Заради бъговете в iOS 13 Apple променя начина за тестване на софтуер

Заради бъговете в iOS 13 Apple променя начина за тестване на софтуер

С пускането на iOS 13 бяхме свидетели на редица бъгове, които трябваше да бъдат адресирани с последващите няколко версии на платформата. Припомняме, че в рамките на два месеца от премиерата на iOS 13, Apple пусна цели осем обновления за операционната система, а в компанията за първото официално издание за потребителите се смята iOS 13.1.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

С цел да избегне наличието на подобни проблеми в бъдеще, Apple изглежда ще промени методите си за тестване на софтуера, сочи информация на Bloomberg. За целта ще бъдат използвани маркери в работния софтуер, които ще позволят на разработчиците на компанията да изолират новите функционалности, които се подготвят за iOS 14. По този начин при тест ще могат да се отстраняват по-лесно проблемните модули.

Подобен процес се използва от години в Google, Microsoft и други технологични компании за изолиране и тестване на промени в Chromium, Windows и т.н. Всичко това означава, че дори публичните бета версии на iOS 14 би трябвало да са по-стабилни от тези на iOS 13. За някои от вас може и да е изненада, но това не е първият случай, в който Apple се захваща с проблема. Мерки за по-стабилни ъпдейти бяха предприети още с iOS 12, но изглежда те не са дали желаните резултати.

Проблемите донякъде се отдават на това, че годишните софтуерни ъпдейти са обвързани с премиерата на новото поколение смартфони, което изглежда води до прибързаното разпространение на операционната система. Резултатите от новата политика ще видим догодина, а тя ще засегне всички операционни системи на компанията, включително iPadOS, watchOS, macOS и tvOS.

Източник: Bloomberg (изисква регистрация)