Acer Aspire Switch 10 SW5-011

Acer Aspire Switch 10 SW5-011

Ерата на традиционните компютри вече отминава и сме свидетели как тяхната роля все повече се поема от смартфони и таблети, а продажбите им намаляват с всяко тримесечие. Производителите обаче не се отказват да експериментират с нови форми и през последните месеци видяхме много иновативни хибридни устройства, които с лекота могат да се трансформират по невъобразими доскоро начини. В основата на всичко това стоят и  новите процесори на Intel, които осигуряват висока производителност при ниска консумация на енергия, и обновената версия на Windows, толерираща работата със сензорни екрани. През следващата година Windows 10 ще продължи започнатото, а междувременно на пазара ще има много повече хибридни устройства.

Едно от тях ще бъде и Aspire Switch 10 на Acer, с което компанията постави началото на нова серия от достъпни хибридни лаптопи. Джаджата следва познатата формула, комбинираща таблет с клавиатура, но го прави по интересен начин и при доста атрактивна цена, което ще я направи предпочитан избор за мнозина в задаващия се сезон на предпразнично пазаруване. Тествахме първото издание (SW5-011) с 10,1” дисплей с резолюция 1366 х 768 пиксела и 32GB SSD памет, но междувременно на пазара се появиха и версии с 10,1” и 11,6” full HD панел и 500GB допълнителен твърд диск, скрит в клавиатурата. На пазара може да се намери и оригиналното издание, също с 500GB диск е клавиатурата. Има и вариант с екранна резолюция 1280 x 800 пиксела, така че компанията определено е осигурила избор на потребителите.

Хибрид от Acer

Едно от тях ще бъде и Aspire Switch 10 на Acer, с което компанията постави началото на нова серия от достъпни хибридни лаптопи. Джаджата следва познатата формула, комбинираща таблет с клавиатура, но го прави по интересен начин и при доста атрактивна цена, което ще я направи предпочитан избор за мнозина в задаващия се сезон на предпразнично пазаруване. Тествахме първото издание (SW5-011) с 10,1” дисплей с резолюция 1366 х 768 пиксела и 32GB SSD памет, но междувременно на пазара се появиха и версии с 10,1” и 11,6” full HD панел и 500GB допълнителен твърд диск, скрит в клавиатурата. На пазара може да се намери и оригиналното издание, също с 500GB диск е клавиатурата. Има и вариант с екранна резолюция 1280 x 800 пиксела, така че компанията определено е осигурила избор на потребителите.

Все пак не забравяйте, че става дума за сравнително бюджетно устройство, и ще трябва да се примирите с някои компромиси като например липсата на допълнителна клавиатура в батерията, каквато имаше Aspire W510; пластмасов корпус и малко вградена памет, което важи за версията без допълнителен диск. В останалото обаче устройството успява да уцели правилната посока – има качествен дисплей с отлична видимост под силна директна светлина, леко е, работи бързо и осигурява батерия за около 8 часа автономна работа. Освен това включва и хитри магнитни конектори, които свързват клавиатурата с дисплея, правещи възможни различни конфигурация на работа – лаптоп, таблет, палатка и презентация. Да не забравяме и предимството на стандартната версия на Windows 8.1, осигуряваща съвместимост с всички приложения.

Дизайн

По отношение на дизайна Acer Aspire Switch 10 SW5-011 има определено бизнес шик излъчване благодарение на комбинацията между черната повърхност на покриващото екрана стъкло и сребристата рамка на предната страна. Отпред се открояват двата стерео говорителя в долната част на екрана, капацитивният Windows бутон и поставената в средата на широката страна уеб камера. Задната страна е изработена от алуминий и е със специфична текстура от множество кръстосани фини линии, като е оставена зона с пластмасово покритие за безпроблемна работа на антените за включените в устройството безжични технологии (Bluetooth и Wi-Fi). Върху страничните повърхности са поставени пластмасовите бутони за контрол на звука и включване, а освен това има mini HDMI интерфейс, mini USB (само за връзка с компютър и не става за зареждане), microSD слот, 3,5 мм аудиожак и порт за зареждане. Върху долната страна откриваме отворите за магнитните конектори за връзка с клавиатурата и серия от пинове, които осъществяват контакт между двете части. Самата клавиатура е изцяло пластмасова и има малки като на нетбук бутони, които са допълнени от тъчпад, разпознаващ мултитъч жестове.  Клавиатурата е снабдена и в пълноразмерен USB порт за връзка с аксесоари като външен диск, памет или безжична мишка.

Магнити в действие

Връзката между двете части е безпроблемна – достатъчно е да ги доближите една до друга и магнитите ще свършат своята работа. Тя е и достатъчно здрава и установихме, че няма никаква опасност клавиатурата да се отдели и падне, ако хванете и вдигнете устройството за екрана. Механизмът е напълно различен от този на предшественика на устройството, който включваше и бутон за разделяне на двете части.

Заради симетричността на конекторите е възможно да свържете таблета с клавиатурата и по друг начин, като екранът се озове върху задната част на устройството, а клавиатурата служи за поставка – това е удобен за разглеждане на съдържание режим особено в ситуации, в които няма много място (например при пътуване в самолет). В тези ситуации помага и режимът палатка, който заема дори още по-малко място. Всичките начини на употреба осигуряват много възможности за промяна ъгъла на разполагане на двете части една спрямо друга, но имайте предвид, че заради по-голямото тегло на екрана при ползване в режим на лаптоп не може да го отворите много, тъй като устройството пада назад. Поставянето на ръцете върху клавиатурата обаче решава проблема.

