Новият китайски претендент

Новият китайски претендент

Големите производители на смартфони са под заплаха. Тя идва от Китай и е съпроводена с бизнес модел, който е в състояние да промени пазара на смартфони. Компании като Xiaomi, Lenovo, OnePlus и Meizu искат да грабнат сериозен дял от глобалния пазар на умни телефони и са готови на всичко, за да го постигнат. Lenovo има достатъчно ресурси, за да предприеме директна атака към доминацията на Samsung и Apple и започна да разширява пазарното си присъствие и в Европа, а освен това подобри позициите си с покупката на мобилния бизнес на Motorola. Xiaomi също постепенно разширява обхвата си извън Китай, но по-интересни за нас са Meizu, тъй като от тази есен те ще имат официален представител в България.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

 Компанията е с повече от 10-годишна история и започва съществуването си като производител на висококачествени музикални плеъри, високо ценени от аудиофилите. Времената се променят и създателите й отчитат нарастващата популярност на смартфоните, което води до стъпване на мобилния пазар през 2008 година. Началото е с модела M8, който значително приличаше на първото поколение на iPhone и използваше модифицирана версия на Windows Mobile. През 2011 година компанията представя първия си смартфон с Android, а година по-късно дебютира модела MX, който за първи път е снабден с операционната система Flyme, базирана на Android. В началото на септември премиера получи и най-новото допълнение към линията MX с номер 4, което ще видим след броени седмици и в България.

 Преди дни получихме възможност да поработим с телефона и с предварителна версия на платформата Flyme 4.0 и вече имаме достатъчно впечатления за устройството, което за краткото време заедно успя да ни спечели, макар все още да имаме някои забележки, които се надяваме да бъдат отстранени с последващи ъпдейти. MX4 е уникален с това, че е първият смартфон с чипсет Mediatek MT6595, който не само осигурява 8 процесорни ядра, разпределени по архитектурата big.LITTLE, но е и снабден с LTE модем. За това обаче по-късно.

Конструкция и дизайн

На пръв поглед Meizu MX4 прилича просто на по-голяма версия на своя предшественик MX3, с който също успяхме да поработим, но все пак става дума за нов модел с различно усещане, и с нови материали на изработка. Компанията се е спряла за страничната рамка на метална сплав с авиационно качество, което не само позволява запазване на ниското тегло на телефона, но и е дало свобода на инженерите на компанията да оптимизират позицията на компонентите заради по-лесната машинна обработка. Използваният метал улеснява и охлаждането на осемядрения процесор. Иначе правят впечатление извитата странична повърхност и полираният метален ръб, ограждащ екрана – подобно решение използват и модели като iPhone 5/5s, HTC One M8, Galaxy Alpha и Galaxy Note 4.

 Задният панел е пластмасов и е със същия цвят като металната рамка, а текстурата му е матова (бялата версия обаче ще бъде полирана). Тестовият телефон, който пробвахме, не е финален и затова преходът между задния панел и страничната рамка не беше много плавен, но това ще се промени във финалните бройки. Въпреки това устройството се усеща изключително добре изработено. Под задния панел са слотът за micro SIM карта и батерията, която обаче не подлежи на смяна от потребителя. Или поне не без специализирани инструменти. Върху панела не се забелязва и антена за NFC, тъй като технологията не се поддържа от телефона.

 Върху задната страна са голямото прозорче на камерата, което е защитено със стъкло Gorilla Glass 3 и LED светкавицата с двойна температура. Разглеждайки останалите страни на телефона, прави впечатление прецизността на обработката, която се забелязва и в отворите за високоговорителя и микрофона в долната част. Бутоните за контрол на звука остават отляво, а бутонът за включване и жака за слушалки са поставени върху горната част.

