Motorola Moto G

Motorola Moto G
Време е коренно да променим отношението си към смартфоните с Android, тъй като вече не е нужно да имаме модел от най-висок клас, за да получим първокласно потребителско преживяване. Под това определение разбираме комбинацията от бърза работа на интерфейса и адекватни технически характеристики, които отговарят на потребностите на по-голямата част от потребителите. Вече може да се сдобиете с телефон, който струва 3-4 пъти по-малко от актуалните флагмани, но без проблем ще се справи с всичко, с което го предизвикате, и в това се убедихме след срещата си с Motorola Moto G - телефон, който изненадва във всяко едно отношение, започвайки с цената.

Устройството е бюджетното допълнение към обновената серия смартфони на компанията, която стартира с Moto X. След преобладаващо положителните отзиви за смартфона, които прочетохме, нямахме търпение да го изпробваме, но дълго време той беше достъпен изключително в Щатите (в началото на тази година обаче се появи и в Европа). Това се промени с излизането на бюджетния модел Moto G, който вече се предлага в много европейски страни, и който бързо успя да ни спечели. Особено след като устройството се оказа едно от първите, които получиха ъпдейт до Android 4.4 KitKat - много преди това да се случи с топмоделите на големите производители. Не забравяйте, че става дума за модел, който в Европа може да се купи за малко над 200 лв.

Видео галерия

Апарат и управление

Първото впечатление от Moto G е, че устройството е създадено с мисъл за лекотата на употреба. Има форма на корпуса, която изненадващо ергономично приляга в ръката - задният панел е извит, така че да следва извивката на дланта, а материалите на изработка допълват това усещане. Задният панел е матов, което подобрява захващането, а сравнително компактните размери на телефона улесняват работата с него. В допълнение задният панел може да бъде сменен с друг в различен цвят, така че опции за персонализация не липсват.

Размерите на корпуса са 65.9 x 129.9 х 6 - 11.6 мм при тегло от 143 грама, което не е изненадващо предвид класа на устройството. Задната част помества високоговорител, камера и LED светкавица, а под капака е осигурен достъп само до слота за SIM карта - няма опция за смяна на батерията и за добавяне на допълнителна памет на вградената от 8GB или 16GB. Като цяло останахме доволни от дизайна на телефона и от неговата изработка, която определено не предизвиква асоциации с бюджетен смартфон. Това впечатление продължава и с дисплея - с диагонал 4,5" той осигурява резолюция от 1280 x 720 пиксела, което води до висока пикселна гъстота (329ppi).

Дисплей и интерфейс

Определено не сме свикнали да виждаме такива екрани в толкова евтини телефони и останахме с впечатлението, че по-голямата част от стойността на телефона е отишла именно за него. Осигурява много добро качество на изображението, високи ъгли на видимост, ярки цветове и отчетлива графика, което се дължи на високата пикселна гъстота. Рамката около екрана е сравнително малка и той заема по-голямата част от предния панел - нещо, което сякаш е заето от Moto X. Екранът е предпазен от Corning Gorilla Glass 3, а за допълнителната защита се грижи специалното покритие, което отблъсква вода. То не прави Moto G водоустойчив, но все пак е добре дошло допълнение.

В хардуерно отношение положението също е интересно. Moto G използва четириядрен процесор Qualcomm Snapdragon 400 с честота 1.2GHz, който се справя без проблем и осигурява съвсем адекватна производителност. Всекидневната употреба също е лишена от каквото и да било забавяне, а интерфейсът реагира много пъргаво. До известна степен това се дължи и на липсата на особени промени в стандартния интерфейс на Android, което на свой ред позволи на устройството да получи Android 4.4 веднага след серията Nexus. Многозадачната работа също е безпроблемна дори и с 1GB RAM, който се оказва напълно достатъчен. Най-големият проблем може да се окаже количеството на вградена памет - телефонът се предлага във версии с 8GB или 16GB памет и няма опция за увеличаването й. За много от потребителите тази памет ще се окаже достатъчна, но ако искате да заредите повече видео или музика, се насочете към друг модел.

