Xiaomi продължава да доминира ключовия пазар в Индия, а глобални лидери дори не попадат в Топ 5

Xiaomi продължава да доминира ключовия пазар в Индия, а глобални лидери дори не попадат в Топ 5

Агенцията Canalys публикува своя традиционен доклад за мобилния пазар в Индия. Документът разглежда цялата 2018 и предлага изключително любопитни цифри.
Цялостно продажбите в Индия са нараснали с 10% на годишна база, а страната е една от малкото, които отчитат ръст спрямо 2017. Продажбите са се увеличили с 12 милиона устройства на годишна база и са достигнали 137.2 милиона.

Абсолютен лидер е Xiaomi с 41 милиона доставени смартфона и пазарен дял от 29.9%. Година по-рано китайската компания е имала дял от 20.6% и е доставила 25.7 милиона устройства. В практически план това означава, че Xiaomi могат да се похвалят с ръст от 59.6%. Интересно е също да се отбележи, че по този начин Индия се е превърнала в най-важния пазар за Xiaomi, а през четвъртото тримесечие доставките са надминали дори тези за Китай.

Второто място е за Samsung с 35.4 милиона доставени смартфона и дял от 25.8%. Корейците също имат ръст от 20.4%, а година по-рано са имали дял от 23.6% и 29.4 милиона доставки. Третата и четвъртата позиция в Индия са за Vivo и Oppo, които имат дялове от съответно 10.5% и 8.2%. И двете компании също могат да се похвалят с годишен ръст, който в случая на Vivo е 14.3%, а при Oppo и 5.2%. Последното място в Топ 5 е за местната компания Micromax, която има е успяла да постигне 3.4% пазарен дял и отчита спад с 0.1% на годишна база.

Интересната част от доклада на Canalys е графата "Други", в която попадат глобални лидери като Apple и Huawei. Общо всички останали производители имат дял от 30.6%, но при тях се отчита радикален спад с 27.3% на годишна база, което на практика означава, че потребителите в Индия все повече концентрират своите предпочитания върху четирите водещи компании в ранглистата.

Източник: Canalys

  • Хубава новина, но защо само първите 5 се споменават. По-интересно е ка изглежда топ 15 на смартфоните в Индия.
    NIkolay Nuk