайн).
  По еко от електричките и без техните минуси.
  Цената е 30-40% надолу.

  Как да те накарат да се електрифицираш?
  Абсолютно! Отделно, не се съмнявам, че шасито и на двете е едно и също, но заради тежестта на батериите са подсилили малко основата на електричката. За един електромотор и няколко батерии от LG (които само след 20 зареждания ще изгубят 15% от капацитета си) - почти двойна цена, мерси много!

  Spikul, да, макар че Тойота, Хюндай и Хонда предлагат три модела, поне в САЩ (Mirai, Nexo и Clarity Fuel Cell). Мирай специално предлага пробег от 312 мили, а хидрогенните клетки могат да се напълнят за 5 минути. Nexo, пък на Hundai, е SUV и не изглежда въобще зле [img]https://icdn6.digitaltrends.com/image/digitaltrends/hyundai-nexo-1-768x768.jpg[/img] спрямо другите две. За съжаление и те са супер скъпи - около 60'000 долара.

  Аз лично в следващите 20 години не бих си взел нищо различно от хибрид (по възможност self-charging one, батерия за задръстванията + бензин). Toyota C-HR или подобен от друга марка e абсолютно идеален кандидат. 4-5 градско и горе-долу същото (% нагоре) по магистрала. Една-две години след годината на производство и са абсолютно достъпни, а могат да се карат поне 10 години с всички екстри. Нито батерии ще сменяш, нито 3-фазен ток ще ти трябва вкъщи, нито чакане, нито "ама сега, дали ще имам енергия да си включа и климатика, и аудио системата", нито пък ще се чудиш зимата като тръгнеш да въртиш гуми по леда сутрин, дали няма да изразходиш 30% от батерията, още преди да си тръгнал...
  MEnergy
 • Както стотици пъти съм писал, ДВГ-то си е чудесно и напълно екологично ако е с водород, но за жалост геополитически е решено да се минава на електрички с литиево-йонни батерии.
  Отдавна науката е просто инструмент и глашетай на интересите на многото пари в света.
  Дали ще караме ДВГ или електрички, нас никой не ни пита и отдавна е решено в този свят на псевдо демокрация.
  Spikul
 • С нашите заплати само ще ги сънуваме тези коли още поне 20 години!
  bibo35
 • Те вече го имат, VW Up!
  bibo35
 • -
  npet
 • Вместо 20-25К евро, можеше да го пуснат на поне 30'000 за базов модел - щеше да бъде супер конкурентен с Кона, Лийф и Е-Соул (rofl) (rofl)... Алчността няма граници, а игрите на най-високо ниво със субсидиите с парите на данъкоплатците помагат доста. Същевременно след само 2 години ползване, цената на Small BEV ще е наполовина. Перфектната инвестиция.

  Като започнат да предлагат същото усилено шаси на обикновеното Polo с малко батерии върху него и реален пробег от 75-100 км. за до 20% над цената на ДВГ-Полото, бих се замислил. Дотогава, успех с продажбите!
  MEnergy