Xiaomi може би вече е трета при производителите на смартфони

Xiaomi може би вече е трета при производителите на смартфони

Китайската компания Xiaomi продължава впечатляващото си настъпление на пазара на смартфони и през изминалото тримесечие може би се е наредила на трето място в глобалната класация след Samsung и Apple и преди LG и Huawei. Данните са на Strategy Analytics и разкриват, че за година доставките на компанията са се утроили до 18 милиона броя за третото тримесечие, а пазарния й дял се е увеличил от 2,1% до 5,6%. Ръст в доставките регистрират още LG и Huawei, а освен това са се увеличили и реализираните от останалите компании смартфони.

В интерес на истината единствената компания със спад на доставките е лидера Samsung, който има 79,2 милиона доставени смартфона за тримесечието при 88,4 милиона преди година. Корейската компания е намалила пазарния си дял от 35% през миналата година до 24,7% през тази. Спад има и в пазарното присъствие на Apple от 13,4% до 12,3%, макар че компанията е увеличила доставените смартфони. Това показва, че има много нови производители, които отнемат от пазарните позиции на познатите брандове.

Ако погледнем общия пазар на телефони Xiaomi е на пета позиция с 3,9% пазарен дял. Първото място е за Samsung с намалели до 101,7 милиона броя продажби и пазарен дял, който е редуциран до 22,1%. На второ място е Nokia/Microsoft с 52,2 милиона броя, което е спад от 64,6 милиона преди година. Компанията има пазарен дял от 11,4% при 15,1% през същия период на миналата година. Третата позиция е за Apple с увеличен до 8,6% пазарен дял, а четвъртата е за LG, които също са увеличили пазарното си присъствие до 4,7%. Според Strategy Analytics основните конкуренти на компаниите в топ 5 са TCL-Alcatel, Oppo, Vivo и Lenovo.

Източник: 1, 2

 • Ето това се вика приличен оборот: http://www.ixbt.com/news/hard/index.shtml?18/41/55
  StefiMo
 • Няма да успеят да прескокач Samsung I Apple въпреки големите продажби в Китай .Но ако Samsung смъкнат малко цените особено на флагманите а търговците на миналогодишните флагмани ще добре .ч
  sgs_maniak
 • [Quote]Да се разберат с конкурентите си от Леново, кои са трети.[/Quote] и с LG .
  sgs_maniak
 • Яко са се заели да газят всичко по пътя. http://www.ixbt.com/news/hard/index.shtml?18/40/97 Свалям им шапка. Интересно ще бъде към края на 2015г. Дали няма на прескочат Самсунг на световните пазари. Ще се лее кръв, ако се стигне до близка ситуация. Доста ще се коригират цените на скъпите модели. Екстра за потребителите ;)
  StefiMo
 • [Quote]Не са, ти си най-сериозния източник на информация. [/Quote] А ти си ИДИОТ на фона на другите модератори/потребители които са ГЛЕДАЛИ видеото и направили конкретни коментари по него? :S
  PoceH_BS
 • Lenovo също расте - в края на третото тримесечие стъпи в Източна Европа и тепърва ще добавя нови пазари.
  chilko
 • Вярно, за Q2 Мото продава 8,6 млн. смартфона. Като се добавят данните за Q4 и Lenovo ще удържи трето място. До кога - не е сигурно, защото Xiaomi нараства с 24% за тримесечие - от 15.1 продадени смартфона за втората четвърт на годината , до 18,7 млн. през 3-та четвърт.
  A4i
 • Това са данните преди да бъде финализирана сделката между Lenovo и Motorola.
  chilko
 • Не са, ти си най-сериозния източник на информация.
  buttman
 • Ванка, Блумбърг достатъчно сериозен източник на информация ли са? http://www.bloomberg.com/video/xiaomi-rises-to-become-number-3-smartphone-maker-~ig8uQI2SvulAB5KNGo2iw.html
  PoceH_BS