Windows Phone става основната платформа на Nokia

Nokia официално обяви, че Windows Phone ще стане основната стратегия на компанията при смартфоните. В плановете влиза широко стратегическо партньорство с Microsoft за създаване на нова глобална мобилна екосистема, но в същото време финландската компания няма да изостави работата по Symbian и MeeGo. Партньорството ще включва комбиниране на услуги и от двете компании. Nokia ще използва опита си в хардуерната и софтуерната оптимизация, езиковата поддръжка и мащаб. Освен това Nokia Maps ще застане в центъра на ключови предложения на Microsoft като Bing и AdCenter. Приложенията и съдържанието на Nokia ще бъдат интегрирани в Microsoft Marketplace. Microsoft на свой ред ще осигури инструменти за разработване, които ще улеснят работата на авторите на софтуер.

В същото време Symbian ще стане франчайз платформа, която ще използва досегашните инвестиции за добавяне на допълнителна стойност. В стратегията се обръща внимание и на възможността за привличане към новата платформа на съществуващата база от 200 милиона потребители на Symbian. През следващите години Nokia възнамерява да продаде още около 150 милиона телефона със Symbian. Миналата година компанията реализира 100 милиона броя, така че това ни кара да смятаме, че догодина Symbian вече няма да се използва в продуктите на Nokia.

Според новата стратегия MeeGo ще стане проект за мобилна операционна система с отворен код. Фокусът ще бъде дългосрочен, като ще се насочи към устройствата, платформите и потребителското преживяване от следващо поколение. Все пак Nokia твърди, че тази година ще пусне продукт, базиран на MeeGo. Компанията не изоставя и обикновените телефони, където ще продължи да участва активно.

Заедно с новата и изненадваща стратегия компанията обяви и размествания в оперативната си структура и ръководството, които са валидни от днес. Алберто Торес, който доскоро ръководеше звеното за MeeGo, напуска компанията. Според Nokia новите мерки ще ускорят вземането на решения и пускането на новите продукти и иновации. От 1 април компанията ще има две отделни бизнес подразделения - "Умни устройства" и "Мобилни телефони". Те ще се фокусират върху смартфоните от висок клас и телефоните за масовия пазар. Всяка от тези части ще отговаря за разработването на устройства, маркетинга им и ще се отчита финансово. "Умни устройства" ще се ръководи от Джо Харлоу и освен с изграждането на Windows Phone портфолио, ще се занимава и със Symbian, MeeGo и стратегическите бизнес операции. "Мобилни телефони" ще е под ръководството на Мери МакДауъл. Никлас Савандер, Теро Оянпера и Марко Ахтисаари също остават в компанията.


Още информация около днешните новини от Nokia и Microsoft. Финландската компания няма да заеме мястото на поредния OEM производител на устройства с WP 7 като Samsung, LG или HTC, а активно ще партнира на Microsoft в разработването на платформата, развитието на възможностите й и маркетинга. Освен това Nokia ще помогне тя да достигне до много и различни ценови класове и пазари. Bing ще осигури търсенето в различните устройства и услуги на Nokia, а Microsoft adCenter ще добави разнообразни услуги за мобилна реклама в продуктите на Nokia. Nokia Maps застава в центъра на навигационните предложения на Microsoft. Nokia ще прибави своята експертиза в различни области като например мобилната фотография.
 • А мен отдавна ме загубиха. Смартфоните им бяха абсолютен провал от самото начало. Оттогава насам все губят пазарен дял. Никак не е светло бъдещето за компанията.
  M.Geshev
 • Трябваше да си оправят Symbian в най лошия случай Андроид.
  Samsung Galaxy S II
 • Да бяха само тези две абсурдните неща в поста му... [Quote]напоследък Nokia започнаха да правят все по-добри телефони.[/Quote]
  Parmenion
 • [Quote]Windows Phone няма "приятелския" интърфейс на Symbian[/Quote] [Quote]А пък това че от Microsoft са дали пълна свобода на Nokia да променят всичко по OS-то е страхотна новина.[/Quote] Две тотално абсурдни и погреши твърдения.
  deezel
 • http://www.facebook.com/pages/Nokia-Plan-B/200700413277858?sk=info Аз също.. (yes)8)
  Boixos Nois
 • Всичко спира... добре че си взех n900 ... да се спасяват... като си искат MicroSHIT нека си го имат... поне едно невероятно устройство направиха, а именно N900.
