Archos 9 PC Tablet

Archos 9 PC Tablet
Дори и да не следите редовно новините от света на технологиите, няма начин в някакъв контекст да не сте дочули думата таблет. Това се очертава да бъде една от актуалните тенденции през тази година, която производителите лансират като връзката между смартфон и компютър, само че още не е сигурно дали и този път потребителите ще приемат концепцията - все пак за тяхното внимание вече се борят всякакви джаджи, нетбуци, четци за електронни книги, мултимедийни плеъри с разширени възможности и достъп до интернет и какво ли още не. Ще трябва да изчакаме, за да разберем дали този път устройствата ще намерят път до сърцата и джобовете на потребителите, но сега, изглежда, че всичко необходимо това да се случи е налице.

На завършилото изложение CES 2010 таблетите бяха сред основните акценти, като производителите буквално се надпреварваха да представят такива устройства, кое от кое по-интересно, някои от които с дебютиралия по същото време чипсет Tegra 2 на Nvidia. Microsoft и HP също показаха такова устройство, вероятно в опит да изпреварят Apple, чието очаквано устройство може да видим (или не) в края на този месец. И все пак таблетите съществуват отдавна на пазара, макар и в малко по-различна форма - като MID (mobile internet device) устройства. От края на миналата година на пазара може да се намери и един от първите представители на новата категория устройства, който изпревари значително останалите. Става дума за Archos 9 PC Tablet, който вече се предлага и на нашия пазар. Устройството е снабдено с Windows 7 Starter Editon и има хардуерни възможности, които обикновено свързваме с нетбук.

Видео галерия

Апарат и управление

Изграден на базата на чипсета Intel Menlow (Poulsbo US15W), Archos 9 PC Tablet разчита на процесор Intel Atom Z515 с тактова честота 1.1GHz, комбиниран с 1GB DDR2 SDRAM 400 памет и 1.8" твърд диск с капацитет 60GB. Графичната част е поверена на интегрираното видео Intel GMA500, което e добра новина, тъй като сред възможностите му е да осигури хардуерно ускорение при възпроизвеждането на full HD видео. На разположение е 8.9" дисплей с консумиращата по-малко енергия LED подсветка, който предлага резолюция от 1024 x 600 пиксела. Той е сензорен (изработен е по резистивна технология) и може да се използва както с пръст, така и с помощта на малък стилус, скрит в корпуса на таблета. За комуникацията се грижат Wi-Fi IEEE 802.11b/g и Bluetooth 2.0, а за връзката с периферни устройства е налице един USB порт. Чрез допълнителен порт репликатор (трябва да се закупи отделно) може да се добавят Ethernet и още 2 USB порта, вход за микрофон, аудиоизход и VGA изход. За звука се грижи аудиокарта Realtek ALC269 заедно с комплект говорители. Добавени са още вграден микрофон и 1.3МР уебкамера, подходящи за чат, например през Skype, 3.5" аудиоизход за слушалки и вградена поставка с две положения - едното е подходящо за гледане на филми, четене или сърфиране в интернет, а другото - за въвеждане на текст или чат. Освен на сензорния дисплей за навигация можете да разчитате и на оптичен тракпойнт, който е допълнен с два бутона, отговарящи на ляв и десен при компютърните мишки. Всичко това е в корпус с тегло около 816 грама и с размери 256 x 134 x 17 мм.

Управлението на таблета става както чрез директен допир върху дисплея с пръст или стилус, така и с добавения оптичен тракпад, чрез който движите курсора върху екрана. Работата с него и двата бутона, отговарящи на ляв и десен бутон при компютърните мишки, е удобна и интуитивна - докато държите таблета с две ръце, можете едновременно да движите курсора с десен показалец и да натискате бутоните с ляв, което е едно удобно ергономично решение. Все пак имате избор и в зависимост от ситуацията можете да преминете към различен начин на управление. Иначе работата на устройството е приемливо бърза. Въпреки че дискът е с капацитет 60GB, част от него е запазена за recovery дял, а голяма част от свободното място се заема от операционната система и на практика за съхранение на данни са достъпни около 27GB, които са повече от достатъчни за документи, музика и видео.

