HTC One mini

HTC One mini
Основните тенденции при мобилните телефони са ясно различими, но сред тях се откроява една - топмоделите на различните производители постоянно увеличават размерите си. И в някои случаи стават толкова големи, че компаниите започват да предлагат допълнителни аксесоари, които да се използват за разговори, докато обемният телефон стои в чантата или джоба. В същото време много от потребителите не са особено склонни да заменят удобнството на използване на телефона с една ръка за по-голям екран, но така (особено в екосистемата на Android) ще трябва да се примирят и с по-скромни хардуерни характеристики, тъй като върховите в повечето случаи са запазени за по-големите топмодели.

Според нас обаче това би трябвало да е последната им грижа, тъй като хардуерните възможности вече остават на заден план за сметка на фокуса върху потребителското преживяване. А това е най-важната новина за феновете на Android, които досега трябваше да избират най-скъпите модели, за да получат висока производителност. Пример за промяната е тенденцията за пускане на mini модели на хитовите устройства. HTC също я последва с умалено издание на One и след времето, прекарано с телефона, можем смело да твърдим, че компанията е успяла да пренесе есенцията на топмодела и някои от ключовите му особености в компактен и удобен за ползване с една ръка телефон.

Видео галерия

Апарат и управление

На пръв поглед One mini следва плътно дизайнерските насоки, поставени с One, но при по-внимателно вглеждане се забелязват промени. Устройството отново има същата форма на корпуса с извит заден панел, който го прави много удобно за хващане, а в конструкцията му отново е използван алуминий. Благодарение на това оставя същото премиум усещане, каквото носи и One, и което го отличава от останалите смартфони на пазара. Производственият процес на масивния заден панел е запазен, но компанията е направила някои промени в цялостната конструкция на устройството. С тях избягва някои от проблемите, с които се сблъскаха част от потребителите на One - става дума за напасването на някои от металните елементи със средната пластмасова вложка и с екрана. Основната промяна е свързана с лъскавата пластмасова лента, която обкантва телефона. Краищата на металните части от корпуса са вградени в нея и така общо се избягват проблемите с напасването на детайлите. Пластмасовата лента се усеща комфортно в ръката, а освен това помага и при изпускане на телефона - тя поема ударите по-лесно в сравнение с алуминиевите детайли, които се деформират.

Дисплей и интерфейс

Разликата в диагонала на екрана между 4,3" и 4,7" може и да не ви изглежда голяма, но на практика не е така. Благодарение на нея One mini може да се използва с една ръка с палец, достигащ комфортно до всяка точка на екрана, нещо, което не може да се каже за One. Освен това и редуцираното общо тегло също работи в полза на ергономичността. Стана дума за екрана и вероятността да останете впечатлени от него е изключително голяма. HTC продължава да влага едни от най-качествените панели в телефоните си и след One X миналата година тази се убедихме в това при теста на One, чийто Super LCD 3 екран ни изуми с неговите качествено цветопредаване, видимост под директна светлина и висок контраст. По същия начин се представя и екранът на One mini, който има по-ниска пикселна гъстота (341ppi срещу 468ppi в One), но това изобщо не прави впечатление.

Разбира се, има и други хардуерни промени, които позволят достигането на по-ниска цена. По отношение на използвания процесор HTC е заложила на двуядрен чипсет Snapdragon 400 с честота 1,4GHz, който е допълнен от 1GB RAM памет - наполовина в сравнение с One. Наполовина е и вградената памет, което означава, че на разположение за файлове и приложения има само 16GB, а възможност за добавяне на още липсва. Това обаче не означава, че производителността на One mini също е намаляла наполовина. При употреба устройството се усеща също толкова пъргаво, колкото и по-големия си събрат, което в случая е най-важното - така на практика получавате същото потребителско преживяване като в по-мощния и по-скъп One, но на по-ниска цена и в по-компактна форма.

Другите липсващи хардуерни характеристики включват NFC възможностите, инфрачервения порт, който в One е вграден в бутона за включване, и оптичната стабилизация на камерата. Намален е и капацитетът на батерията, който от 2300 mAh е спаднал до 1800 mAh. Докато първите хардуерни липси не са особено важни, последната може да се окаже по-сериозна, тъй като времето за автономност с един заряд на батерията намалява. То обаче е сравнимо с това на повечето от останалите смартфони с Android и е около ден при активно използване на различни от функциите на телефона. Все пак ще се наложи да зареждате One mini вечер, ако искате телефонът да ви служи и на следващия ден. За щастие компанията е оставила предно разположените стерео говорители, които са част от системата BoomSound и осигуряват звук с впечатляващо качество. Те са снабдени и с допълнителен усилвател.

