Acer Iconia A1-830

Acer Iconia A1-830
Стратегията на Acer при таблетите е фокусирана върху по-достъпни устройства от среден и нисък клас, но това не означава, че в портфолиото липсват интересни предложения. Такова е новият Acer Iconia A1-830, който предлага 7,9" дисплей, процесор с бърза производителност и качествена изработка на корпуса с използването на метал.

Видео галерия

Апарат и управление

Устройството попада в долния край на средния ценови клас, което подсказва, че не може да очакваме топхарактеристики. Предлага 7,9" дисплей със съотношение на страните 4:3 (с пикселна гъстота като на iPad mini без Retina дисплей), който е удобен за разглеждане на сайтове и за четене на текст, но осигурява сравнително скромната резолюция от 1024 x 768 пиксела. Въпреки това изображението не изглежда пикселирано, а рендираният текст е достатъчно отчетлив. Екранът има високи ъгли на видимост и добро цветопредаване, а в допълнение, осигурява и адекватна яркост. Тя обаче не помага при ползване на таблета под силна директна светлина, когато информацията става почти нечетима. Последното се дължи и на разстоянието между защитното стъкло и екрана, което увеличава отблясъците, но това е разбираемо за евтино устройство. Все пак трябва да уточним, че тестваният от нас модел не беше финална хардуерна версия и имаше малко по-различен панел на екрана.

Задният панел на таблета е изработен от алуминий, който му придава премиум усещане, но освен това допринася и за общото тегло на устройството от около 370 грама. В долната част на задната страна в портретна ориентация откриваме два говорителя, а в горния ъгъл е разположена 5МР камера. Върху дясната страна на корпуса са поставени бутоните за включване и за контрол на звука и слот за допълнителна памет за увеличаване на вградената от 16GB. Върху горната страна са разположени MicroUSB порт за зареждане и връзка с компютър, 3,5 мм жак за слушалки и микрофон. Предната страна на таблета съдържа само 2МР камера, която е центрирана над екрана.

Дисплей и интерфейс

В хардуерно отношение ни посреща двуядрен процесор Intel Atom Z2560 с максимална честота 1.6GHz, който обаче се вижда от операционната система като четириядрен заради неговата многонишкова работа. Допълнен е от двуядрен графичен ускорител PowerVR SGX 544MP2, който се справи добре с всичко, с което го предизвикахме - включително и с игри като Ashpalt 8 и Modern Combat 4. Приложенията също се отварят бързо, а за това помага и добавената RAM памет с обем 1GB. Нямаше проблеми и при тестовете за производителност, но те са сравнителни и нямат отношение към всекидневната употреба на таблета. Като цяло потребителското преживяване е много добро, принос за което има и използваната почти чиста версия на Android 4.2.2 Jelly Bean. Сред останалите хардуерни допълнения откриваме акселерометър и поддръжка на GPS и GLONASS.

В софтуерно отношение няма особени промени на стандартния интерфейс на Android, но Acer предварително са инсталирали различни приложения, повечето от които са за достъп до облачните услуги на компанията и синхронизиране на съдържание между различните устройства на потребителя. На разположение е и Life Image - приложение на Acer за добавяне на снимки, видео, бележки и рисунки към определени събития за създаване на интерактивен бележник със спомени. Сред другите открихме и приложението WildTangent Games, което дава достъп до различни популярни игри, Zinio и Kobo служат за четене на електронни книги и списания от съответните книжарници, а освен това са налични и всички приложния на Google като Play Store, Play Music, Play Movies, Google Maps и YouTube. Разбира се, няма проблем да изтеглите любимите си приложения от Play Store, както и тези, които сте купили в други устройства.

Камера

Основната камера е с резолюция 5МР и е снабдена с функция за автофокус, но няма светкавица. Не очаквайте чудеса от нея, тъй като не може да се сравнява с камерите на по-скъпите смартфони и таблети, но и без това хората, които снимат с таблети, са малко. Има базов интерфейс за достъп до различните опции и поддържа записа на 1080p видео. Когато има достатъчно светлина, осигурява изненадващо детайлни снимки, но трябва да имате и стабилна ръка, за да избегнете размазването, тъй като има малко забавяне между натискането на бутона на камерата и заснемането на кадъра.

Тестови снимки има тук.

Батерия и мрежа

Батерията е с капацитет 4000 mAh и стига за около 7 часа работа, но ако използвате таблета периодично, времето можете да го използвате с един заряд няколко дни. Времето за стендбай работа също е впечатляващо и с лекота може да нахвърли седмица.

Обзор

Iconia A1-830 има всички шансове да се превърне в един от хитовите таблети на Acer. Комбинира достъпна цена (малко над 300 лв.) с отлично качество на изработка и напълно адекватна производителност, която се осигурява от използвания двуядрен процесор Intel Atom. Металният заден панел го прави по-здрав от останалите таблети в тази ценова категория, а съотношението на екрана осигурява повече екранна площ за съдържание. Версията на Android не е последната, но за щастие Acer не е променила стандартния интерфейс и реакцията му е достатъчно пъргава.