Acer Iconia W510

Acer Iconia W510
Windows 8 е най-значимото издание от много години насам на най-популярната операционна система в света, с което Microsoft прави смела стъпка в неизвестното по отношение на интеракцията с компютрите, като променя изграждани години наред потребителски навици. Това е и платформата, с която компанията ще се опита да спечели позиции на пазара на таблети, чиято важност продължава да расте. Той в момента се доминира безапелационно от Apple, но пазарният дял на iPad постепенно ерозира за сметка на все по-евтините хардуерни предложения с Android. Това е пазар, в който преобладават почти изключително процесори с дизайн на британската компания ARM, предпочитани заради високата им производителност, съчетана с ниска консумация на енергия - нещо от особено значение за мобилни устройства като таблетите.

Амбициите на Microsoft за по-сериозно навлизане на този пазар са очевидни - Windows 8 за пръв път се предлага и във версия (Windows RT), която е съвместима с архитектурата ARM, след като досега платформата работеше изключително с х86 процесори. Работата с ARM процесори обещава създаването на по-тънки устройства с по-голяма автономност, но в същото време има един основен недостатък - потребителите могат да ползват само приложения от Windows Store, и то само такива, които поддържат ARM. Въпреки че в магазина вече има над 10 000 съвместими приложения, това рязко ограничава избора на софтуер, тъй като през годините Windows успя да се сдобие със софтуерна екосистема, по-обширна от всяка друга. Положението се подобрява, но от практическа гледна точка в момента най-добър избор за потребителите, търсещи таблет, с който да бъдат продуктивни в движение, като използват специфичен набор от приложения, остават продуктите с Windows 8 Pro.

Моделите са с х86 процесори, които обаче доскоро не можеха да се похвалят с достатъчно ниско енергопотребление или пък с възможност да работят без охлаждаща система, което на свой ред се отразяваше и на физическите размери. Това обаче се промени и за пръв път процесорите ARM имат реална алтернатива в лагера на архитектурата х86. Тя не идва от платформата Ivy Bridge на Intel, която е запазена за ултрабук лаптопите, а от обновената версия на чиповете Atom, която обаче няма нищо общо с това, което познаваме от златната ера на нетбуците, прекъсната от възхода на таблетите.

Новото поколение на платформата Intel Atom за таблети с Windows 8 е познато с кодовото име Clovertrail, а първият модел в серията е Atom Z2760. Не е изненадващо, че той споделя много с аналога си за смартфони - Atom Z2460 от серията Medfield. Процесорът е известен и като Cloverview и подобно на Z2460 е от типа system on chip, т.е. в един пакет са комбинирани различни компоненти - това пести място и оказва своето положително влияние върху консумацията на енергия. Добавени са две процесорни ядра, изработени по 32 nm технология, които са с максимална честота 1.8GHz, а всяко от тях може да осигури по две нишки на работа. Графичният процесор е PowerVR SGX 545 на Imagination Technologies с честота 533MHz, а всичко това е допълнено от двуканален контролер за паметта LPDDR2-800 и от допълнителни чипове, сред които и такива с мултимедийни задачи - кодиране и декодиране на видео и поддръжка на две камери (2MP и 8MP).

Една от най-важните особености на платформата е способността й за поддържане на връзка с интернет дори и в режим на изчакване. Това е възможно благодарение на нови състояния с ниска консумация на енергия, в които може да се намира процесорът - при тях на всеки 30 секунди се проверява за нова информация като входяща поща, ъпдейти от социални мрежи и т.н. По този начин, след като активирате устройството, ще можете веднага да видите новите данни. Тази функция обаче засега може да се използва само с 32-битовата версия на Windows 8.

Видео галерия

Апарат и управление

Точно с такава е и устройството, на което ще спрем вниманието си след дългото въведение. Това е Acer Iconia W510, който вече е наличен на българския пазар и засега, изглежда, е най-евтиният таблет с Windows 8 в продажба. При това е комбиниран с допълнителна клавиатура с батерия и се предлага на цена под 1000 лв., което е впечатляващо. Все пак става дума за устройство със стандартната версия на Windows 8, съвместимо с всички приложения за платформата.