 

Дисплей

Лицевата повърхност също носи някои изненади. Тя е покрита изцяло от стъкло Gorilla Glass 3, но освен това прави впечатление и изключително тънката рамка, заобикаляща екрана. Тя е с дебелина едва 2,36 мм и позволява на MX4да е широк едва 75,2 мм, но в същото време да предложи 5,36” дисплей. За това помага и използваният панел от JDI със съотношение на страните 15:9 и резолюция 1920 x 1152 пиксела. Той е с впечатляващи характеристики и компанията не пропусна да ги изтъкне при представянето на устройството. Например предлага контраст 1100:1, новата LED подсветка гарантира яркост до 500 cd, a в допълнение покрива и 85% от цветната гама NTSC. Както успяхме сами да се убедим, всичко това води до изключително качествено изображение с достатъчна яркост и детайлност. Ъглите на видимост също са много високи, а освен това нямахме никакви проблеми и с реакцията при докосване. Нетрадиционното съотношение на страните осигурява по-голяма екранна площ при разглеждане на интернет страници например, но при гледане на 16:9 видео се показват черни ленти отдолу и отгоре.

Хардуер

За MX4 от Meizu са заложили на процесор Mediatek и резултатите са повече от добри. Това е чипсетът MT6595 с максимална честота 2.2Ghz, който за първи път намира място в мобилно устройство. Характерна за него е конфигурацията big.LITTLE, която комбинира две групи от по 4 ядра, които се включват в зависимост от натоварването на телефона. Той е допълнен от графичен ускорител PowerVR series 6 и от 2GB оперативна памет. Всичко това прави MX4 изключително бърз и без проблем го поставя наравно с топмоделите на останалите производители. Реакцията на екрана е точна и навременна, превключването между приложенията става бързо и като цяло всичко работи с очакваната плавност. Приложенията за сравнителни тестове също показват на каква производителност е с подобен Mediatek MT6595 – в Аntutu например телефонът постигна почти 50 000 точки, а резултатите от 3D Mark са над 16 000 точки за Ice Storm Unlimited и над 10 000 точки за Ice Storm Extreme. Всичко това подсказва, че устройството няма никакви проблеми и с модерните 3D игри.

Софтуер и интерфейс

В софтуерно отношение потребителското преживяване е поверено на операционната система Flyme 4.0, която на практика е модификация на Android 4.4.2, но с модерния плосък дизайн. Управлението му е опростено максимално и разчита само на един хардуерен бутон. Подобно на iPhone чрез него става връщането в началния екран, но плъзване на пръст в долната му част служи и като бутон за връщане назад в приложението. Това обаче изисква малко упражнения за овладяване. Отварянето на мултитаскинг менюто с активни приложения също става с жест – трябва да плъзнете пръст нагоре от долната част, за да извадите списъка с икони. Това също иска тренировка, тъй като невинаги работи, както трябва. Все пак положението може да се промени с ъпдейт – докато пишехме този текст, компанията пусна нова версия на софтуера, в която бяха отстранени редица бъгове. С изненада открихме, че платформата предлага и характерната за HTC One M8 система за управление чрез жестове. Така например не е нужно да отключвате екрана чрез бутона за включване, а вместо това можете да го направите с плъзване нагоре на пръст върху дисплея. Плъзване на ляво отваря камерата, а в обратната посока можете да стартирате избрани приложение. Възможно е активирането на екрана да стане и с почукване.

Иначе компанията очевидно продължава работата по международната версия на Flyme, тъй като в нея все още има много услуги и приложения за китайския пазар. Локализацията на български също е налице, но тя също все още не е завършена напълно. Подобно на останалите китайски производители и Meizu възприема подход за разполагане на всички инсталирани приложения върху основния екран – т.е. няма специално меню, което да съдържа всички връзки. Променено е и менюто с настройки, което не предлага всички опции, които сме свикнали да откриваме в другите телефони с Android, а местата на много от наличните са променени. Ако досега сте ползвали други марки телефони, почти сигурно е, че ще трябва да прекарате малко време в овладяване на новия интерфейс. Все пак след краткия период на свикване оценихме колко по-лесен за овладяване е. Уникална функция за Flyme е и Smart bar – това е лента в долната част на екрана, която показва различни функции и бутони според приложението. В нея има и бутон за връщане назад, така че може да пропуснете да ползвате другия жест за това.