HTC One mini залага на Android 4.2 с последната версия на интерфейса Sense, който изглежда напълно различно от предходните му издания. Определено изглежда по-изчистен и олекотен, а основно място в него заема функцията BlinkFeed, тя заема една от страниците на началния екран и на практика е агрегатор на новини от различни източници - новинарски сайтове, приложения, социални мрежи и др. Както и преди липсва опция за добавяне на сайтове по избор, а в селекцията няма съдържание на български. Идеята на приложението е потребителите да получат бърз достъп до интересно за тях съдържание, когато имат малко свободно време, но пък възможностите му за персонализация са прекалено ограничени и най-вероятно няма да допадне на мнозина. Не може и да се махне от основния екран, но все пак може да бъде скрито, като се избере друга страница, която да се показва по подразбиране при натискане на бутона Home.

Тъй като телефонът вече е снабден само с два бутона, на означения като Home са поверени няколко различни функции, които могат да се променят от настройките. Например двойно почукване върху него стартира мултитаскинг меню с отворените в момента приложения за по-бързо преминаване между тях или за затваряне. Плъзване на пръст върху него активира Google Now, а когато сте в приложение, задържането му води до показване на съответното меню с опции. Останалите промени от страна на HTC са удобни в повечето случаи - в падащото меню е достъпно меню с бързи настройки (стандартно е за Android 4.2), върху екрана в заключено положение се показват бързи връзки за стартиране на 4 приложения, а менюто с приложения може да бъде конфигурирано да показва повече или по-малко икони.

Камера

Липсата на оптична стабилизация едва ли е голяма загуба за повечето потребители, тъй като и без това е в състояние да компенсира движения само в две посоки (при това не много ефективно), а освен това е комбинирана с познатата UltraPixel камера. Писахме надълго за нея в теста на One, но накратко компанията е решила да използва BSI сензор с по-малка резолюция (4МР), което води до по-голям физически размер на отделните пиксели, а това увеличава количеството светлина, което могат да отчетат, особено в комбинация със светлата широкоъгълна оптика (бленда F2.0 и 28 mm обектив). Подобен подход на пръв поглед е изненадващ на фона на мегапикселовата надпревара, в която са се впуснали останалите производители, но не е лишен от логика. Освен повишената светлочувствителност, което помага в условия на недостатъчна осветеност, получените снимки са с малки размери за по-удобното им споделяне онлайн. Така и камерата работи по-бързо, но тук помага и допълнителният DSP чип HTC ImageChip 2, който обработва кадрите.

Минусът на този подход е в намалената детайлност на получените снимки - просто при достатъчно светлина са нужни повече пиксели за запечатването на допълнителни елементи от кадъра. Макроснимките са много добри, но ако решите да снимате нещо по-далеч от вас, ще усетите липсата на достатъчна рязкост на кадрите. Има какво да се желае и по отношение на динамичния диапазон. Софтуерът на камерата осигурява интуитивен и удобен начин за работа с нея и на практика е идентичен с този в One. Предлага функцията Zoe, която улавя поредица от кадри и позволява последващото им използване по различен начин (повече можете да прочетете в ревюто на HTC One), осигурява голям набор от забавни филтри за разнообразяване на кадрите и поддържа записването на HDR снимки.

Подобен режим е достъпен и във видео режим, но освен него има опция за запис на видео с кадрова честота 60fps и на такова в забавен каданс. Общо взето, приложението на камерата е идентично с това в One. Подобно е и положението в галерията, където отново присъства функцията Video Highlights, която автоматично прави 30-секундно видео от снимките и видеото в дадена папка, като го украсява с различни ефекти, преходи и музикален съпровод. На разположение са много теми, между които да изберете, а освен това има опция за подбор на съдържанието, което да бъде включено в обобщаващото видео и за смяна на фоновата музика с такава от колекцията ви.

Тестови снимки има тук.Мултимедия, игри и приложения

Обзор

С One mini HTC успява до голяма степен да изпълни задачата да предложи същото потребителско преживяване от One и го добави към по-компактно устройство. Компромисите с техническите характеристики в крайна сметна не се отразяват на работата на телефона и на практика получавате умалено копие на One, но с по-малко RAM и вградена памет, с двуядрен процесор и с по-малка батерия. Липсват още оптичната стабилизация на камерата, NFC възможностите и инфрачервеният порт, които обаче не се отразяват на цялостното потребителско преживяване.

Компанията обаче е запазила знаковия алуминиев корпус, чието производство междувременно е подобрено, предно разположените стерео говорители, които осигуряват впечатляващ звук, и отличните характеристики на дисплея, който е с по-малък диагонал и намалена резолюция. Всичко това прави One mini един от най-интересните смартфони от среден клас, но все още има въпроси за пазарното му представяне. Все още не знаем каква ще е цената, на която ще се появи в България, но на запад се продава за около 450-500 евро. Това е цена, близка до тази на One, а малката разлика едва ли оправдава избора на One mini.

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021