Sony SRS-BTX500 и SRS-BTX300

Sony SRS-BTX500 и SRS-BTX300
Ако търсите портативен високоговорител, с който да подобрите звука от смартфон, таблет или лаптоп, предложенията на пазара никога не са били повече. Почти всеки от големите производители на потребителска електроника предлага подобни продукти и със сигурност ще трябва да отделите известно време, за да филтрирате наличните оферти и да ги съпоставите с изискванията си за функционалност и цена. Говорителите се предлагат в размери, вариращи от удобни за носене в джоб до големи устройства, които звучат впечатляващо, но имат и внушително тегло.

Sony също предлага модели в целия спектър на този клас аксесоари и сега ще стане дума за две от по-големите устройства - Premium Bluetooth Wireless Speaker (SRS-BTX500) и Bluetooth Wireless Speaker (SRS-BTX300). Двете следват сходен дизайнерски език, имат стилно излъчване и могат да се използват у дома или навън, благодарение на вградените им батерии. Освен това осигуряват и добър звук, което е най-важното за подобни продукти. И двата са снабдени с поставка и имат микрофон, което им позволява да се използват и за провеждането на разговори. Оборудвани са и с калъфи за предпазване на корпуса при пренасяне.

Видео галерия

Апарат и управление

BTX500 е по-големият високоговорител от двата и без изненада осигурява и по-силен звук. Има дизайн, който го доближава до аудиопродуктите на Sony за домашно забавление, така че ще се чувства на мястото си и до системата за домашно кино например. Тежи около 2 килограма и има размери 384 x 152 x 64,3 мм, така че не може да мине за особено портативен, но все пак компанията е добавила и специална вдлъбнатина върху задния панел за по-удобно захващане. Под нея има метална скоба, която действа като поставка за фиксиране върху равни повърхности. Върху задната страна откриваме още аудиовход за връзка с устройства без безжични възможности, бутон за включване или изключване на Bluetooth в режим на изчакване, бутон за ресет и стандартен USB порт, който служи за зареждане на други устройства - така можете да ползвате говорителя и като резервна батерия.

Дисплей и интерфейс

BTX500 осигурява обща изходна мощност от 40 вата, като разчита на три технологии на Sony. В говорителите се използва т.нар. magnetic fluid за обиране на вибрациите и намаляване на изкривяването на звука. Добавена е двойка пасивни радиатори (в BTX300 е само един), работещи в комбинация с вградения събуфър и с говорители за осигуряване на по-дълбоки ниски честоти. И не на последно място Clear Phase допълнително подобрява звука, за да звучи по-естествено и отчетливо.

Връзката с говорителите е пределно лесна. Ако имате устройство с NFC възможности, е достатъчно да го доближите до указаното с логото на NFC място и сдвояването ще стане автоматично. В случай че телефонът ви или другите ви устройства с Bluetooth нямат такива възможности, връзката става по традиционния начин. Разбира се, възможно е да се използва и връзка през кабел чрез 3,5 мм аудиожак. Няма опция за връзка на повече говорители за създаване на стереоефект (такава поддържа Nokia Play 360), а освен това в един момент устройството може да е свързано безжично само към един източник на звук. Иначе и двата модела се изключват автоматично, когато не се използват, и се събуждат, когато активирате Bluetooth устройството си. И двата имат микрофон и бутон за приемане на разговори и могат да действат като handsfree.

И все пак основното предназначение на BTX500 е възпроизвеждането на музика и с това се справя отлично. Качеството на звука е много добро и в звуковата картина се съчетават честоти от целия диапазон - от плътни баси до деликатни детайли, а изкривяването при максимална сила е сведено до минимум. Устройството поддържа и кодека apt-X, който позволява стрийминга на висококачествен звук, когато е свързано със съвместим източник (много от съвременните смартфони са снабдени с него). За промяна на характеристиките на звука върху корпуса има бутон, с който можете да активирате два допълнителни режима на цифровия усилвател S-Master - MEGA BASS или симулация на обкръжаващ звук. Батерията стига за 6 часа работа.

На свой ред BTX300 е малко по-евтин и по-компактен (341 x 115 x 58,5 мм при тегло 1,6 кг), а това се дължи и на по-малкото включени говорители, които осигуряват максимална изходна мощност от 20 вата и по-скромно възпроизвеждане на ниски честоти. Другите му характеристики са сходни с тези на BTX500 - връзката става през Bluetooth, има NFC за лесно сдвояване, разполага с вход за външен източник, става за провеждане на разговори, разполага с режими за промяна на звученето и също може да зарежда други устройства благодарение на своя пълноразмерен USB порт. Батерията обаче стига за 8 часа работа, а освен това липсва поддръжка за Clear Phase. Говорителят има и малко по-различен дизайн, като включва разположена върху едната страна алуминиева поставка, под която са скрити бутоните за управление.

Обзор

Кой от двата говорителя ще изберете, зависи от предпочитанията ви. Ако държите на по-качествен и по-силен звук и нямате нищо против по-високата цена и по-големите размери на корпуса, то BTX500 определено е за вас. Ако обаче търсите мобилно устройство, което е по-удобно за пренасяне и с по-дълго време на автономност, тогава може би трябва да се насочите към BTX300, който също звучи много добре, но все пак не колкото по-големия си събрат.