Wi-Fi мрежата - реализираното удобство

През последните 2 години Wi-Fi (позната още като “802.11а”, “802.11в” и “802.11g”) се превръща в стандарт за безжичен LAN (WLAN). Подобна мрежа е 300 пъти по-бърза от връзката с модем. Цените на безжичните устройства и компоненти осезаемо падат и вече се намират под 50-доларовата граница. Intel също подкрепи експанзията на безжичната технология, като обяви, че ще я поддържа чрез запазената си марка Centrino, която ще бъде инсталирана във всеки компютър. Подобни мрежи започнаха да се изграждат на публични места или като частни Wi-Fi мрежи.
Wi-Fi мрежата в хотел Radisson е активна от февруари 2004 година. Проектът е осъществен като сътрудничество между грандхотела и датската фирма Net point. Техническата реализация е с оборудване на Cisco.
Скоростта на Интернет връзката е 1,5 Мbps, a локалната мрежа е със скорост 11 Мbps. Hot-spot-ът е с 24-часов съпорт и hot линия. Локалната Wi-Fi мрежа е некриптирана, което не гарантира сигурност в трафика на информацията.
В хотела са поставени 30 Access points. Те са разположени така, че да гарантират пълно покритие на шестте етажа, без зони с по-слаб сигнал.
Wi-Fi мрежата e предназначена за клиенти на хотела. Повечето от тях са чуждестранни бизнесмени, които използват създаденото удобство за постоянна мобилна връзка. Хотелът е място, в което се организират много бизнес срещи, и предлаганото улеснение гарантира постоянна информираност на посетителите във всеки един момент.
Другата голяма публична Wi-Fi мрежа е в Sofia Land. През март тя беше пусната в експлоатация. Част от инфраструктурата на Sofia Land е вътрешната мрежа, която се ползва от персонала. Тя е активирана още при откриването на парка.