Y като млад - новата Y-серия на Huawei е забавна и достъпна (част I)

Всички познаваме флагманските смартфони на Huawei от серията P, които демонстрират най-доброто, на което е способна китайската компания, но до най-много потребители всъщност достигат по-евтините й модели, като тези от Y-серията, която предлага точния баланс между достъпна цена, дизайн и функционалност. Името на серията идва от думата Youth (млад), което подсказва към каква потребителска група са насочени устройствата - по-младите потребители или тийнейджърите, които нямат много излишни средства, но не искат да се лишават от всички екстри на съвременните смартфони. На българския пазар могат да се открият 3 от представителите на обновената линия, а цената на всички тях е под 400 лв., като две от устройствата струват под 300 лв.

Аксесоари за:

Какво е общото между моделите освен ниската цена? И трите устройства - Y5, Y6 и Y7 Primе, предлагат дисплей със ставащото все по-модерно съотношение 18:9, който в случая е наречен Huawei FullView Display. Така получавате телефон с по-голяма видима екранна площ и с намалени рамки, което означава, че е по-удобен за ползване с една ръка. И трите устройства предлагат екранна резолюция от 1440 x 720 пиксела, но побрана в различен диагонал. Компанията изтъква и сериозния контрол на качеството с множество тестове на всички бутони и портове, на високоговорителя и на дисплея.

Освен това телефоните са с корпус, който е изработен от пластмаса с високо качество, и предлагат модерната напоследък опция за отключване с лицево разпознаване - за целта се ползва предната камера и се разчита на алгоритми за изкуствен интелект, а самият процес е много бърз, но имайте предвид, че тази защита не е много сигурна. Всъщност засега тази добавка липсва от Y5, но компанията обещава да я добави със софтуерен ъпдейт. И трите устройства са двусимови и поддържат добавяне на допълнителна памет - на разположение са три отделни слота, така че не е нужно да се лишавате от втората SIM карта.

Малък, но способен

Huawei Y5 е най-компактен от трите модела, като осигурява 5.45" HD+ (1440 x 720) дисплей, поместен в корпус с намалени размери, така че е удобен за употреба и осигурява голяма зрителна площ. За работата се грижи четириядрен чипсет MediaTek MT6739 в комбинация с 2GB RAM и 16GB разширяема памет (можете да добавите карта до 256 GB) за приложения и любимото ви мултимедийно съдържание. Устройството предлага батерия с капацитет 3020 mAh, което е впечатляващо за размерите на корпуса - 70.9 х 146.5 х 8.3 мм при тегло около 142 грама.

Батерията се възползва от технологията Power Saving 6.0 за удължаване на автономната работа и така един заряд може да ви стигне за 62 часа слушане на музика или за 13 часа гледане на видео.  Ако държите на качеството на звука при разговор, Huawei Y5 също има какво да предложи, защото е снабден с подобрен говорител за осигуряване на силен и ясен звук, който е допълнен от специален режим за допълнително усилване на звук.

За любителите на фотографията са добавени 13МР основна камера с HDR функция и 5МР селфи камера с режим за разкрасяване и тонираща LED светкавица за постигане на добри резултати и при недостатъчно светлина. Смартфонът работи с актуалната Android 8.1 с познатия интерфейс EMUI, в който са направени множество промени за лекота на употреба и подобряване на производителността.