Екранната резолюция на тествания модел не е особено впечатляваща при 1366 x 768 пиксела, но въпреки това IPS панела се представя отлично. Осигурява много високи ъгли на видимост, а заради елиминирането на пространството между защитното стъкло Gorilla Glass 3 и сензорния слой се намаляват значително и отблясъците. Ъглите на видимост са много високи, а показваните цветове – ярки. Няма проблем и при видимостта под директна светлина. За доброто представяне се грижи и технологията LumiFlex, която оптимизира наситеността на цветовете в зависимост от околната осветеност за постигане на оптимално качество на изображението и по-добра четивност на информацията.

Производителност

Как се работи с Aspire Switch 10 SW5-011? Windows 8.1 е платформата с по-ниски системни изисквания в сравнение с Windows 7 и ползвания в устройството четириядрен процесор Intel Atom Z3745 с честота 1.33 GHz (увеличава се до 1.86 GHz в турбо режим) се справя повече от добре. Той е изработен по 22-нанометрова технология и в балансиран SDP (Scenario Design Power) режим има консумация на енергия от едва 2 вата. Превключването между приложенията във фонов режим става много бързо, а освен това няма и проблеми с едновременната работа с две отворени приложения, като се използва вградената функция на платформата за това. Тук помага и оперативната памет от 2GB, която е повече от достатъчна за предназначението на устройството. Всъщност единствената по-сериозна забележка е към капацитивния бутон под екрана, тъй като той невинаги реагира при първото докосване, както се очаква от него. Графичната работа е поверена на интегрираното решение Intel HD Graphics, което също е повече от адекватно за нуждите на Aspire Switch 10. Все пак потребителите най-вероятно ще го използват за сърфиране в интернет, гледане на видео, слушане на музика и писане на писма и кратки текстове, а не за игра на Call of Duty: Advanced Warfare.

Изпробвахме играта Asphalt 8 от Windows Store и тя работеше отлично с висока кадрова честота за изключително плавен геймплей. С устройството би трябвало да може да се играе и нa популярни игри за Windows с по-ниски системни изисквания или при по-ниски настройки на качеството на изображението, но имайте предвид, че в този случай ограничението ще бъде поставено от вградената памет. Aspire Switch 10 SW5-011 има 32GB SSD диск, от който известна част за запазени за системни цели (за recovery дял) и на разположение са около 22GB. Голяма част от тази памет се заема от системата и за потребителски файлове остават десетина гигабайта –  затова е добра идея да инвестирате и в MicroSD карта с по-голяма капацитет за запазване на мултимедийни и други файлове или направо да изберете варианта с твърд диск в клавиатурата, но в този случай паметта му е достъпна само когато двете части на устройството са свързани. В интерес на истината има и модел със 64GB вградена памет, но не сме сигурни дали е наличен на нашия пазар.

Софтуер

В софтуерно отношение до голяма степен получавате чиста версия на Windows 8.1, като добавките от Acer са по-скоро малко. Една от тях улеснява достъпа до различни системни функции – Acer Quick Access стои в системната лента и показва меню за бързо активиране или деактивиране на Bluetooh, Wi-Fi, адаптивна яркост на екрана, технологията LumiFlex, споделяне на интернет връзка чрез Wi-Fi и оптимизирано скалиране на дисплея за по-лесно разчитане на показваната информация. Освен това Acer е включила и набор от своите приложения за синхронизиране на файлове, документи, музика и т.н. между различните устройства, които използвате чрез AcerCloud. Не се надявайте много Aspire Switch 10 SW5-011 да стане реална алтернатива на лаптоп за по-продължителна работа – както споменахме бутоните са с по-малък размер от обичайното, а освен това и от тъчпада има какво да се желае още, но все пак е плюс, че поддържа мултитъч жестове.

Батерия

Батерията с капацитет 5910 mAh стига за около 8 часа на работа, но действителното време зависи от начина, по който използвате устройството. Сърфиране в интернет при намалена яркост или пък работа с електронна поща са способни да осигурят повече автономност от гледане на видео, но дори и в този случай можете да се надявате на повече от 6 часа – достатъчно за гледането на поне два филма. Предните говорители осигуряват изненадващо силен и добър звук, така че в това отношение няма да останете разочаровани, но все пак най-добре остава гледането на видео със слушалки.

Заключение

Acer Aspire Switch 10 SW5-011 е бюджетно хибридно устройство, но въпреки това успява да предложи доста атрактивен набор от характеристики. Има изненадващо качествен екран, който, макар и с по-ниска резолюция, осигурява много добро и детайлно изображение, видимо дори и под силна слънчева светлина, четириядреният процесор е бърз и енергийно ефективен, а използването на стандартна версия на Windows 8.1 гарантира съвместимост с всички приложения за платформата. Дори и батерията не се представя чак толкова зле с около 8 часа на автономност.

Простият, но ефективен магнитен механизъм за връзка между двете части също заслужава похвала, а на него се дължи и лесният начин за използване на устройството в различни режими, което е от съществено значение за подобни хибридни модели. Бихме желали в клавиатурата да е поместена допълнителна батерия, но мястото все пак се използва по предназначение за версията с допълнителен твърд диск. Проблем обаче може да се окаже малкото количествено вградена памет за версията с 32GB SSD. Клавиатурата също не е нещо особено с нейните малки клавиши, но пак е по-добре от нищо, когато трябва да се пише по-дълъг текст.