Камера

Основната камера е с резолюция 5МР, а освен това има 1.3МР предна за видеоразговори. При достатъчно светлина задната камера се справя изненадващо добре за ценовия клас, в който попада телефонът, така че определено можем да кажем, че не останахме разочаровани от нея. Когато е светло, сцените се запечатват в много детайли и ярки цветове, а количеството на артефактите от компресията в кадъра са минимални. Все пак се забелязва известно количество цветен шум. На тъмно положението се променя, но все пак нещата не са толкова лоши. Интерфейсът обаче се оказва малко объркващ, а освен това не осигурява кой знае колко опции за контрол - например резолюцията на записваното видео е 720р и това не може да се промени. Плъзване от ляво на дясно в края на екрана извежда менюто за управление, а жест в другия край на екрана извежда галерията - интуитивен начин бързо да разгледате заснетото.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

Сред малкото софтуерни допълнения от Motorola са ново приложение за разглеждане и организиране на снимките в телефона, което предлага приятен интерфейс, приложение за ползване на FM радиото и Moto Migrate за прехвърляне на данни от друг смартфон, което е полезно при смяна на телефона. Друга полезна функция е Moto Assist. При активиране тя използва информация от календара, за да разбере дали сте в среща, или не, и автоматично променя настройките на звука според предпочитанията ви. Можете да добавите изключения за определени контакти, така че винаги да се свързват с вас, или пък да инструктирате телефона да пропусне обаждане, ако някой ви позвъни два пъти в рамките на пет минути. Всичко това работи много добре и определено успя да ни спечели. Открихме и опции за автоматично отговаряне и за изключване на нотификациите в определени часове, докато спите.

Батерия и мрежа

Качеството на звука при разговор е впечатляващо чисто, а освен това телефонът има и силен високоговорител, който ни изненадва с качеството на възпроизвеждане. Батерията е с капацитет 2070 mAh и не подлежи на смяна от потребителите, но това не е особен проблем. Осигурява достатъчно енергия за ден работа, но според начина на употреба може да изкара повече или по-малко - зависи колко и какви приложения използвате и дали често разглеждате сайтове, пишете електронна поща, ползвате навигация, слушате музика, играете или гледате видео. За ограничаване на енергопотреблението на помощ идва и опцията за пестене на енергия.

Обзор

Без съмнение Moto G е един от най-добрите смартфони, които можете да намерите на тази цена. Сред моделите с Android този клас трудно може да срещне конкуренция не само в хардуерно отношение, а и в софтуерно отношение (заради бързото идване на ъпдейта до най-новата версия на Android). Има чудесен дисплей, бърз процесор, функционален и ергономичен дизайн на корпуса, изненадващо добра камера и качествен звук. Като добавим и опцията за персонализиране чрез смяна на задния панел с друг в различен цвят и получаваме истинско хитово устройство. Всекидневната работа е бърза и без намек за забавяне, няма проблем с многозадачността, а освен това телефонът не се бои и от 3D игри. Единственият по-сериозен минус за нас е липсата на слот за памет, но дори и това може да не е проблем за много потребители - особено за тези, които не инсталират много приложения и не копират големи обеми видео и музика.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

 • Пусната е актуализация 4.4.3. за клиентите на moto g за САЩ и Бразилия По късно ще да стигне до други региони. инфо гсм.арена Актуализацията носи някои общи промени, включително поправки и актуализации за сигурност и новия комуникатор. Заедно с това, в Moto X също получава актуализации за работата на камерата, с по-добра съгласуваност на експозиция, по-реалистичен флаш оцветяване и подобрени условия на ниска осветеност снимки с предната камера. Можете също така да получите един бутон, за да направите пауза във видеото, докато се записват в приложението на камерата.
  sgs_maniak
 • Перфектното телефонче. Разлики спрямо флагманските модели: - 1/4 от тяхната цена - поне 90% от приложенията вървят по същия начин - получаваш винаги най-новия андроид
  avg
 • ами заповядай в България
  georgemadjarov
 • Допълнително има кодове за още 10 лири отстъпка от цената в теско. За актуалните кодове следете темата: http://www.androidbg.com/forum/topic78698-porchka-na-moto-g-ot-tesko.html
  milen888
 • От Теско: http://www.tesco.com/direct/tesco-mobile-motorola-moto-g-8gb-black/454-8906.prd?pageLevel=&skuId=454-8906
  LAODSE