  Boixos Nois
 • засега мисля, че това е най-голямата грешка, която компания в положението на nokia може да направи. напълно против всякаква логика, която ще ги забави още повече. като нищо скоро ще се изучава в училище. няма съмнение, че най-големият печеливш е microsoft, но и за останалите производители този ход е много добър. nokia остава най-големият губещ. още: http://communities-dominate.blogs.com/brands/2011/02/first-analysis-of-nokia-microsoft-alliance-wow-this-is-good-for-microsoft.html от друга страна може да има много неща, които не знаем за самите платформи и това може и да се окаже успешна инициатива... http://blog.heapmemory.net/?p=31
  chilko
 • Вижте какво започнахте да се увличате и да пишете глупости. Не исках да пиша но май няма да мине без. И на мен ми стана тъжно за Symbian и MeeGo, но в крайна сметка и Windows Phone също е OS. Незнам дали беше нужно при полоение, че напоследък Nokia започнаха да правят все по-добри телефони. Нищо че не са с жардуер като телефоните с Android, Nokia бяха различни и още са уникални. Това им трябва нещо нестандартно, вярно че Windows Phone няма "приятелския" интърфейс на Symbian но па не е лош. А пък това че от Microsoft са дали пълна свобода на Nokia да променят всичко по OS-то е страхотна новина. Можем само да се надяваме на времето да покаже. Все още вярвам в Nokia!:) А за качеството на N8 да не сте казали лоша дума пък и за който и да е било друг телефон на Nokia! Защото аз имам два от ония дето ги водите за некачествени и съм много доволен от тях. (5310 и 5800) (yes)
  Sa6o_dfg
 • Е не то твоето изобщо не е крайно :D Нокия били най-качествените телефони (woo) че повечето им модели скързат пукат с евтини материали все едно са подарък от пакетче снакс.
  Nistel
 • Хайде стига с апокалиптичните коментари. Ще поживеем и ще видим. WP7 не е лоша ОС, от Майкрософт полагат усилия да поправят основните и недостатъци. Освен това Нокиа са и ще продължават да бъдат най - качествените телефони на планетата. Погледнете разглобената Нокиа Н8: http://www.ifixit.com/Teardown/Nokia-N8-Teardown/3641/2 Това е качество! Дори са добавили екранировка срещу външни влияния. Какво повече да каже човек.... Аз самият, бидейки доволен потребител на Самсунг завиждам на собствениците на Нокии .... И най - важното WP7 има страхотно ай кенди - това което именно привлече потребителите към ай Фуон. В случая WP7 е със светлинни години по - добър. Може да сте сигурни че телефоните Нокиа с толкова красива ОС ще се продават и то много ... Стига с тези крайни изказвания, сякаш от телефона зависи живота ви! (angry)
  YZ
 • Както и да е няма смисъл да спорим. Ето още нещо от кухнята: http://m.gizmodo.com/5758447/nokia-only-cared-about-megapixels Bits confirms much of what has been inferred or assumed over the last few years regarding Nokia: up until this week, they couldn't have cared less about software or design. This quote, from Nokia's former head of design, says it all: "The engineers at Nokia brag about the number of megapixels a new phone has," he said in a telephone interview on Thursday. "But they don't understand that if you can't find the button to use the camera on the phone, it doesn't matter how many megapixels it is." И това го говорим от две години тук, но все се намираше някой върл фен да отрече ..
  Nistel
 • Пак ти казвам, говориш глупости и не е по темата. Вместо от Нокия да пуснат МееГо и ако тръгне добре, да почне транзишъна от Симбиан към нея както бе първоначалния план, сега се канят тепърва да разбработват телефона с WP7, да го пуснат и видиш ли ако потръгне да започнат да пускат повече у-ва.;) До тогава какво мислиш че ще продават и ще бъде основната им платформа? Дори и по-рано да излезе телефон с WP7 няма да може веднага да се конкурира като цена и възможности с вече излезлите Симбиан устройства. Така че, да - нищо нереално няма в тези 150 милиона, около две години срок позволяващ появата и стабилното развиване на нова ОС.;) За справка, през миналата година са продадени около 100милиона СМАРТФОНА със Симбиан.;)(cyber)
  A.M.K.