На пръв поглед Iconia W510 не се различава от останалите таблети с Android на пазара - има корпус с дебелина 8,8 мм, а теглото от 569 грама е напълно приемливо и характерно за устройствата с по-голям диагонал на екрана. Посреща с 10.1" Acer CineCrystal дисплей с резолюция 1366 x 768 пиксела (16:9) и LED подсветка, който е изработен по технологията IPS и осигурява високи ъгли на видимост, което малко ни изненада предвид ниската цена на таблета. Разпознава до 5 точки на допир и осигурява яркост от 350 нита, което е достатъчно за комфортна работа и не се отразява драстично на живота на батерията.

Върху корпуса откриваме куп портове и бутони. Върху горната страна са бутоните за включване и за заключване на ориентацията заедно с 3,5 мм комбиниран жак за слушалки и микрофон. Отдясно са бутоните за управление на звука, допълнени от microUSB порт, miniHDMI интерфейс, микрофон и слот за microSD карта. Отдолу е специалният порт за зареждане, който служи и за връзка с подвижната клавиатура. Върху задния алуминиев панел откриваме 8МР камера с автофокус, LED светкавица и микрофон и стикер, който указва наличието на NFC чип. Отпред са поместени камера за видеоразговори и капацитивен Windows бутон за връщане към началния екран или за превключване между него и последно използваното приложение. Върху корпуса има и стереоговорители, но не очаквайте чудеса от тях, макар че с някои стилове музика звучат много добре.

Докинг станцията тежи 693 г, което се обуславя от допълнителната батерия, поместена в нея. Изработката е добра, особено за ценовия клас, в който попада Iconia W510, но размерът на бутоните е като на нетбук - т.е. по-малки са от тези в стандартна клавиатура и изискват период на свикване. От друга страна, не е много лесно да се осигури добра ергономика за писане при такива малки размери на устройството. Все пак Acer са опитали да се възползват максимално от наличното място върху клавиатурата и компромисите с размерите на някои от бутоните са малко. Върху корпуса са поставени пълноразмерен USB 2.0 порт и интерфейс за зареждане. Има и малък тъчпад, но за него трудно могат да се кажат добри думи - не отчита коректно движението и понякога курсорът подскача произволно, а освен това не разполага с каквито и да било мултитъч възможности и няма зона за скролиране. Надяваме се, че това може да се подобри с пускане на по-добри драйвери, макар че от Acer споделиха, че ограниченията са следствие от малките размери на тъчпада.

Механизмът за фиксиране на таблета е малко по-голям от очакваното, но се справя добре със задачата си. Движението му е малко по-трудно, но това се обяснява с нуждата от стабилност при работа със сензорния екран - все пак няма да е приятно да поддава, когато го докосвате. Той може да се завърти на повече от 180 градуса, при което клавиатурата преминава отдолу и се превръща в поставка. В този случай бутоните и тъчпадът се изключват автоматично, за да се избегне случайното им активиране. Иначе свалянето на таблета е възможно и с една ръка заради удобното разположение на освобождаващия бутон. Трябва да споменем и че таблетът леко се клати, когато е свързан с клавиатурата, но това не е проблем, тъй като остава стабилно закрепен благодарение на фиксиращия механизъм.

Дисплей и интерфейс

Таблетът е снабден с 2GB RAM памет и 32GB SSD диск, но е възможно да се закупи и с 64GB място за файлове. Във втория случай част от паметта е заделена за възстановяващ до началното положение софтуер, а в първия тези файлове са осигурени като няколко отделни DVD диска и ще трябва да си намерите външно оптично устройство, за да ги използвате. Определено неудобство, без което не може да се мине - на практика Windows 8 заема голяма част от наличното място и за потребителски файлове остават няколко гигабайта. Като цяло работата на устройството е достатъчно бърза и определено не оставя усещането, че работи с процесор от серията Atom, която свързваме с популярните доскоро нетбук лаптопи. Превключването между отворените приложения е почти светкавично, анимациите са плавни, а освен това няма проблеми при ползването на различните функции на Windows 8 като едновременното показване на две приложения на екрана. Мултитъч жестовете също работят, както се очаква от тях, с подобаващо бърза реакция на операционната система.

