ZEISS патентова компактна система за оптично приближение

ZEISS патентова компактна система за оптично приближение

Дали в даден момент ще видим телефони с марката Nokia, които ще осигурят възможност за оптично приближение? Няма да се изненадаме от това, след като в интернет се появи информация за фотографски патент на германската компанията ZEISS, който описва система с оптично приближение за компактни устройства. Разработката включва сензор, група с фиксирани лещи и въртящ се диск, върху който са поставени лещи с различни фокусни дължини.

При нужда да се фокусира на различно разстояние този елемент се завърта и пред сензора застава съответната леща, а за плавното мащабиране на изображението при приближаване ще се грижат софтуерни алгоритми. Подобно решение пести място и позволява създаването на тънки устройства и би било особено подходящо за смартфони.

Патентът е интересен с това, че обявеното наскоро партньорство между ZEISS и HMD Global беше съпроводено от кратко видео, което също показваше система с въртящи се лещи. За момента можем само да предполагаме дали подобна разработка ще намери място в бъдещ телефон на финландската компания, но засега няма индикации, че ще се появи в очаквания скоро флагман Nokia 8.

Източник: WinFuture