 • Аз не предвиждам случай, в който Android ще имат сериозен пазарен дял във високия клас.
  jamesjames
 • Трябва да се вземе под внимание, че Андроид вече използва всички потенциални пазари и оператори където може да се продава. Докато Apple тепърва се отварят към най-големия американски оператор и Китай. Да не говорим, че все още умишлено не се пуска iPhone nano и се разчита само най-висок клас. Ако някой ден решат да влязат и по-надолу със сигурност ще увеличат продажбите с пъти. В дългосрочен план не съм убеден в устойчивостта на Андроид с това фрагментиране освен ако по някое време не вземат строги мерки за ограничаване. В противен случай ги чака бъдеще като на Нокия. А ако не го направят очаквам нещо като аналог на Windows X86 с всичките и недостатъци и предимство, че е преобладаващ макар и недолюбван.
  Nistel
 • Аз не съм запознат в такива подробности, но имам някаква известна идея. Убеден съм, че след известно време делът при операционните системи ще е нещо такова: 40% Android, 30% iOS, 30% WP. Проблемът е, че, докато дойде това време, Nokia ще са фалирали. P.S. %-тите са образни и с тях искам да изразя отношение, а не реалната обстановка. Наясно съм, че и WebOS, и BBOS, и Bada са там и т.н., и т.н.
  jamesjames
 • Това не е мое мнение. Дал съм линк от къде е. Побликувах го защото е интересно (особено последния абзац) Аз също с удоволствие бих задал някои въпроси на автора. Но както и да е.....Горчиво (честито) на младоженците! :)
  Glenfiddich
 • Не си прав. Ако си направиш труда да намериш статистики за това какво ползва средно всеки юзър на всяка платформа ще получиш интересни данни. Това за Нокия не го казвам ей така а е базирано на факти. Общо взето с мненията си си доказал, че повече пишеш отколкото да четеш така, че не виждам смисъл да ти намирам информацията. Само ми отговори на въпроса: Щом Нокия ще продадат 150милиона "смартфона" защо им е изобщо това преустройство? Просто на много хора включително и на теб явно не им е ясно защо става така. И повярвай ми точно по темата си е. Аз и някои други съфорумци сме обявявани за луди през последните две години, че ви представяхме такива сценарии ето ви го сега и нагледно. С колегата по-горе също не съм съгласен за могъществото на платформата Windows CE. Единствения довод, който даваш е че от 15 години се развива. Е очевидно от сегашната ситуация не е важно колко а какво е качеството. Поясни също ако обичаш какво имаш предвид под сериозните функции, които биха дали предимство на несъществуващата ощечна картата по продажби Windows Phone 7.
  Nistel
 • Ето какво казваше [B]Marko Ahtisaari[/B] само преди няколко месеца във връзка с развитието на МееГо - [Quote][B]Marko Ahtisaari: Europe deserves an European OS[/B] Consumers deserve European based global ecosystem.We have a responsibility as the leading mobile company in Europe to work on that. [/Quote] Какво подяволите стана?:|
  A.M.K.