Работата с Windows Store също премина бе забележки и освен приложения успяхме да изтеглим и някои интересни в графично отношение игри, който се представиха повече от добре - например Hydro Thunder Hurricane с впечатляващи графични ефекти, познатата Angry Birds Star Wars и приключенската игра Adera. Магазинът за приложения все още се пълни със софтуер, но все пак силната страна на таблета е, че може да работи и с десктоп приложения и на практика можете да инсталирате всичко, което ви е необходимо. Разбира се, не очаквайте адекватна производителност под сериозно натоварване, за тази задача е Acer W700, който залага на Intel Core i3 процесор и предлага full HD дисплей. Повечето потребители обаче едва ли ще се занимават с по-тежък софтуер от браузър, пощенски клиент, текстов редактор или гледане на стрийминг видео и едва ли ще почувстват хардуерните ограничения на W510, които лъсват при натоварващи задачи - например обработката на видео. Intel са имали конкретна задача при разработката на чипсета Clovertrail и тя е свързана главно с осигуряването на дълго време на автономност дори и при постоянна връзка с интернет в режим на изчакване.

Камера

Основната камера се представя адекватно за устройството, но все пак таблет не е най-доброто устройство, с което да се разхождате и да правите снимки. Има сензор с резолюция 8МР, осигуряващ кадри с достатъчно детайли, когато наоколо има необходимото количество светлина, но при по-тъмни условия резултатите очаквано са по-лоши. При записа на full HD видео положението е подобно, макар че в картината се промъкват цветен шум и артефакти от компресията. За ползване на камерата можете да разчитате на стандартното приложение на Windows 8 или на софтуера на Acer, който осигурява малко повече опции.

Примерни снимки има тук.
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2013/01/file_646.rar

Мултимедия, игри и приложения

В софтуерно отношение предварително инсталирани са няколко приложения, които мнозина потребители биха намерили за полезни - Amazon Kindle за четене на ел. книги; Evernote за запазване, организиране и синхронизиране с различни устройства на персонални бележки и друга информация; Newsxpresso за достъп до новинарски потоци; TuneIn за слушане на онлайн радио; Skitch за рисуване; Social Jogger за работа със социални мрежи; и AcerCloud, който дава достъп до облачната услуга на компанията за синхронизиране на съдържание между различни устройства.

Батерия и мрежа

По отношение на времето за автономна работа с един заряд на батерията Acer W510 се представя повече от добре, макар и да не може да достигне до 10 часа, колкото предлага iPаd например. Въпреки това таблетът може да работи около 8 часа, преди да има нужда от зарядно, а ако добавите клавиатурата, това време се увеличава почти двойно до 15 часа. Имайте предвид, че когато двете части са свързани, батерията на таблета не се зарежда заради големите загуби на електричество при трансфера. Вместо това първо се използва зарядът от клавиатурата и едва след това се преминава към този от батерията в таблета.

Обзор

Acer Iconia W510 е много интересен представител на новите хибридни устройства с Windows 8 и не само заради ниската му цена, но и заради производителността, която предлага, и съвместимостта със съществуващите приложения за Windows 8 - последното не може да се каже за по-скъпите таблети с Windows RT и ARM процесори. Бихме желали клавиатурата да е с по-големи бутони и пълнофункционален тъчпад, но въпреки това устройството е много добър избор за всеки избиращ нов таблет, който желае да го ползва и за продуктивна работа, освен за забавления.


Acer периодично предоставя нови драйвери и обновяване на BIOS-а за устройството. Най-новите може да намерите тук:
http://support.acer.com/us/en/product/default.aspx?tab=1&modelId=4549

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

  • цената :(
    ILIICHO_GLOGOVO
  • Виж сега зависи за какво ще използваш таблета. Този таблет е по-скоро бизнес всички приложения писани някога за Windows ще работят, но те не са оптимизирани за тъч, същото е и със игрите. Няма много тъч приложения за Windows 8/RT в момента. След време ще се понатрупат и ОС ще стане по-конкурентно способен. Ако искаш таблет за игри и за facebook по-добре си вземи таблет със Android хем по-евтин хем има повече приложения, но не предлага Desktop възможностите на този тук.
    GSMaster
  • До колкото разбирам линдолс 8 се използва пълноценно,както е на настолен компютър.Някой може ли да каже,дали е по добрия избор,от таблет с ОС Андройд например?
    chelsea87