Камера

Специално внимание заслужава камерата, която залага на 20.7МР Exmor сензор от Sony, който вече присъства в различни продукти на японската компания. Управлението на камерата става чрез приложение, което е изключително лесно за овладяване – с плъзване на пръст върху екрана преминавате между различните му режими на работа. Сред тях има много познати като бързо последователно заснемане на поредица от кадри; опция за рефокусиране, при която се правят 7 снимки с различен фокус и след това можете да префокусирате снимката, като избирате различни точки от нея; HDR; нощен режим; ръчен режим; режим за разкрасяване на лица и други.

Фокусирането е много бързо (става за 0,3 секунди според Meizu), а като цяло качеството на снимките е много добро с висока детайлност, но прави впечатление използването на силни алгоритми за изостряне на изображението, което се забелязва в появата на светли зони около краищата на обектите и замазването на някои от детайлите. Надяваме се, че и това ще се промени с ъпдейт, тъй като използвания сензор има много голям потенциал. Устройството записва и 4K видео – възможност, която вече става задължителна за топмоделите. Сензорът на Sony е с максимална светлочувствителност по ISO 1600, а за получаването на по-естествено изглеждащи снимки при ниска осветеност помага LED светкавица с двойна цветна температура.

Тук има тестов клип в 4K резолюция и такъв със забавен каданс, които не се приемат от YouTube.

Тестови снимки

Тестово видео

 

Звук, батерия и мрежа

Meizu MX4 предлага батерия с капацитет 3100 mAh (с компоненти на Sony и Samsung), която му позволява да изкара поне ден на автономна работа, но всичко зависи от начина, по който го използвате. Ще изчакаме да получим финален вариант на MX4, за да правим по-генерални заключения за възможностите на батерията, но при нормална употреба постигнахме по около ден и половина между две зареждания.

Нямахме никакви проблеми със звука при разговор, а освен това и отсрещната страна ни чуваше ясно. Според компанията използването на аудио процесор от второ поколение NXP Smart PS е довело до увеличаване на силата на звука и до подобряване възпроизвеждането на ниски тонове и макар да не сме чували как звучи MX3, смартфона се представя много добре като осигурява силен и ясен звук от единствения високоговорител.

Благодарение на използвания чипсет на Mediatek се поддържа работата с 5 различни мрежови стандарти в 13 различни честотни ленти. Устройството е съвместимо с TD-LTE и FDD-LTE 4G мрежи, като последната предлага максимална скорост на изтегляне на данни от 150 Mbps. Поддържа се и стандарта 802.11ac Wi-Fi с максимална скорост на сваляне на информация от 433 Mbps.

Заключение

За краткото време, което прекарахме в неговата компания, Meizu MX4 успя да ни спечели и вече с нетърпение чакаме среща с финалната търговска версия. Устройството е много добре и прецизно изработено, предлага впечатляващ хардуер (отлични дисплей, процесор и камера) и ще се продава на цена, която ще предизвика предложенията на утвърдените марки (очакваме в България версията с 16GB памет да бъде на свободна цена под 800 лв.). Сред минусите бихме посочили липсата на NFC технология и на слот за допълнителна памет, но все пак се предлага и модел със 64GB вградена.

Meizu прави първи важни стъпки за излизане от родния си пазар, на който се радва на голяма популярност, но междувременно има още работа за подобряването на софтуера си, и по-точно за оптимизирането му за чуждестранните потребители и вкусовете им. Meizu MX4 е много добър пример и за заплахата, която носят амбициозните китайски компании, за бизнеса на производители като Samsung.

