Защо е малко вероятно Nokia да създаде телефон с Windows Phone 7?

Защо е малко вероятно Nokia да създаде телефон с Windows Phone 7?
Докато нито Microsoft, нито Nokia коментират официално слуховете, че двете компании обсъждат възможността Nokia да пусне телефони с Windows Phone 7, един бивш служител на финландците има какво да ни каже по темата. Ватс Мартин е бил уволнен при последните съкращения в Nokia и изрично отбелязва, че той не изразява становището на Nokia по засегнатата тема. В блога си Мартин коментира, че според него е невъзможно Nokia да създаде телефони с Windows Phone 7, тъй като компанията много държи да има контрол върху софтуера, който използва за телефоните си. Имайки предвид, че MeeGo и Symbian са с отворен код, а Windows Phone 7 изобщо не е и освен това се разработва от Microsoft, положението е ясно.

Мартин посочва още, че Symbian и MeeGo използват API, базирани на Qt - технология, разработвана от Trolltech, компания, собственост на Nokia. Навигационните данни на свой ред идват от Navteq, също притежание на финландците, а инструментите за търсене са разработени с технологията и служителите на придобитата компания MetaCarta. Освен това изтъква и анонса, който направи Nokia, че ще се фокусира изключително върху Qt, което позволява създаването на приложения, съвместими със Symbian и MeeGo. Мартин претегля предимствата на Windows Phone 7 и Symbian и посочва, че в момента платформата на Microsoft не може да даде нищо на Nokia, докато Symbian има истински мултитаскинг, повече приложения и сериозно присъствие в корпоративния сектор.

Според него Nokia няма да изостави Qt и докато компанията може да направи порт за WP7, не вижда каква полза ще й донесе това. Мартин заключава, че Nokia има ясна и добра софтуерна стратегия, а сега остава да поработи върху потребителското преживяване и интерфейса на продуктите си и да намери начин да подобри позициите си на американския пазар. Пише и че Nokia най-накрая е започнала да гледа сериозно на тези проблеми, но е трябвало да стори това още през 2007 г.


http://chipotle.tumblr.com/post/2516022883/nokia-and-microsoft-not-sitting-in-a-tree