Acer Aspire 5738DG

Acer Aspire 5738DG
Технологиите за триизмерни образи няма да престанат да ни вълнуват и след като през миналото хилядолетие не успяха да намерят своето място на пазара, сега правят нов опит да спечелят нашето благоволение. Този път може и да успеят, макар и не толкова бързо, колкото им се иска. Все пак нещата, изглежда, се подреждат по правилния начин и ако съдим по обилното количество новини в тази посока, които дойдоха от CES 2010, през следващите месеци ще чуваме все по-често за 3D в домашна обстановка. Първите лястовички, предхождащи тази вълна, се появиха още през миналата година. Тогава Nvidia пусна първите компютърни 3D очила 3D Vision, които направиха възможни 3D забавленията за всеки с малко по-мощна видеокарта и подходящ монитор или проектор. Към края на годината Acer представи, а след това пусна в продажба и първия лаптоп с 3D екран - Aspire 5738DG, който разчита на друг подход, за да осигури желания ефект. Той му позволява да бъде достъпен в ценово отношение - на практика няма да платите кой знае колко допълнително за удоволствието да имате такова устройство. Всъщност моделът е вариант на добре познатия на нашия пазар Acer Aspire 5738G, към който са добавени някои допълнения, осигуряващи 3D преживяване.

Апарат и управление

Основните му технически характеристики включват процесор Intel Core 2 Duo T6600 на 2.2GHz, 4GB RAM памет, твърд диск с капацитет 500GB, видеокарта ATI Mobility Radeon HD 4570 с 512 MB памет, DVD оптично устройство, 15,6" 3D дисплей с резолюция 1366 x 768 пиксела, HDMI интерфейс, уеб камера, мултитъч тъчпад, Bluetooth и 6-клетъчна батерия, която ще ви осигури време за автономна работа около 2 часа и половина при леко натоварване като сърфиране в интернет или текстообработка. При игра това време спада наполовина. Операционната система е 64-битовата версия на Windows 7 Home Premium.

Клавиатурата е удобна за ползване, като няма почти никакво огъване при по-силен натиск, каквото може да се открие в много други лаптопи. Има и отделен цифров блок. Тъчпадът е с мултитъч възможности, като разпознава различни жестове като мащабиране с два пръста, превъртане на страницата или навигиране напред и назад в браузъра. Върху клавиатурата има и няколко допълнителни бутона за управление на звука, активиране/деактивиране на Bluetooth и Wi-Fi, както и бутон, стартиращ приложението за създаване на резервни копия на важна информация. Има още един бутон, чиято функция може да бъде променена от потребителя - да отваря сайт или да стартира приложение. Вградените говорители се възползват от технологията на Dolby - Home Theater, и са в състояние да осигурят виртуален окръжаващ звук. В интерес на истината звучат доста добре. Портовете за разширение, които предлага лаптопът, включват 4 USB, HDMI за връзка с HD телевизор, VGA изход, S/PDIF, жакове за микрофон и слушалки и др. Добавен е и рийдър за флаш карти - MMC, SD, xD и Memory Stick.

Дисплей и интерфейс

За да осигури триизмерен ефект, Acer разчита на технологията TriDef на компанията DDD (Dynamic Digital Depth). Тя ползва поляризиращ филм, разположен върху екрана на лаптопа, поляризирани очила и специални софтуерни алгоритми и макар че не може да се сравни с предложението на Nvidia, което като цяло е и по-скъпо, се справя доста добре със задачата, макар че има и някои недостатъци, за които ще стане дума по-долу. Принципът на действие е следният. Поляризиращият филтър разделя изображението на поредица от редуващи се хоризонтални линии, които се използват от очилата за създаване на стереокартина. Те също са поляризирани, но различно, така че до двете очи достигат различни изображения, които мозъкът ни сглобява в 3D образ. Недостатъкът на този метод е очевиден - на практика в 3D режим получавате половината от вертикалната резолюция на екрана, т.е. едва 384 пиксела. При активната технология на Nvidia, която е и по-скъпа, последователно се редуват на кадъра с обща кадрова честота 120Hz, като разделянето им става от очилата с активен затвор, които работят в синхрон с компютъра. При нея обаче имате нужда от 120Hz монитор, по-мощна видеокарта и по-скъпи безжични очила с приемник. С решението на Acer игрите изглеждат малко по-ръбести от очакваното и трябва да уцелите правилния ъгъл, под който да гледате екрана, но това не е сериозен проблем. В комплекта влизат два чифта очила, като едните приличат на обикновени слънчеви очила, а другите са две плаки със скоба за прикрепяне върху очила с диоптър, ако носите такива.

Мултимедия, игри и приложения

Как стои въпросът с 3D съдържанието? В лаптопа има заредени известен брой демонстрационни клипове и изображения, така че с тях по най-добрия начин ще може да се запознаете с възможностите на технологията. За да се насладите на любимите си заглавия в 3D, трябва да ги стартирате през специалния TriDef софтуер. Той поддържа преобразуването на някой популярни приложения и игри (съвместими с DirectX 9 или по-висока версия), като списък с последните може да бъде намерен на сайта на производителя. Разбира се, трябва да се съобразите и с възможностите на вградената видеокарта, така че не очаквайте чудеса, особено с по-взискателните заглавия. Още повече че в 3D режим през TriDef видеокартата се натоварва повече в сравнение с работа в 2D и производителността й спада, което допълнително ограничава възможността за работа с по-тежки игри. Ако играта, която искате да пуснете, не присъства в списъка, може да разгледате форума към сайта на компанията, където се публикуват потребителски профили или пък - след малко експериментиране - можете да създадете свой. Успехът в това обаче невинаги е гарантиран, тъй като има игри, които не се разбират добре с технологията. Освен това софтуерът е в състояние, отново с различен успех, да добави триизмерен ефект и към 2D снимки и DVD филми. Изпробвахме технологията с играта X-Blades, както и с приложението Google Earth, като и в двата случая резултатът беше впечатляващ.

Обзор

Макар че има някои недостатъци, за които споменахме, първият лаптоп с 3D дисплей представлява смел ход на Acer и интересно предложение за всички, които обичат новите технологии. Тепърва ще чуваме повече за 3D образите и Aspire 5738DG предлага наистина достъпен начин да ги изпитате сами.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM