Xiaomi с най-голям ръст на доставките на смартфони в Западна Европа

Пазарът на смартфони изпитва сериозни затруднения заради пандемията от новия коронавирус. През първото тримесечие на годината беше отбелязан сериозен спад на доставките, който се очаква да се засили през настоящото тримесечие.

Сега благодарение на данни от компанията за пазарни анализи Canalys, споделени в китайската социална мрежа Weibo, частично научаваме какво е положението в региона на Западна Европа. Откроява се представянето на Xiaomi, която заема четвъртата позиция по доставки с 10% дял от пазара и сериозен ръст от 79% на годишна база.

Лидер продължава да бъде Samsung с дял от 37% и спад от 21%, следва Apple с 24% дял от пазара и спад от 8%. Третото място е за Huawei, която има 18% пазарен дял, но се отчита спад от 40%. Челната петица се допълва от HMD Global с 2% дял и 19% спад на доставките.

Интересна е разбивката за Испания, Германия, Италия и Франция. В първата от тях Xiaomi е на първа позиция с 28% и ръст от 46%, следвана от Huawei (24%), Samsung (22%), Apple (12%) и Oppo (3%). В Германия лидер е Samsung с цели 42%, но Apple бележи най-голям ръст с 240% до 28% пазарен дял. Челната петица тук се допълва от Huawei (17%), Xiaomi (6%) и HMD Global (1%).

В Италия подредбата е както следва – Samsung (38%), Huawei (27%), Xiaomi (16%), Apple (5%) и Oppo (4%). Във Франция лидер е Samsung с 37% и спад от 10%, следва Apple с 23% и ръст от 7%, а челната тройка се допълва от Huawei с 15% дял, но сериозен спад от 40%. В топ пет на този пазар влизат още Xiaomi с 11% дял и ръст от 83% и Wiko с дял от 4%.

Източник: Weibo