Netflix тества нов модел на плащания, който заобикаля iTunes

Netflix усилено тества нова експериментална функционалност, която ще позволи заобикалянето на Apple App Store при заплащането на таксите за абонамент. Потребители на приложението за iOS са забелязали, че при опит за плащане са пренасочвани към мобилна страница на Netflix. По този начин компанията си спестява комисионните, които се дължат на Apple. Към момента всеки доставчик на съдържание дава 30% от сумата на първоначалния абонамент и 15% от всяко подновяване след година на компанията от Купертино, което очевидно не се харесва на големите играчи на пазара като Netflix.

Тестовете на новия начин за абониране са започнали през юни с 10 държави и вече са разширени до 33. Според информация на Netflix до края на септември изпитанията ще приключат и тогава ще се вземе крайно решение как да се процедира с плащанията в световен мащаб. Netflix не са първите, които се опитват да заобиколят официалните магазини за приложения. Наскоро Epic Games обяви, че няма да предлага хитовата игра Fortnite в Play Store за Android и ще я разпространява през своя сайт.

Източник: TechCrunch

 • Е тогава да свалят от цената, като вече няма да делят пари с Apple. Ама къде... :)
  sladyrko
 • Ами то има и безплатни приложения без реклами - не виждам да ги е махнал някой. Но сигурно ще има промяна в условията, ако най-пкащащите се разкарват, съгласен съм, логично е.
  tzincbg
 • @maxito2 Тоест е нормално да разпространяват, обновяват и поддържат приложението през магазина? Т.е. тази инфраструктура, трафик и всичко да се ползва без заплащане? Епъл, както и Гугъл, не са благотворителни дружества и подръжката и разходите по магазините са сериозни. Не бих се очудил ако скоро започнат да таксуват такива тарикати по друг начин. 30% е при първоначалната регистрация 15% е за абонамент
  npet
 • нормално, защо трябва да губят 30% от приходите след като могат да ги задържат? Spotify направиха същото..
  maxito2
 • Нефликс ще настъпят мотиката. Ще ползват магазина за всичко, но няма да делят парите изкарани през него. Сравнението с Fortnite е неуместно. Fortnite не ползват магазина за разпространение, обновяване или каквато и да е друга дейност.
  npet