 • Google и Apple имат много по-сериозни причини за притеснение, отколкото мнозина си мислят. Под Windows Phone 7 седи добрият стар Windows CE.NET, въпреки, че Microsoft "запечатаха" операционната система и принуждават хората да пишат на високо ниво, това следва да създаде традиция за удобен за широката публика интерфейс. Ако сапозне надпревара за функционалност обаче от Microsoft се иска само да "разпечатат" забранената долна част (то и сега може, но си е хакване). Ако ситуацията на пазара е равна в някакъв момент и е нужен afterburner това ще значи скок с нулева инвестиция - скрития коз на платформа, която отдолу е на ниво програмиране почти напълно еднаква с настолния Windows. За не знаещите - и трите iPhone, Android и Windows Phone са базирани на слоеве за програмиране на доста високо ниво върху онова, което наистина трябва да се нарича операционна система. В iPhone това е микс произлязъл от BSD unix с надстойка от Apple където се пише доста свободно (най-свободно сред трите), в Android това е Linux в сравнително стандартна вече сборка със надстойка за потребителски интердейс дефакто на Java, но възможностие за работа на по-ниско ниво постепено се разчиряват. За WP7 това е Windows CE.NET със преработка на silverlight и .NET като единствен разрешен слой за употреба от програмистите. За разлика от другите Windows CE се развива от над 15 години, обхваща възможностите на устройството доста пълно, както Windows на настолен компютър, което е силен плюс спрямо unix базираните конкуренти, при които това е доста по-ограничено. Смисълът на последното е - за каква част от хардуера има стандартизирани абстрактни начини за програмен контрол. В това платформата на Windows CE макар и в полу-отпуска (продължава активно да се използва директно в GPS навигатори, промишлени устройства и дриги) има натрупани опит, стабилност и потенциал, който ако се стигне до там, че да се освободи ще постави останалите в догонващо положение. Windows Mobile, който беше зарязан, всъщност бе един много тънък слой върху Windows CE, толкова тънък, че на практика всеки софтуер, който не е специално за shell-a на Windows Mobile може да се прекомпилира с незначителни корекции за Windows CE без добавките на Windows Mobile. Старият потребителски интерфейс всъщност е по-добър, но е неприятен за масовата публика, той все пак беше създаден още във врементата на computer geeks и беше предимно за тях. Новия подход наложен от iPhone предложи завладяващи удобства, но и жертва повечето възможности за по-професионален софтуер, за да се хареса на повече хора. В това дори и новите неща в Windows Phone 7 са заложени доста хитро така, че зависимостта от капацитивните дисплеи е сравнително ниска - по-ниска от тази при iPhone и Android. Това ознчава, че една съзряла публика, може доста бързо да получи нови възможности, които по същество ще са съживени стари, но това иска поне още 5 години време. Windows Mobile, защо умря? Microsoft не положи усилия да го популяризира в критичните периоди, не положи усилия и за създаване и налагане на стандартен интерфейс следвайки политика може би добра за 90-те - прост стандартен интерфейс и всеки да си качва каквото му харесва. Новата вълна от потребители и до днес не е готова за самостоятелен контрол върху устройствата и се нуждае от патерици (сори ама е така), при тази обстановка Windows Mobile се възприемаше като простоват, и объркан от всички освен милион - два "заклети фенове", сред които съм и аз (първото ми устройство купено с мои пари е от '98, а ползвах и преди това). Windows Mobile предлага и предлагаше много повече от сегашните си конкуренти още преди десетилетие, но хардуера беше за съжаление недозрял за това. Основния проблем беше паметта и когато тя поевтиня достатъчно модата вече беше завладяна от конкурентите, а липсата на ясна политика в миналото остана тежест, която не позволи спасението на платформата. Другата важна причина за упадъка на Windows Mobile е нещо, което независимо дали сте технически ориентирани или не трябва да знаете и помните - Microsoft се сблъска с интересите на телекомите и загуби. Windows Mobile беше и е отворена платформа (което е много различно от open source), дори специално ограничената Smartphone версия позволяваше почти всеки да пише и разпространява каквото си иска - т.е. телекомите нямаха власт нито върху как, нито с какво, нито за колко време потребителят ще използва устройството си. Точно затова много късно и много откъслечно започнаха да предлагат съответните устройства с договори и на спонсорирани от тях цени. Телекомите напрактика видяха враг в лицето на Windows Mobile и направиха всичко възможно, за да го оставят извън играта. У нас тази практика се наложи късно, но на запад и особено Америка, купуването на телефон без договор с оператор е рядкост. Така всъщност комисиите по контрол на конкуренцията оставиха един бизнес да контролира развитието на друг и никога не си мръднаха дори веждата. Това погуби Palm, накара Microsoft да остави на автопилот Windows Mobile, погуби в зародиш няколко много разумни инициативи за телефонни OS базирани върху Linux и още много други. Когато утре купувате евтин телефон изглеждащ изгодно дори на изплащане споменете си, че един луд говорещ глупости ви е намекнал, че по този начин може би убивате нещо, от което няма и да ви се даде да раберете, че имате нужда. http://www.webcafe.bg/id_1296200764
  Glenfiddich
 • [B]Rovio: Nokia is beyond saving now[/B] Even the creator of the Angry Birds does not like the new Nokia and Microsoft alliance. - http://twitter.com/RovioMobile/status/35984875131510784%20target=_blankTwitter :|:|:|
  A.M.K.