Дисплей и интерфейс

Устройството Archos 9 PC Tablet идва с ОС Windows 7 Starter Edition , която е началната версия на Windows 7 и има известни ограничения - например официално не може да се смени фонът на работния плот, но всъщност е напълно достатъчна. Основният й плюс е, че може да инсталирате повечето от любимите си приложения. Например Google Chrome се справя доста добре със сърфирането и освен това не използва много ресурси. Като известен минус могат да се споменат малко по-ограничените възможности на Windows 7 Starter Edition за работа със сензорен дисплей - например, за да превъртите страница в браузъра, е необходимо да ползвате скрол лентата отстрани. Това обаче лесно може да се преодолее, ако изберете Firefox - в галерията с разширения има такова, което прави възможно по-интуитивното превъртане с докосване и жест, както е при смартфоните. Възможно е и да ъпгрейднете версията си на Windows 7 до Home Premium, Professional или Ultimate/Enterprise, която предлага повече възможности. Освен за сърфиране в мрежата, устройството е изключително удобно за четене на документи, за чат, включително провеждане на видеоразговори, слушане на музика и гледане на видео. Последното се потвърждава и от допълнително добавения от Archos софтуер, който осигурява достъп до различно онлайн мултимедийно съдържание, което не е изненадващо, като имаме предвид специализацията на компанията. Например бърза връзка към сайта DEEZER за слушане на стрийминг музика (милиони песни), а приложението vTuner ви предоставя хиляди интернет радио и ТВ излъчвания, включително много български. Включено е и копие на офис пакета IBM Lotus Symphony, който така или иначе е безплатен. С него могат да се разглеждат и редактират документи, електронни таблици и презентации, създадени с MS Office. Windows Live ще послужи за управлението на пощенските ви акаунти и за провеждане на чат, а за защита от вируси се грижи Microsoft Security Essentials.

Мултимедия, игри и приложения

Малко за видеоспособностите на Archos 9 PC Tablet. Разчита на платформата Intel Menlow, която има ниска консумация на енергия и това го прави подходящ за мобилни устройства, а възможността за работа без вентилатор за охлаждане позволява допълнително намаляване на размера на продуктите. Интегрираното видео GMA500 предлага възможности за пълно хардуерно ускорение на декодирането на определени видеопотоци, но тази екстра зависи от работата със специфични кодеци, от които не всички плеъри могат да се възползват. От информацията, която намерихме, става ясно, че от това ускорение могат да се възползват кодеците на Intel, включените в Windows 7 (съответно Windows Media Player 12) и други. WMP 12 нямаше проблеми да възпроизвежда 720р и 1080р MP4, WMV и MKV файлове (с малки изключения). В случаите, когато се задейства хардуерното ускорение, натоварването на процесора намалява значително. Иначе на такъв дисплей е по-удобно да гледате 720р HD видео, отколкото full HD, например по време на пътуване в самолет, в автомобил или др. С помощта на допълнителния порт репликатор и VGA изход можете да изведете сигнала и върху голям екран. Ако гледате видео със стандартна резолюция, също няма да срещнете никакви проблеми. С последните драйвери на Intel и бета версията на Flash Player 10.1 дори безпроблемно можете да гледате и Flash HD видео в интернет - например в YouTube. Работата по Flash Player продължава, така че в това отношение нещата могат само да се подобрят. Иначе в настройките на видеодрайвера можете да завъртите ориентацията на дисплея от хоризонтална в портретна, което е удобно при четене на документи и книги.

Батерия и мрежа

Удобството, което осигурява Windows, си казва думата - ако нямате под ръка Wi-Fi мрежа, можете да сърфирате в мрежата, като свържете таблета с телефона си през Bluetooth или ползвате USB модем. Както и при домашния ви компютър, в USB порта на 9 PC Tablet можете да включите всякакви периферни устройства - например памет, външен диск, принтер, цифров фотоапарат, клавиатура или мишка. Всъщност с допълнителни мишка и клавиатура (USB или Bluetooth) можете да го превърнете в истински настолен компютър. Според Archos батерията би трябвало да издържа до 5 часа с едно зареждане, но при нас индикаторът на Windows показваше около 4 часа с настройките по подразбиране на профилите за енергия и включени Wi-Fi възможности. Разбира се, могат да се направят допълнителни оптимизации, които заедно с намалена яркост на дисплея да доведат до по-дълго време на автономна работа. Все пак всичко зависи от начина на използване.

Обзор

Archos 9 PC Tablet е много интересно предложение, чиято производителност се доближава до тази на популярните нетбуци, но в много по-компактна форма. Като вземем предвид и допълнителните екстри като сензорен дисплей, възможност за хардуерно ускорение при декодирането на HD видео и удобна навигация чрез оптичен тракпойнт, получаваме устройство с многостранни таланти за достъп до информация и забавление навсякъде и по всяко време. И още веднъж: това е един от първите представители на новото поколение таблети, което се очертава да стане доста популярно през годината.

Archos 9 PC Tablet може да намерите в Mobile Shop:
http://www.mobilebulgaria.com/pdas/view.php?id=65&sub=shop

Вече е публикуван и нов BIOS за таблета, който според информацията ускорява работата му. Може да го намерите на адрес:
ftp://support.archos.com/Archos%209/

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM