Nokia X

Nokia X
Седмици преди финализирането на сделката по продажба на подразделението си за мобилни телефони на Microsoft, Nokia направи немислимото за мнозина, като представи първите си смартфони с Android. Компанията позиционира устройствата от серията X в най-ниския ценови клас, като ги направи по-евтини от моделите Lumia и ги остави да конкурират директно телефоните с разширени възможности от серията Asha.

Устройствата очевидно са насочени към хората, които за пръв път си купуват смартфон, а Nokia се надява те да им помогнат по-късно да преминат към моделите с Windows Phone. За целта смартфоните имат силно модифициран от Nokia интерфейс, който наподобява този на WP, а услугите на Google са заменени с тези на Microsoft. Струва ли си да инвестирате в устройството? По-долу ще откриете впечатленията ни от Nokia X, който е най-евтиният от трите нови модела с Android и с най-скромни технически характеристики.

Видео галерия

Апарат и управление

На пръв поглед устройството не се отдалечава значително от познатия дизайнерски език на Nokia и може лесно да бъде сбъркано с модел от серията Asha 500 и дори с Lumia. Отново има поликарбонатен панел, който се предлага в различни цветове и може лесно да бъде свален. Той играе и ролята на корпус на телефона, тъй като освен задната страна покрива и страничните. Има матово покритие, което улеснява захващането, и е оформен с прави ъгли и сравнително остри ръбове, а освен това оставя и леко голяма рамка около екрана, но това не е изненадващо предвид цената на телефона. Елементите върху корпуса не са изненадващи - върху дясната страна са поставени бутоните за контрол на звука и за включване, който служи и за отключване на екрана. Върху горната страна е жакът за слушалки, а върху долната е microUSB портът. На задната страна са само камерата (3,2МР с фиксиран фокус и без светкавица) и отворът за високоговорителя.

Дисплей и интерфейс

Върху лицевата страна има само един капацитивен бутон, който служи за управление на модифицирания интерфейс. Над него е разположен 4" IPS дисплей с WVGA (800 x 480) резолюция и като цяло той има основен принос за удобните размери на телефона - макар и с дебелина 10,4 мм, Nokia X е достатъчно компактен, за да се побере в дланта и да се използва без усилие с една ръка. Така и потребителите, за които това ще е първи смартфон, няма да имат проблеми да свикнат с него. Екранът има сравнително високата за този ценови клас пикселна гъстота от 233 ppi и осигурява високи ъгли на видимост и висока яркост, която може да се регулира автоматично чрез сензор за осветеност, но все пак имайте предвид, че не се представя особено добре под директна светлина. Последното се дължи и на разстоянието между защитното стъкло и панела, което увеличава отраженията.

По отношение на безжичните възможности откриваме работа с четирибандови GSM/EDGE и двубандови (900/2100) HSPA мрежи с максимална скорост на изтегляне на данни от 7.2 Mbps и изпращане при 5.76 Mbps. Добавени са още WiFi 802.11b/g/n, Bluetooth 3.0 и GPS - нищо изненадващо.

Изненадите обаче са в софтуерно отношение, тъй като устройството използва Android AOSP (версия 4.1.2) - това е вариантът на Android с отворен код, който не включва услугите на Google и може да се използва свободно от всеки желаещ. Точно това е направила Nokia, като е добавила собствен интерфейс, комбиниращ елементи от Windows Phone и Asha Touch. Така получаваме устройство, което може да работи с повечето приложения, уиджети и лаунчери за платформата, но без достъп до услуги на Google като Gmail, Contacts, Calendar, Play Store и т.н. Основният екран прилича на Windows Phone с неговите цветни плочки с опция за промяна на размера.

Компанията дори е добавила опция за избор на друг цвят за плочките, така че ще можете да персонализирате телефона според предпочитанията си. Разликата от Windows Phone е, че плочките не дават информация от свързаните с тях приложения - т.е. действат като по-големи икони. Изключение прави галерията, която показва последната заснета снимка, когато уголемите плочката. Продължителното натискане на плочките извежда на екрана още два бутона - за създаване на папки и за менюто с уиджети.

Ако дръпнете основния екран надолу, в горната част на екрана излиза поле за търсене в телефона, а освен това се появяват и опции за извеждане на резултати от интернет и HERE Maps. Отгоре отново е разположено падащо меню, което дава възможност за смяна на активната SIM карта и показва бутони за бързо включване или изключване на Wi-Fi, Bluetooth, трафик на мобилни данни и звуците. Изписва се и към коя безжична мрежа е свързан в момента телефонът. Когато сте в приложение, достъпът до неговите опции става чрез жест в долната част на екрана, който показва съответното меню.

Ако върху основния екран плъзнете пръст наляво или надясно, ще отидете в екрана Fastlane - функция, която познаваме от серията Asha, а преди това от MеeGo. Това е мястото, където излизат всички нотификации, а освен това съдържа информация за скоро отваряните приложения, телефонни разговори, възпроизвеждана от плеъра музика и т.н. Някои от тези нотификации предлагат и възможност за взаимодействие с тях - например отговор на съобщения или на пропуснати входящи повиквания. При нужда можете да изчистите всеки от записите индивидуално или да премахнете от екрана всички. В настройките на Fastlane можете да изберете кои приложения да показват нотификации и кои да записват хронологията си.

Нотификациите се появяват и върху екрана в заключено положение, като осигуряват бърз достъп до съответните приложения - ако плъзнете пръст наляво, ще махнете избраното съобщение, а надясно - ще го отворите. Плъзване на пръст нагоре ще премахне всички нотификации. Подобно на другите телефони на Nokia и тук присъства функцията Glance, която при заключен телефон показва върху екрана час и различни нотификации чрез символи. Поддържа се и включване на екрана чрез двойно потупване върху него, но това невинаги работи както трябва. Положението с мултитаскинга е малко по-сложно от обикновено заради ограничения брой бутони за управление. Ако искате да превключите между няколко отворени приложения, е нужно да задържите централния бутон, при което ще отворите основното меню. След това можете да стартирате друго приложение, а ако искате да се върнете към предишното, ще трябва пак да натиснете централния бутон и да го отворите през екрана Fastlane.

Nokia X разполага с двуядрен процесор Snapdragon S4 Play (ядра Cortex-A5) с честота 1GHz, графичен ускорител Adreno 203 GPU и 512MB RAM (X+ и XL имат по 768MB), което означава, че устройството се справя с базовите функции на смартфон и не е предназначено да се конкурира със смартфоните от висок клас. Все пак производителността е напълно адекватна на цената, в повечето случаи интерфейсът реагира бързо, а освен това няма проблем с повечето игри. Candy Crush Saga например работи отлично, а дори и Asphalt 8 става за игра, макар и с редуцирани графични ефекти.

Камера

Не очаквайте много от камерата. Тя предлага резолюция от 3.2МР (1/5" сензор и f/2.8 оптика), има фиксиран фокус и е лишена от светкавица, но като цяло не осигурява кой знае колко качествени снимки, особено при недостатъчна светлина. Това обаче едва ли е изненадващо за толкова евтин телефон - ниският ценови сегмент не се слави с качествени камери. Все пак компанията е осигурила изобилие от опции и настройки като баланс на бялото, компенсация на експозицията, ISO, разпознаване на лица, шумопотискане, настройка на наситеност, контраст, рязкост и начин на експонация и др. Добавен е панорамен режим.

Записваното видео е с максимална резолюция 864 x 480 пиксела, като отново е добавена опция за контрол на баланс на бялото. Освен това има възможност да се променят видео- и аудиокодеците или да се активира цветови ефект.

Тестови снимки има тук.Мултимедия, игри и приложения

Сред предварително заредените услуги на Microsoft са Skype и OneDrive, но в Nokia Store може да откриете и Outlook. В телефона са намерили място и много други приложения и игри, които сигурно бързо ще деинсталирате, още повече че много от игрите са демо версии и предлагат закупуване на пълните издания. Сред инсталирания софтуер са Opera, WeChat, Viber, BBM и Nokia MixRadio. Иначе приложенията на Nokia са приятно направени и функционални - става дума за софтуера за набиране, за работа със съобщения, браузър, календар, будилник, плеър, клиент за електронна поща, камера и т.н. Добрата новина е, че ако не харесвате интерфейса на Nokia, винаги можете да изтеглите нов launcher (например Nova или Apex) и си върнете класическия вид на Android, но без услугите на Google (те също могат да се добавят, но това изисква root на телефона и нарушаване на гаранцията му). Клавиатурата е удобна, включва функции за предсказване и поддържа въвеждането на информация чрез жестове, което работи много добре и на български. Разбира се, винаги можете да изтеглите друга клавиатура от магазина за приложения - например SwiftKey.

