Samsung S8500 Wave

Samsung S8500 Wave
Този текст е написан преди официалната премиера на Samsung S8500 Wave.

Малко преди началото на мобилния конгрес успяхме да разгледаме прототипа на първия телефон на Samsung с платформата bada и ще се опитаме да споделим впечатленията си от него. Устройството не беше нито във финална хардуерна, нито в софтуерна конфигурация, но успя да ни впечатли с техническите си характеристики, точно както преди година направи и Omnia HD. В тествания екземпляр отсъстваха компас, мобилна антена и страничен бутон за активиране на камерата, като самата камера също не действаше. Във финалното устройство тя ще е с резолюция 5МР и ще може да записва 720р HD видео. Липсваха и важни софтуерни елементи като например магазинът за изтегляне на приложения за bada, уиджетът за работа със социални мрежи, messaging възможностите, осигурени от Seven, хибридните уиджети, интегрираният социален указател и др. Въпреки това вече нямаме търпение да се срещнем пак с телефона.

В края на миналата година Samsung изненада мобилния сектор с анонса на собствена мобилна платформа bada ("океан" на корейски). Тогава не се знаеше много за нея, освен че ще е изградена на базата на отворени стандарти, ще има атрактивен интерфейс с вградена поддръжка за различни услуги и ще позволява персонализиране на интерфейса в зависимост от нуждите на операторите за персонализиране на интерфейса. Samsung обеща, че първия телефон с bada ще видим през първата половина на 2010 г. и с S8500 удържа на думата си. Скоро очакваме да стартира и магазинът за изтегляне на приложения. Чухме и че на практика платформата е разширена версия на новия интерфейс TouchWiz 3.0, която позволява добавянето на допълнителни приложения, създадени с новия SDK пакет за разработка, който очакваме също да бъде представен на мобилния конгрес заедно с премиерата на телефона. Представете си нещо като модела Jet, но с повече възможности за персонализация.

Видео галерия

Апарат и управление

Корпусът на S8500 и капакът на батерията са изработени от метал, което можем само да приветстваме. Прототипът тежеше 118 грама, но тъй като не беше с финалния хардуер, очакваме финалното тегло да е друго, но не много по-различно - може би няколко грама допълнително. Изработката е качествена, телефонът стои стабилно в ръката, а теглото е разпределено равномерно. Дебелината му е 10,9 мм. Върху горната част на корпуса се намират 3,5 мм аудиожак за слушалки, microUSB порт, който служи за зареждане и връзка с компютър, и високоговорител. Върху лявата страна са бутоните за управление на звука, а върху дясната - бутонът за заключване на дисплея. Във финалната версия на телефона под него ще се намира и бутонът за камерата. Слотът за microSD карта се намира под батерията, което означава, че ще трябва да я свалите, за да смените картата. Върху задната част откриваме камера и LED светкавица. Предният панел е максимално изчистен, като съдържа само три бутона - познатите зелена и червена слушалка (служи и за вкл./изкл.) и потвърждаващ. С натискане на последния можете да се върнете веднага на първата страница в менюто или на основния екран. Над дисплея на свой ред са разположени втора видеокамера и сензори за осветеност и близост.

Дисплей и интерфейс

В основата е интерфейсът TouchWiz 3.0, който изглежда по-добре отвсякога. Основният екран може да има до 10 страници, които да съдържат разнообразни уиджети, като броят и конфигурацията им могат да бъдат управлявани лесно. Подобно на Android и Maemo, при преминаване между страниците фоновото изображение се придвижва с по-бавна скорост в сравнение с иконите и създава усещане за триизмерност. Когато екранът е заключен, върху него с пръст могат да се изпишат букви за стартиране на предварително асоциирани приложения. Когато слушате музика, а екранът е заключен, в горната му част удобно се показват бутони за управление на плейбека, така че не е нужно да го отключвате само за да смените песента например. По същия начин можете да добавите допълнителни страници (общо до 10) и към основното меню, където ще бъдат поместени инсталираните приложения от bada. В нативните приложения (предварително инсталираните от Samsung) интерфейсът е съставен от два софт бутона в долната част, между които може да е разположен и трети, който извежда допълнително меню с опции, ако има такива. Затварянето става с натискане на червената слушалка, а ако искате да оставите приложението във фонов режим, можете да направите това с централния бутон. Задържането му извежда мениджър на отворените програми. В горната част на дисплея има лента, която дава бърз достъп до активирането и деактивирането на Wi-Fi, Bluetooth, GPS и звука, и миниплеър, когато слушате музика във фонов режим. Подобно на Аndroid, в нея се показват и различни нотификации.

Работата на телефона е изключително бърза, дори и в предварителния вид, в който го видяхме, което несъмнено се дължи до голяма степен на използвания процесор ARM Cortex-A8 с тактова честота 1GHz. Това заедно с чувствителността на дисплея прави работата с него много приятна - анимациите са плавни, дори и при бързо движение, и общо взето, скоростта се усеща в почти всеки аспект на работа с телефона. В някои приложения производителността не беше толкова впечатляваща, но отдаваме това на ранната версия на софтуера и хардуера. Надяваме се в Барселона да видим по-завършен вариант на S8500. Вградената памет е в размер 2GB.

