Започна "София Филм Фест 2006"

На 9 март в Хановер започна юбилейното 20-о издание на CeBIT - едно от най-важните технологични събития на годината в света. По същото време у нас започна вероятно най-важното събитие в културния живот на страната - десетото юбилейно издание на "София Филм Фест". На пръв поглед напълно различни, двете делят нещо общо - техническите средства, без които създаването и разпространението на филми ще е невъзможно. Развитието на техниката позволява на творците да търсят нови изразни средства и дава повече възможности за разширяване на киноезика. От 9 до 27 март (заедно с допълнителната програма) в пет киносалона ще бъдат показани над 150 игрални, документални и късометражни филма, повечето от които ще могат да бъдат гледани само на СФФ.

За фестивала ще пристигнат и много интересни гости. За пръв път в България очакваме британския режисьор сър Алън Паркър ("Стената", "Пилето", "Евита") и актрисата Ванеса Редгрейв. А по случай идването на Фолкер Шльондорф ще бъде показано специално осигурено цветно копие на "Тенекиеният барабан". Двама от легендарните български режисьори - Николай Волев и невероятният Рангел Вълчанов, ще получат награди за цялостно творчество. Най-доброто балканско кино ще бъде показано в специална програма, ще има и специални прожекции на култовите филми на британската трупа "Монти Пайтън", представени от самия Тери Джоунс, идващ за втори път на фестивала. Ще видим и ново руско кино - блокбъстърите "Турски гамбит", заснет изцяло у нас, "9-а рота", "Статски съветник", и много други. Ще бъдат присъдени наградите за най-добър късометражен филм Jameson, наградите на ФИПРЕССИ, на публиката и NO MAN"S LAND за най-добър балкански филм. От 16 до 24 март фестивалът за 4-ти път ще се пренесе в Бургас и за първи път в Пловдив от 16 до 26 март.

Искрено се надяваме и СФФ - по примера на други фестивали - да се сдобие със секция, посветена на новата дигитална вълна в създаването на филми, включваща използването на различни технически средства, сред които и мобилни телефони. Усъвършенстваните им видеовъзможности в комбинация с лекотата и достъпността на компютърния монтаж ги правят мощен инструмент в ръцете на всеки начинаещ филмов творец. Ако си спомняте, преди няколко седмици писахме за първия пълнометражен филм, заснет само с мобилни телефони, който след няколко месеца ще бъде разпространен чрез всички познати начини - в интернет, на DVD, като мобилно съдържание, в киносалони, и др.

Има и нещо друго. Резултатите от проведените проучвания покрай старта на мобилните мрежи от трето поколение в много страни по света показват, че кратката форма е най-удачна, що се отнася до мобилното съдържание. Това е логично, тъй като са малко потребителите, имащи време да гледат цял епизод на любимия си сериал върху малкия дисплей на мобилния си телефон. Така един потенциален фестивал на късометражния мобилен филм (дори и с международно участие - малкият размер на филмите позволява те да бъдат изпратени чрез Интернет) не само ще стимулира креативността у всеки, но и ще може да намери директен път към зрителите чрез новите услуги, поддържани от 3G мрежите, вече стартирали и у нас - поточно предаване на видео и интерактивни възможности. Ето една идея, върху която си струва да се помисли, а междувременно до 27 март ще можем да се потопим в магията на седмото изкуство с чудесна селекция от най-добрите заглавия в световното кино.

http://www.cinema.bg/sff/