Samsung S8500 Wave

Samsung S8500 Wave
Този текст е написан преди официалната премиера на Samsung S8500 Wave.

Малко преди началото на мобилния конгрес успяхме да разгледаме прототипа на първия телефон на Samsung с платформата bada и ще се опитаме да споделим впечатленията си от него. Устройството не беше нито във финална хардуерна, нито в софтуерна конфигурация, но успя да ни впечатли с техническите си характеристики, точно както преди година направи и Omnia HD. В тествания екземпляр отсъстваха компас, мобилна антена и страничен бутон за активиране на камерата, като самата камера също не действаше. Във финалното устройство тя ще е с резолюция 5МР и ще може да записва 720р HD видео. Липсваха и важни софтуерни елементи като например магазинът за изтегляне на приложения за bada, уиджетът за работа със социални мрежи, messaging възможностите, осигурени от Seven, хибридните уиджети, интегрираният социален указател и др. Въпреки това вече нямаме търпение да се срещнем пак с телефона.

В края на миналата година Samsung изненада мобилния сектор с анонса на собствена мобилна платформа bada ("океан" на корейски). Тогава не се знаеше много за нея, освен че ще е изградена на базата на отворени стандарти, ще има атрактивен интерфейс с вградена поддръжка за различни услуги и ще позволява персонализиране на интерфейса в зависимост от нуждите на операторите за персонализиране на интерфейса. Samsung обеща, че първия телефон с bada ще видим през първата половина на 2010 г. и с S8500 удържа на думата си. Скоро очакваме да стартира и магазинът за изтегляне на приложения. Чухме и че на практика платформата е разширена версия на новия интерфейс TouchWiz 3.0, която позволява добавянето на допълнителни приложения, създадени с новия SDK пакет за разработка, който очакваме също да бъде представен на мобилния конгрес заедно с премиерата на телефона. Представете си нещо като модела Jet, но с повече възможности за персонализация.

Видео галерия

Апарат и управление

Корпусът на S8500 и капакът на батерията са изработени от метал, което можем само да приветстваме. Прототипът тежеше 118 грама, но тъй като не беше с финалния хардуер, очакваме финалното тегло да е друго, но не много по-различно - може би няколко грама допълнително. Изработката е качествена, телефонът стои стабилно в ръката, а теглото е разпределено равномерно. Дебелината му е 10,9 мм. Върху горната част на корпуса се намират 3,5 мм аудиожак за слушалки, microUSB порт, който служи за зареждане и връзка с компютър, и високоговорител. Върху лявата страна са бутоните за управление на звука, а върху дясната - бутонът за заключване на дисплея. Във финалната версия на телефона под него ще се намира и бутонът за камерата. Слотът за microSD карта се намира под батерията, което означава, че ще трябва да я свалите, за да смените картата. Върху задната част откриваме камера и LED светкавица. Предният панел е максимално изчистен, като съдържа само три бутона - познатите зелена и червена слушалка (служи и за вкл./изкл.) и потвърждаващ. С натискане на последния можете да се върнете веднага на първата страница в менюто или на основния екран. Над дисплея на свой ред са разположени втора видеокамера и сензори за осветеност и близост.

Дисплей и интерфейс

В основата е интерфейсът TouchWiz 3.0, който изглежда по-добре отвсякога. Основният екран може да има до 10 страници, които да съдържат разнообразни уиджети, като броят и конфигурацията им могат да бъдат управлявани лесно. Подобно на Android и Maemo, при преминаване между страниците фоновото изображение се придвижва с по-бавна скорост в сравнение с иконите и създава усещане за триизмерност. Когато екранът е заключен, върху него с пръст могат да се изпишат букви за стартиране на предварително асоциирани приложения. Когато слушате музика, а екранът е заключен, в горната му част удобно се показват бутони за управление на плейбека, така че не е нужно да го отключвате само за да смените песента например. По същия начин можете да добавите допълнителни страници (общо до 10) и към основното меню, където ще бъдат поместени инсталираните приложения от bada. В нативните приложения (предварително инсталираните от Samsung) интерфейсът е съставен от два софт бутона в долната част, между които може да е разположен и трети, който извежда допълнително меню с опции, ако има такива. Затварянето става с натискане на червената слушалка, а ако искате да оставите приложението във фонов режим, можете да направите това с централния бутон. Задържането му извежда мениджър на отворените програми. В горната част на дисплея има лента, която дава бърз достъп до активирането и деактивирането на Wi-Fi, Bluetooth, GPS и звука, и миниплеър, когато слушате музика във фонов режим. Подобно на Аndroid, в нея се показват и различни нотификации.

Работата на телефона е изключително бърза, дори и в предварителния вид, в който го видяхме, което несъмнено се дължи до голяма степен на използвания процесор ARM Cortex-A8 с тактова честота 1GHz. Това заедно с чувствителността на дисплея прави работата с него много приятна - анимациите са плавни, дори и при бързо движение, и общо взето, скоростта се усеща в почти всеки аспект на работа с телефона. В някои приложения производителността не беше толкова впечатляваща, но отдаваме това на ранната версия на софтуера и хардуера. Надяваме се в Барселона да видим по-завършен вариант на S8500. Вградената памет е в размер 2GB.