 • Истерията е че трябва да си купиш новия модел като ти се прецака батерията. Но то и без това след две, максимум три години техниката остарява морално и безнадежно, така че....;)
  denon
 • Тази истерия с батерията вече преминава всякакви граници! кога за последно сте си вадили батерията, без причина? Предполаам, че единствените случаи когато сте я вадили е било когато сте сменяли SIM карта, то друго логично обяснение и няма де.... Евентуално слотът за карта памет е проблем, понеже стриимването на музика,клипове/филми и зареждането на големи като размер снимки не винаги е възможно или плавно!
  moliva_85
 • вече се предлага и в саита, едната броика е моя , можете да я разгледате,телефонът е уникален,с последен ъпдеит на флаим,4.0.2 базирана на андроид.изцяло бг меню
  guro
 • Вече се предлага и в България на цена от 780 лв. techcity.bg/телефон-meizu-mx4-осемядрен Купувал съм си от тях телефон - Lenovo Vibe s960. Много точни и коректни. Едва ли ще го намерите по-евтино телефона като се има впредвид, че в момента MX3 върви на тази цена! Поздрави(yes)
  mobilebgsofia
 • То хубаво неустоима цената, но откъде мога да си го купя ОТ БЪЛГАРИЯ? Не ми се занимава с разни китайски сайтове с "гаранция - Франция" :-))))
  Воден-дух
 • Милене, ти си сериозен човек. Вземи си едно ново Галакси С5 или С4 и не се занимавай с китайски реплики. Между другото във Flipboard има много хубава статия за Хуауей - как ветерана сред крадците нарича новите си устройства Honor :) Найс, а? :)
  angelstamb
 • Ми то цял айфон бре, дори иконите са му взели....китайска ми работа............... !:D
  silviivanova
 • Има достатъчно хора, на които липсата на слот не им прави впечатление, облачните услуги не са измислени за украса.
  drimdiard
 • И аз не харесвам телефони с несменяема батерия и без слот за карта памет. Че и евентуална цена 800 лв. НЕ благодаря.
  sgs_maniak
 • Поредният обещаващ телефон умишлено осакатен - няма слот за карта! И преди да започнете да ме убеждавате колко ненужна е такава екстра, не, нужна е, освен за много по-улеснено преместване на информация нужна е и за това да се чувствам свободен и неограничен от някой взимащ решения вместо мен какво да има или да няма телефонът използван от мен!
  baraev
 • Батерията сменяема ли е? Ако не, Заеби, Не ми трябва!
  rumenotvidin
 • В smartphone.bg е на 999 лева Lenovo-то.
  Simbata
 • Да беше само той Mod Edit @A4i Не провокирайте потребителите на форума!
  PoceH_BS
 • Ех, праско, праско! Mod Edit @A4i Не провокирайте потребителите на форума!
  katinar
 • [Quote]Ползвам основно iphone но това също ми харесва ако и на живо е толкова добро ще си взема един досега единствения андроид които много ми допадна е лг г2 стар телефон но много добър дано и това да е толкова яко много обичам джаджите и не съм сляп фен единствения телефон които не понасям е самсунг[/Quote] Май не понасяш също така грамотността и пунктуацията :D
  KOBRETI
 • Ползвам основно iphone но това също ми харесва ако и на живо е толкова добро ще си взема един досега единствения андроид които много ми допадна е лг г2 стар телефон но много добър дано и това да е толкова яко много обичам джаджите и не съм сляп фен единствения телефон които не понасям е самсунг
  Prasko1
 • MX4 е страхотен телефон. Ако не Ви харесва цената в БГ винаги има възможност за безплатна доставка от Китай на 1/2 от цената. Нашите търговци искат да печелят, При малки обороти това става с висока надценка.
  A4i
 • Нека да се появи, пък тогава ще говорим. И за Леново К920 имахме очаквания. Пък не тръгна толкова евтино.
  geleto_