Няма съмнение, че най-впечатляващият елемент от конструкцията на S8500 е неговият дисплей. Той е с диагонал 3,3" и WVGA резолюция (800 х 480 пиксела), изобразява 16М цвята и трябва да се види, за да се усетят впечатляващите му възможности (контраст, яркост и цветопредаване). Вече сме виждали AMOLED панели - точно преди година Samsung използва мобилния конгрес, за да представи Omnia HD, но като този в S8500 срещаме за пръв път. И няма как да е иначе, тъй като панелът е съвсем нова разработка и представлява суперавангардна технология, известна като AMOLED on-cell, но популяризирана с търговското име Super AMOLED. С какво е по-специална в сравнение с обикновения AMOLED? Досега добавянето на тъч възможности към екрана изискваше върху него да бъде разположен допълнителен сензорен слой. Между него и панела обикновено оставаше въздушно пространство и точно то е елиминирано в Super AMOLED. При него за пръв път сензорният слой с дебелина 0,001 мм е поставен между долния поляризиращ филм и AMOLED субстрата, което елиминира нуждата от предпазно стъкло и в същото време гарантира по-ярки и контрастни изображения. Освен това намалените размери на панела и вградената в субстрата управляваща електроника позволяват създаването на по-тънки устройства. Разработката има понижено енергопотребление и повишена яркост (до 5 пъти) в сравнение с предходното поколение AMOLED панели. И тъй като AMOLED дисплеите са известни с неособено доброто си поведение под ярка слънчева светлина, Super AMOLED обещава 20% по-добра видимост на открито. Наистина на слънце информацията остава видима. Капацитивният сензорен слой се представя не по-малко впечатляващо, като е необходимо съвсем леко докосване, за да бъде отчетено. Това се съпровожда и с вибрация, която потвърждава допира.

Мултимедия, игри и приложения

Музикалният плеър предлага различни начини за сортиране на аудиофайловете, както и възможност да определите през опциите кои от тези филтри да бъдат активни. В хоризонтален режим има атрактивна визуализация на песните като дискове плюс опция за търсене по азбучен ред. Включени са и динамични плейлисти с най-слушаните изпълнения и скоро отваряните. Допълнително съществува възможност за добавяне на песни в потребителска плейлиста. При слушане със слушалки може да се активира и виртуален 5.1 звук, който е достъпен и във видеоплеъра. Той поддържа DivX файлове, но няма проблем с възпроизвеждането на MP4, AVI, XviD и MKV формати и дори възпроизвежда субтитри (в srt формат, тези в sub водеха до рестартиране на телефона), макар че прототипът имаше проблеми с тези на български, което се надяваме, че ще бъде променено във финалната версия.

Подобно на Jet и Monte, тук откриваме браузъра Dolfin, който е базиран на WebKit. Настоящето издание е подобрената версия 2.0 и отново предлага възможност за филтриране на рекламните банери в сайтовете. Способен е да възпроизвежда и Flash съдържание, но в прототипа тази функционалност не работеше. Разбира се, има и възможност за изключването му в настройките. Няма refllow на текста при мащабиране. Последното става с двойно потупване върху екрана. Превъртането е изключително бързо и плавно, а ако желаете, можете да отворите едновременно до 5 прозореца.

Включени са още приложение за гласови команди, което можете да обучите да работи по-добре с вашия глас, възможност за работа с различни източници на електронна поща - Exchange Active sync, Gmail, Hotmail, Yahoo и други, Smart Search за търсене в интернет (в Google, Bing или Twitter) и съдържанието на телефона, видеоредактор, приложение за създаване на анимация, ТВ изход, FM радио, диктофон, калкулатор, редактор на изображения и приложението Samsung LBS, което използва навигационна технология на Route 66.

Памет, софтуер и връзки

В телефона са намерили място и две други интересни технологии. Както споменахме наскоро, S8500 ще е първият телефон с новия стандарт Bluetooth 3.0, който поддържа трансфера на данни с теоретична скорост до 24 Mbit/s. Когато и двете устройства включват стандарта, се активира протоколът 802.11 (свързваме го обикновено с Wi-Fi), който осигурява високата скорост на трансфер. В допълнение Bluetooth 3.0 е обратно съвместим и с предходните стандарти. Тъй като подръка нямахме друго устройство с Bluetooth 3.0, нямаше как да тестваме действителната скорост на трансфер, но успяхме да направим обикновен тест за прехвърляне към компютър. 8МВ файл бяха прехвърлени за 2'40" с S8500, което е значително по-бързо от времето 3'52", нужно за трансфер на същата информация с Nokia N82. Другата по-необичайна за мобилен телефон характеристика е възможността за работа не само с Wi-Fi 802.11 b и g мрежи, но и с n.

Обзор

Повече информация за допълнителните възможности на Samsung S8500 Wave очаквайте, когато получим завършена версия на устройството, но и сега то ни впечатли достатъчно, за да очакваме новата среща с голямо нетърпение. Продажбите на телефона трябва да започнат през април, като тогава ще стартира и магазинът за приложения за bada. Ако вече горите от желание да изпитате сами каква работа са свършили от Samsung, със сигурност няма да се наложи да чакате дълго.

  • Телефона си има отделна тема: http://www.mobilebulgaria.com/forum/271545/5/1/0/samsung-s8500-wave
    NSWDG