За допълнителни приложения се използва Nokia Store (не е необходим акаунт), в който се намират много от популярните заглавия за Android, но ако някое липсва, компанията предлага връзка към алтернативни магазини за Android като SlideME, Aptoide, 1Market и Yandex, от които може да се изтегли. Това работи добре, а освен това значително увеличава броя на достъпния софтуер. Не че не можете да инсталирате приложения и ръчно, като копирате техния инсталационен APK файл в паметта на телефона или ги свалите през интернет. Сред инсталирания софтуер се откроява и HERE Maps за безплатна навигация с гласови указания и опция за зареждане на картите в телефона, но имайте предвид, че навигацията е само за страната, в която е закупен телефонът. В чужбина също можете да използвате приложението за ориентация, но просто няма да може да ви навигира.

Батерия и мрежа

По отношение качеството на разговор обаче останахме малко разочаровани, тъй като то не е такова, каквото сме свикнали да очакваме от Nokia, тъй като отсрещните гласове се чуваха леко глухо, а освен това и нашите не звучаха много ясно. Батерията е с капацитет 1500 mAh, което на пръв поглед е малко, но на практика един заряд спокойно стига за ден на автономност при средна употреба на телефонните функции, а ако се ограничавате главно до разговори и съобщения, батерията може да изкара 2-3 дни.

Функцията за работа с 2 SIM карти е от типа dual standby, което означава, че в стендбай режим са активни и двете карти, а при разговор едната се изключва. Само за едната карта се поддържа 3G връзка, а иначе и двата слота са от типа micro SIM. В менюто за настройки можете да изберете картата по подразбиране за разговори и съобщения, но можете да оставите телефона да пита всеки път коя да използва. Телефонното приложение не поддържа търсенето на контакти с изписване на няколко букви от имената им, но с жест може лесно да отворите указателя и да намерите желания номер в него. Телефонът има силен високоговорител за обичащите handsfree разговорите.

Обзор

Nokia X е смартфон за хората, които тепърва изоставят своя обикновен телефон за по-модерно устройство, и като такъв има своите плюсове и минуси. Цената му е изключително достъпна, а освен това осигурява множество функции и характерните за Nokia дизайн и качествена изработка. На външен вид прилича на по-скъпите си събратя от серията Lumia, а това усещане продължава и в интерфейса, който е направен да изглежда като Windows Phone. Това е измамно, тъй като в основата стои изданието на Android с отворен код AOSP, макар и в по-стара версия. Все пак системата работи добре и устройството се справя с всички ежедневни задачи, става и за забавления с игри.

Услугите на Google липсват, но са заменени с такива на Nokia и на Microsoft, а за приложения има специален софтуерен магазин с връзка към няколко допълнителни на други компании. Така лесно могат да се инсталират популярните приложения, а освен това се поддържа и зареждане на инсталационни файлове от microSD картата. Смартфонът включва и познатата навигационна технология на Nokia, макар че гласовата навигация се поддържа само в една страна, която не може да бъде променяна след първоначалното конфигуриране.

Сред недостатъците са липсата на светкавица, отсъствието на предна камера и като цяло незадоволителното представяне на основната камера. След като телефоните на Nokia вече са собственост на Microsoft, възниква логичният въпрос за бъдещето пред новата серия. Дали Microsoft ще продължи да я поддържа и ще обнови версията на Android, както обеща Nokia? Засега признаците за това са налице, а вече се заговори, че в края на този месец ще видим и Nokia X2, която ще има значително подобрени технически характеристики.

Те определено ще помогнат по отношение на производителността, а освен това ще са нужни за конкуриране със силен бюджетен модел като Motorola Moto E, който е почти на същата цена, но идва с чист Android, пълен достъп до услугите на Google и обещание за обновяване до следващата основна версия на платформата. Иначе за същите пари вече може да се вземе и Lumia 520, която осигурява изненадваща производителност за класа си, а и съвсем скоро ще получи ъпдейт до Windows Phone 8.1. Все пак Nokia X може да ви свърши работа, ако търсите възможно най-евтин смартфон с Android и възможност за работа с две SIM карти.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM