WhatsApp ограничава споделянето на съобщения

WhatsApp въведе ограничение на споделянето на съобщения от страна на потребителите. От сега нататък всяко съобщение може да бъде споделяно максимум пет пъти вместо досегашните двадесет. Целта на новата мярка е да се лимитира разпространението на фалшиви новини. Интересното е, че тази политика бе въведена в Индия още преди шест месеца, а сега нейното приложение е разширено в глобален мащаб.

Според WhatsApp мярката е продиктувана от серия инциденти, които са се случили именно след разпространение на фалшиви новини през услугата. Новината бе съобщена на събитие в индонезийската столица Джакарта. За BBC пък от WhatsApp споделиха, че въвеждането на рестрикцията е "внимателно обмислено" след шестмесечния пилотен проект в Индия. Това ще накара потребителите отново да се фокусират върху личните съобщения, които са и главната цел на услугата.

В същото време компанията твърди, че ще вземе и други мерки срещу разпространението на фалшиво съдържание, но за момента не се уточнява в каква посока ще са те. Според новите правила всяко съобщение може да бъде препратено от един потребител до максимум 1280 други. Това се получава заради лимита на участниците в дискусионни групи до 256. Според старите правила същото съобщение можеше да достигне едновременно до 5120 души.

Източник: BBC