Заработи 5G мрежата на A1 в Австрия

А1 Group обяви, че нейното австрийско подразделение вече предлага 5G услуги в страната. Мрежата в Австрия стартира с 350 базови станции, които се намират на територията на 129 общини, но компанията планира почти ежедневно да увеличава техния брой. Новата инфраструктура заработи на 25 януари в Кицбюел, а от днес се предлагат 5G устройства и абонаментни планове.

А1 Австрия разполага с оптична мрежа с дължина от около 54 000 километра, а през 2019 година компанията придоби на търг лиценз за използване на честоти от радиочестотния спектър 3.5 Ghz от 1 януари 2020 до 31 декември 2039 г. Малко след влизането на лиценза в сила компанията стартира и своята 5G мрежа. Телекомът посочва, че в разширяването на дигиталната инфраструктура на Австрия инвестира годишно около 450 милиона евро.

Справка със сайта на А1 Австрия показва, че са налични предложения за фиксиран достъп до интернет, както и тарифи за смартфони. Първите са на цена 60, 70 и 110 евро на месец и осигуряват скорост на изтегляне 150, 300 и 500 Mbit/s (изпращане при 40, 50 и 70 Mbit/s), като включват и необходимия хардуер за ползването на услугата.

Плановете за смартфони са на цена 75, 85 и 90 евро (цената е по-ниска за ползващите интернет от A1), като също се различават по максималните скорости на изтегляне на информация - 100, 150 и 300 Mbit/s, но освен това включват и различно количество допълнителни мобилни услуги - международни минути и SMS и минути, SMS и данни в роуминг в няколко страни извън ЕС. Наличните 5G смартфони са 4 - Samsung Galaxy Note 10+, Galaxy Fold 5G, Galaxy 10 5G и ZTE Axon 10 Pro.

 • Ще си слушам tidal hi fi без ядове. :lol:
  Този месец имам 5ГБ от онлайн слушане, ако e hifi ще скочи на 20. Пак не е много де.
  Вито
 • Ако не са тия спийдтестове и 10ГБ са ми много. Wifi има навсякъде и вкъщи, и на работните ми места (там пък нямам време да се занимавам), но това съм аз. При другите може да е иначе.
  Ванката
 • В България единствено Виваком се престрашиха да пуснат план с неограничен нет, при това за 50 лв. Сами виждате какви са цените в другите държави! Съжалявам, че не се възползвах докато го имаше! За наша беда нито А1, нито Теленор направиха това и се наложи май месец Виваком да врътнат кранчето!
  Аз съм съгласен да имам неограничен нет със 100 Мбита, не ми пука дали ще е 4Г или 5Г! В момента оптиката у дома е с такава скорост...
  Вито
 • Като почнем да плащаме по 65 евро месечна такса (там това е минималната) може и на нас да ни дадат безплатен телефон. С 20 лв. (10 евро) такса няма кой да ти даде каквото и да било безплатно. Във всички цивилизовани държави, считам и България в тази категория, макар и само “ с единия крак” сметката е приблизително една и съща - грубо 50-60 евро на абонат за план+флагмански смартфон. Разликата е само в разпределението. При нас е 20% за план и 80% за телефон. На другите места е обратно. Дори тук разпределението е подобно - вземаш ли телефон, пак ще ти еземат 100-те лева на фактура, пък ти си решавай в какви пропорции ще ги дадеш. Никой няма да ни прави подаръци с флагмани по 500лв и неограничени планове по 20лв защото сме бедна държава. Въпросът е не колко плащаш, а колко получаваш. Лошото, обаче на ниските цени за услугите е, че остават малко за инвестиции, както се вижда от липсата на voice over lte при А1, например и евентуалното късно и скъпо навлизане на 5г мрежите. Компаниите няма да се лишат от разтеж на апечалбите, което рефлектира отново върху инвестициите. Общо взето нещата опират върху старата приказка за яйцето и кокошката. Само че тоя път въпросът е “Кое в първо - инвестицията или печалбата”.... Пък ние пак ще си даваме 50те евро на фактура.
  NSWDG
 • Никой не защитавам, но никой не ни е виновен, че тук стандарта е нисък и не плащаме цените, които плащат в развитите държави. Следователно няма как да получаваме и нещата, които получават те.
  Даже в Австрия Note 10+ 5G (за който предполагам имаш в предвид) е безплатен при месечна такса 75 евро. Сметни колко излизат 24 месеца по 75 евро и виж колко е безплатен всъщност.
  iWolff
 • Като почнем да плащаме по 65 евро месечна такса (там това е минималната) може и на нас да ни дадат безплатен телефон. С 20 лв. (10 евро) такса няма кой да ти даде каквото и да било безплатно. Като започнем да им получаваме заплатите, може. Нещо ментел ли защитаваш, че ни гърбят?!
  palamud13
 • Не виждам смисъл да се ограничава 5г на скорост, а не на обем. Не мисля че на някой със смартфон му трябват такива гигантски скорост ако е кап-нат. На регулярен потребител със смартфон не му трябва повече от 4г. Виж, ако си част от ИоТ мрежа нещата са различни. Лично според мен никой няма да усети разликата между двата стандарта, освен ако не е болен мозък да има претенции за латентност 4г vs 5г и да му пука при отваряне на страници, гледане на клипове или чат
  NSWDG
 • Като почнем да плащаме по 65 евро месечна такса (там това е минималната) може и на нас да ни дадат безплатен телефон. С 20 лв. (10 евро) такса няма кой да ти даде каквото и да било безплатно.
  iWolff
 • 5g телефоните в А1 Австрия за 0 евро, за бай Ганьо в Булгаристан по 1800 лв, евала :)
  palamud13
 • Ами смисълът е именно в капацитета. На никого (Е, не повече от 0.5% от абонатите, примерно) не му трябват по-високи скорости на телефон, но виж количество трафик - именно това е важното. Дори с 20 мегабита скорост можеш да направиш стотици гигабайти на месец. А тук обратното, имаш 5Г скорости през 4Г, обаче с нищожен месечен трафик. Не мога да разбера защо тук се цъкат така разпалено спийдтестове и това се слага на първо място пред включения трафик.
  defierofodds
 • Не разбирам много защо плановете са ограничени на определена скорост? Например най-евтиният е ограничен до 100 mbps, а имат и подобни 4G планове на половин цена пак до 100 mbps, но с 30 гиги трафик (5G са неограничени). Какъв е смисълът от 5G тогава ако ще ползвам една и съща скорост, но с по-скъп смартфон и по-високо потребление на батерията? В Австрия всички ограничават на скорост, и другите два оператора са така - Магента и 3, но 3 имат план с 500mbps.
  mishobehar