Xiaomi очаква по-слаби резултати през първото тримесечие заради коронавируса

Епидемията от новия коронавирус в Китай засяга множество компании, като сред тях е и Xiaomi. По време на представянето на новата серия смартфони Mi 10 главният изпълнителен директор на компанията Лей Джун коментира и този проблем. Според него продажбите на смартфони през първото тримесечие ще бъдат засегнати, но той остава уверен, че през следващите две тримесечия компанията ще се възстанови.

Към момента складовите наличности и производствен капацитет изглежда са достатъчни, но доставките през идните две седмици могат да не задоволят търсенето. Това се дължи на факта, че редица фабрики не са възобновили своята дейност. Към момента най-голямото предизвикателство пред Xiaomi изглежда е да управлява ефективно веригата си за доставки на компоненти.

Самият Джун е от провинция Хубей и е учил в Ухан, където първоначално избухна заразата. Той демонстрира подкрепата си за борбата с вируса, като откри анонса на новите смартфони със защитна маска. Припомняме, че през декември компанията откри втората си централа в Ухан, а там работят около 2000 служители. По данни на Xiaomi приходите ѝ през 2019 са достигнали до 200 милиарда юана (26 милиона евро) спрямо 175 милиарда юана (23 милиона евро) за предходната година.

Източник: Reuters