WhatsApp удължи срока за съгласяване с новите условия

WhatsApp удължи срока за съгласяване с новите условия

Притежаваната от Facebook компания WhatsApp обяви, че удължава срока, в който потребителите й трябва да приемат новите условия за ползване или в противен случай да спрат да работят с услугата. Първоначалният срок беше до 8 февруари, но след промяната той е удължен до 15 май.

Компанията беше подложена на критики заради изпратените известия на потребителите, които подсказваха, че предстои промяна в данните, които се споделят с Facebook. Това накара много потребители да се обърнат към алтернативни услуги като Telegram и Signal, а внезапния интерес към тях създаде някои проблеми с работата им.

WhatsApp обаче твърди, че е станало объркване, което на свой ред е породило много дезинформация. В публикация в блога на услугата се посочва, че персоналните съобщения са криптирани и ще останат такива и нито тя, нито Facebook могат да видят съдържанието им.

Според WhatsApp това е причината да не се записва кой с кого комуникира, а освен това компанията не вижда споделеното местоположение и не споделя контактите с Facebook. От публикацията става ясно, че споделянето на някои данни с Facebook не е ново, а промяната на условията няма да го разшири.

В друга публикация WhatsApp обяснява какви данни споделя с другите компании на Facebook и сред тях са телефонния номер и името на потребителя, данни за устройството като модел и производител, IP адрес за локализиране на интернет връзката и финансови детайли за направени трансакции през WhatsApp. Това обаче не се отнася за Европа, където са в сила различни закони за опазване на личните данни.

Източник: WhatsApp