Xiaomi обяснява защо още няма телефон със зареждане при 100W

През пролетта на миналата година Xiaomi демонстрира технология за бързо зареждане, която работеше при впечатляващите 100 вата и позволяваше батерия с капацитет 4000 mAh да бъде заредена за едва 17 минути. Разработката трябваше да се появи първо в серията Redmi, но това така и не се случи.

Повече информация за казуса идва от главния мениджър на Redmi Лу Вейбинг, който споделя в Weibo, че основните технически пречки пред зареждането с такава мощност и като цяло пред бързото зареждане. Основната е свързана с размера на батерията, защото по-бързото зареждане води до по-голяма загуба на капацитет.

Според него според предварителните прогнози капацитета на батерия, която се зарежда при 100W е с около 20% по-нисък спрямо зареждане при 30W чрез PD (Power Delivery) - така вместо 5000 mAh на разположение са 4000 mAh. Това подсказва, че по-бързо зареждане изисква по-голям капацитет заради деградацията на батерията, която предизвиква.

Другите технически пречки са свързани с техническата архитектура, съвместимостта на зарядните, защитите при зареждане в устройството, а освен това има предизвикателства по отношение цялостната производителност. И все пак Лу Вейбинг посочва, че 100W зареждане вече е достигнала ранна степен на зрелост и е въпрос на време преди да се появи в крайно устройство.

Източник: Android Authority