mobb - приложението за мобилни разплащания на "Борика-Банксервиз"

mobb - приложението за мобилни разплащания на

С дебюта на системата Аpple Pay в Щатите темата за мобилните разплащания отново стана актуална, но ще мине много време преди разработката на американската компания да достигне до Европа и в частност България. Знаете ли обаче, че повече от година в страната ни има функционираща платформа за мобилни разплащания, която превръща телефона в сигурен портфейл? Става дума за платформата mobb на "Борика-Банксервиз", която ви представихме при премиерата, но сега ще поговорим повече за възможностите, които предлага.

Видео

Съвместимост

Удобството да плащаме през мобилния телефон, който е почти винаги с нас дори и да сме забравили портфейла си, не е за подценяване и точно това е най-голямото предимство на mobb. На практика в приложението можете да запазите всичките си карти от различни банки и ги използвате за плащане не само в магазини и други обекти, но и онлайн. За момента обаче се поддържат карти само от Централна Кооперативна Банка, СИБанк, Общинска Банка, Д Банк, Инвестбанк, Токуда Банк и Интернешънъл Асет Банк, а освен това и търговците, които приемат плащания от системата като цяло са малко. С увеличаването на броя им очакваме полезността за крайните потребители да се увеличи значително.

Регистрация

Самото приложение е безплатно за изтегляне, но за да го използвате е необходимо да заплатите годишен абонамент, който се удържа от първата регистрирана карта. Опциите са две – икономичен за 7,20 лв. или пълен за 14,40 лв., като втория осигурява и възможността за мобилни разплащания. Това са всички такси към „Борика - Банксервиз”, но имайте предвид, че банката ви може да начислява такси за различните услуги, които включва приложението – например за проверка на баланса, преглед на последните пет транзакции, плащане през ПОС терминал и изпращане на пари на друг участник в системата.

Управление на картите

Можете да регистрирате множество карти, като всяка получава свое място във виртуалния ви портфейл, а за улеснение е достъпна опция за избор на карта за плащания по подразбиране. Сигурността е гарантирана - данните за картите не се пазят в телефона, а в сървъра на компанията, като връзката между двата е криптирана. Друга полезна функция е възможността за заключване и отключване на картите – това е много полезно ако вашата карта бъде загубена или открадната. Така никой не може да я използва физически или през mobb за теглене на пари, извършване на плащания или за справки. Отключването става пак през телефона след въвеждане на паролата ви.

Плащане

По отношение на плащанията приложението осигурява три начина за извършване на такива. При плащане в обекти на съвместими търговци натискате големия бутон в долния край на екрана, системата генерира специален код за плащане и той се въвежда в терминала на търговеца вместо ПИН. След това в телефона си трябва да потвърдите плащането, а  ако сумата е над 50 лв. ще се наложи пак да въведе паролата си за mobb. По същия начин става и плащането в интернет, но търговеца трябва да е включен в системата. Един от големите плюсове на плащането онлайн с mobb, е че никъде не давате данни за картата си.

Други функции

И не на последно място можете да изпращате пари към друг потребител на mobb, стига той да е въвел в приложението IBAN за получаване на пари, а самото известие за превода се изпраща чрез SMS. Друга интересна функция на софтуера е възможността за ползване на безконтактни разплащания чрез RFID стикер, който се издава от съответната банка и трябва да се регистрира в приложението. След това за плащане на малки суми можете просто да докоснете стикера до четящото устройство в обекта и да платите бързо и лесно.

Заключение

Като цяло mobb е интересна и полезна инициатива, която залага на възможностите на съвременните технологии, за да ни даде по-голяма гъвкавост в управлението на личните финанси и ни улесни при плащането в търговски обекти и в интернет. Идеята е добра, но засега употребата й е ограничена заради малкия брой на участващи банки и на търговци, които поддържат този начин на разплащане. Надяваме се, че това ще се промени и се надяваме да стане по-бързо.

 • [Quote]Бих побвал услугата, но като не поддържа UniCredit Bulbank?[/Quote] Единствената интересна опция е да си блокираш и разблокираш картата сам, но за това 7.20 лв./год. ?! А и като погледне човек кои банки го поддържат...(no)
  Luke_Netwalker
 • Поддръжка за Blackberry OS 10 няма... ползавйте си го със здраве :)
  scatering
 • Виж годишната такса, след това таксата към Банката която поддържа услугата и тогава ще се замислиш дали си струва да го ползваш. А ако проучиш и самият начин на плащане може да се хванеш за главата (no) Има и вариант за плащане чрез RFID стикер, но определено не бих си лепнал нещо такова на гърба на телефона....
  radi76
 • Ако си с Андроид ползвай VPN клиента дефолтния, в настройки се намира.
  nekrofilo
 • Почти всички големи банки имат и мобилни приложения за разплащания. Epay.bg от мин.месец също имат мобилно приложение.
  banan
 • -
  npet
 • Аз плащам всичко от браузъра през my fibank.
  Вито
 • Някак не смея все-още да се доверя на мобилното банкиране. Имам FREE антивирусна на таблета, но все-пак си мисля, че не е невъзможно паролата която трябва да въвеждам в приложението да изтече на някъде. Знам, че има и други защити, но за сега ще мина и без мобилно банкиране.
  Izparitel