Няма съмнение, че най-впечатляващият елемент от конструкцията на S8500 е неговият дисплей. Той е с диагонал 3,3" и WVGA резолюция (800 х 480 пиксела), изобразява 16М цвята и трябва да се види, за да се усетят впечатляващите му възможности (контраст, яркост и цветопредаване). Вече сме виждали AMOLED панели - точно преди година Samsung използва мобилния конгрес, за да представи Omnia HD, но като този в S8500 срещаме за пръв път. И няма как да е иначе, тъй като панелът е съвсем нова разработка и представлява суперавангардна технология, известна като AMOLED on-cell, но популяризирана с търговското име Super AMOLED. С какво е по-специална в сравнение с обикновения AMOLED? Досега добавянето на тъч възможности към екрана изискваше върху него да бъде разположен допълнителен сензорен слой. Между него и панела обикновено оставаше въздушно пространство и точно то е елиминирано в Super AMOLED. При него за пръв път сензорният слой с дебелина 0,001 мм е поставен между долния поляризиращ филм и AMOLED субстрата, което елиминира нуждата от предпазно стъкло и в същото време гарантира по-ярки и контрастни изображения. Освен това намалените размери на панела и вградената в субстрата управляваща електроника позволяват създаването на по-тънки устройства. Разработката има понижено енергопотребление и повишена яркост (до 5 пъти) в сравнение с предходното поколение AMOLED панели. И тъй като AMOLED дисплеите са известни с неособено доброто си поведение под ярка слънчева светлина, Super AMOLED обещава 20% по-добра видимост на открито. Наистина на слънце информацията остава видима. Капацитивният сензорен слой се представя не по-малко впечатляващо, като е необходимо съвсем леко докосване, за да бъде отчетено. Това се съпровожда и с вибрация, която потвърждава допира.

Мултимедия, игри и приложения

Музикалният плеър предлага различни начини за сортиране на аудиофайловете, както и възможност да определите през опциите кои от тези филтри да бъдат активни. В хоризонтален режим има атрактивна визуализация на песните като дискове плюс опция за търсене по азбучен ред. Включени са и динамични плейлисти с най-слушаните изпълнения и скоро отваряните. Допълнително съществува възможност за добавяне на песни в потребителска плейлиста. При слушане със слушалки може да се активира и виртуален 5.1 звук, който е достъпен и във видеоплеъра. Той поддържа DivX файлове, но няма проблем с възпроизвеждането на MP4, AVI, XviD и MKV формати и дори възпроизвежда субтитри (в srt формат, тези в sub водеха до рестартиране на телефона), макар че прототипът имаше проблеми с тези на български, което се надяваме, че ще бъде променено във финалната версия.

Подобно на Jet и Monte, тук откриваме браузъра Dolfin, който е базиран на WebKit. Настоящето издание е подобрената версия 2.0 и отново предлага възможност за филтриране на рекламните банери в сайтовете. Способен е да възпроизвежда и Flash съдържание, но в прототипа тази функционалност не работеше. Разбира се, има и възможност за изключването му в настройките. Няма refllow на текста при мащабиране. Последното става с двойно потупване върху екрана. Превъртането е изключително бързо и плавно, а ако желаете, можете да отворите едновременно до 5 прозореца.

Включени са още приложение за гласови команди, което можете да обучите да работи по-добре с вашия глас, възможност за работа с различни източници на електронна поща - Exchange Active sync, Gmail, Hotmail, Yahoo и други, Smart Search за търсене в интернет (в Google, Bing или Twitter) и съдържанието на телефона, видеоредактор, приложение за създаване на анимация, ТВ изход, FM радио, диктофон, калкулатор, редактор на изображения и приложението Samsung LBS, което използва навигационна технология на Route 66.

Памет, софтуер и връзки

В телефона са намерили място и две други интересни технологии. Както споменахме наскоро, S8500 ще е първият телефон с новия стандарт Bluetooth 3.0, който поддържа трансфера на данни с теоретична скорост до 24 Mbit/s. Когато и двете устройства включват стандарта, се активира протоколът 802.11 (свързваме го обикновено с Wi-Fi), който осигурява високата скорост на трансфер. В допълнение Bluetooth 3.0 е обратно съвместим и с предходните стандарти. Тъй като подръка нямахме друго устройство с Bluetooth 3.0, нямаше как да тестваме действителната скорост на трансфер, но успяхме да направим обикновен тест за прехвърляне към компютър. 8МВ файл бяха прехвърлени за 2'40" с S8500, което е значително по-бързо от времето 3'52", нужно за трансфер на същата информация с Nokia N82. Другата по-необичайна за мобилен телефон характеристика е възможността за работа не само с Wi-Fi 802.11 b и g мрежи, но и с n.

Обзор

Повече информация за допълнителните възможности на Samsung S8500 Wave очаквайте, когато получим завършена версия на устройството, но и сега то ни впечатли достатъчно, за да очакваме новата среща с голямо нетърпение. Продажбите на телефона трябва да започнат през април, като тогава ще стартира и магазинът за приложения за bada. Ако вече горите от желание да изпитате сами каква работа са свършили от Samsung, със сигурност няма да се наложи да чакате дълго.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

  • Телефона си има отделна тема: http://www.mobilebulgaria.com/forum/271545/5/1/0/samsung-s8500-wave
    NSWDG