Acer Iconia Tab A1-810

Acer Iconia Tab A1-810
Пазарът на бюджетни таблети с Android в момента преживява нещо подобно на ренесанс, благодарение на използваните по-качествени хардуерни компоненти и значително подобрената производителност на евтините чипсети от производители като MediaTek. Основен стимул за развитието на този сегмент се оказа таблетът Nexus 7, а примерът на Google беше бързо последван и от други производители. Един от най-интересните евтини таблети с по-малък диагонал на екрана, който сме срещали напоследък, е Acer Iconia A1-810, който засега заема уникална позиция в този пазарен сегмент.

За какво използват хората таблетите си? Най-често за разглеждане на сайтове и четене на различно съдържание, а това са действия, за които е важно наличието на максимална екранна площ. Това може да се постигне с ползването на екран със съотношение на страните 4:3, каквото Apple използва във всички издания на своя iPad. Такъв е и IPS екранът на Acer Iconia A1, което го прави един от малкото таблети с Android (ако не и единствен) с такова съотношение на страните на дисплея. Приликата му с малкото предложение на Apple се подсилва от това, че има същите резолюция (1024 х 768 пиксела), пикселна гъстота (163 ppi) и диагонал (7,9"). С това приликата се изчерпва, защото Iconia A1 работи с Android, има по-голяма рамка около екрана и освен това предлага допълнителни хардуерни възможности.

Видео галерия

Апарат и управление

С размери 208,7 x 145,7 x 11,1 мм и тегло 410 г Iconia A1 не може да мине за особено тънък и лек, но все пак няма проблеми с държането в една ръка, макар че бихме желали да беше по-лек. Конструкцията му е преобладаващо изработена от пластмаса и е солидна, което се дължи и на фиксирания заден панел, който не подлежи на сваляне от потребителя. Върху дясната страна откриваме бутони за контрол на звука, слот за MicroSD карта и mini HDMI порт, а върху долната са добавени жак за слушалки и microUSB интерфейс. Бутонът за включване е поставен върху горната страна. Таблетът е предвиден за ползване главно в портретен режим, затова и предната VGA камера е поставена в средата на късата страна, а освен това и конфигурацията на бутоните улеснява работата в тази ориентация. Задният панел е изработен от матова пластмаса и съдържа 5МР камера и отвор за високоговорителя.

Дисплей и интерфейс

Не очаквахме при цената на устройството от около 350 лв. да видим чудеса по отношение характеристиките на екрана, но на практика той ни изненада приятно. Обикновено екраните на евтините таблети имат ниски ъгли на видимост и често изкривяват цветовете при гледане отстрани, но Iconia A1 не страда от тези проблеми. Единствено степента на отражаемост на екрана е по-висока от очакваното, което донякъде се дължи и на разстоянието между защитното стъкло и панела и на ниската максимална яркост. И все пак цветопредаването на екрана е добро, има висок контраст и реагира бързо при докосване. Няма сензор за околна осветеност и ще се наложи да контролирате яркостта ръчно.

Бързата реакция се дължи и на хардуерните компоненти, поместени в корпуса. Основната работа е поверена на четириядрения чипсет MediaTek MT8125 (базиран е на технологията ARM Cortex-A7), който работи с тактова честота 1,2GHz и включва графичен ускорител PowerVR SGX 544, осигуряващ много добра производителност и правещ възможни забавленията с по-тежки игри. Всичко това е допълнено от 1GB RAM и 8GB или 16GB вградена памет, която лесно може да се увеличи чрез карта. Като цяло работата на таблета е много бърза, а анимациите при преходите между различни екрани са плавни, което определено не извиква асоциации за бюджетно устройство. При синтетичните тестове също се представя добре. Например в Antutu постига почти 12 600 точки, което е сравнимо с резултата на Nexus 7, чийто процесор обаче трябва да обработва повече пиксели. В Quadrant резултатът е малко над 4000 точки, което също не е зле. NFC възможности липсват.

Операционната система е Android 4.2.2, която е последната официална версия на платформата. Промените в нея от страна на Acer са минимални и по никакъв начин не се отразяват негативно на общата производителност. Две от тях добавят възможност за използване на жестове за активиране на различни функции. Например можете да отключите таблета с поставяне на 5 пръста върху екрана и при това той ще се активира и ще стартира избрано от вас приложение. Същото може да се направи с поставяне на два палеца върху екрана в портретен режим - по подразбиране така се стартира камерата, но можете да изберете друго приложение. И двете функции работят добре, но ако е важно да реагирате по-бързо, то най-добре е да отключите устройството по традиционния начин. Не срещнахме никакви проблеми в работата с другите приложения, а ползването на вградения браузър и Chrome се оказа много приятно, благодарение на пъргавата реакция на цялата система.

Камера

Таблетът разполага с две камери с резолюция 5MP и 0,3МР, като втората е предназначена за провеждането на видеоразговори. Както може да се предположи, те не блестят с особени възможности и дори нямат автофокус, но ще са от полза, когато се наложи да заснемете набързо нещо или да проведете видеоразговор. Управлението им става чрез стандартното приложение за камерата на Android, което осигурява достъпа до ограничен брой опции. Основната камера се справя със записа на full HD видео, но има и опция за избор на резолюция 720р и 480р.

Тестови снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

Компанията е добавила и своята технология Аcer Cloud, която позволява синхронизирането на файлове (снимки, музика, видео и документи) между различни устройства, а освен това осигурява и функция за отдалечен достъп до файлове. Другото интересно приложение, което открихме, се нарича Life Image и позволява организирането на снимки и видео във виртуални албуми. На разположение са различни шаблони, има опция за добавяне на текстови бележки и функция за търсене. Като цяло инсталираният допълнителен софтуер е малко и от вградените 16GB за потребителя са достъпни около 12GB. Безжичните възможности включват Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0 и GPS приемник. Добавеният HDMI порт е изненадващото допълнение за този клас устройства и със сигурност ще бъде оценен от тези, които търсят начин за връзка с голям екран.

Батерия и мрежа

Батерията се представя приемливо и в зависимост от начина на употреба може да осигури различен период на автономност. Ако играете повече, няма да изкара и ден, а ако използвате таблета периодично за кратки сесии, може да го зареждате на няколко дни.

Обзор

Acer Iconia A1 може и да прилича на iPad mini, но освен размера и резолюцията на екрана няма много общо с таблета на Аpple. Почти наполовина по-евтин от него е и предлага четириядрен процесор с изненадваща производителност, две камери и възможност за добавяне на допълнителна памет, което ще допадне на мнозина.

С диагонал на екрана 7,9" и съотношение на страните 4:3, устройството се отличава сред морето от таблети с Android, а цената му несъмнено ще му спечели много фенове. Бихме желали яркостта на екрана да е по-висока и да не става толкова огледален при силна околна светлина, а освен това бихме оценили и по-малко тегло, но въпреки това можем да препоръчаме горещо Acer Iconia A1.