HTC Windows Phone 8S

HTC Windows Phone 8S
HTC реши да си партнира по-сериозно с Microsoft по отношение на Windows Phone 8 и първите резултати от съвместната работа се оказаха два модела, които включват в названието си името на платформата. Вече успяхме да се впечатлим от Windows Phone 8X и неговите възможности и сега е ред на по-малкия му брат - Windows Phone 8S, или накратко 8S.

Видео галерия

Апарат и управление

На фона на тенденцията за постоянно увеличаване на размера на екрана в телефоните, която продължава да набира скорост, снабденият с 4" дисплей 8S е добре дошла промяна. С размери на корпуса 120,5 x 63 x 10,28 мм, той не е най-тънкият модел в този пазарен клас, но изтънените краища помагат за скриване на част от дебелината и в ръката телефонът се усеща като много по-тънък, отколкото е в действителност. Като материал за изработка отново е използвана поликарбонатна пластмаса в ярки цветове, като в този случай HTC са заложили за двуцветно решение, което включва лента от контрастен цвят в долната част на устройството. Допълнителният цвят се повтаря и около решетката на говорителя и лещата на камерата, а цветовото разнообразие като цяло е приятна промяна в досегашната цветова гама на телефоните на компанията.

Върху корпуса присъстват традиционните за WP бутони - три капацитивни отпред, странични за камерата и за звука и още един върху горната част на корпуса, който служи за заключване на екрана или изключване на устройството. До него е поставен и жакът за слушалки. Върху задната страна са разположени прозорчето на камерата с LED светкавица до него в горната част и решетката на високоговорителя в долната, точно под логото на Beats Audio. Достъпът до слотовете за microSIM и microSD карти става със сваляне на цветния панел в задната част на телефона. Подобно на Windows Phone 8X батерията е скрита и не подлежи на смяна от потребителя.

Осигуряването на опция за ползване на допълнителна памет е важен плюс, тъй като такава липсва в по-скъпия модел, който се предлага само с 16GB вградена памет. В 8S паметта за файлове е 4GB, но на практика са достъпни около 3,6GB, от които около 2GB са заети от системни файлове. Телефонът е снабден и с 51МВ RAM памет, а за производителността разчита на двуядрен процесор Qualcomm Snapdragon S4 с честота 1GHz. Възможностите за връзка са обичайните - WiFi b/g/n, Bluetooth 3.1, двубандови 3G и четирибандови GPRS възможности. Откриваме още съвместимост с позициониращите технологии GPS и GLONASS и наличието на акселерометър и сензори за близост и околна осветеност.

Дисплей и интерфейс

Върху предния панел се откроява 4" Super LCD екран с резолюция 800 x 480 пиксела, който определено не разочарова. Малкият му диагонал осигурява относително голяма пикселна гъстота, а по показатели като ъгли на видимост, яркост, цветопредаване и контраст получава само похвали. Има обаче какво още да се желае за поведението под директна слънчева светлина, когато изображението става трудно видимо.

Не споменахме за наличието на предна камера, защото такава няма. Това е един от компромисите, които са направили от HTC по отношение на характеристиките на устройството, но е минус, особено за често използващите услугите за провеждане на видеоразговори - например Skype. Основната камера е с резолюция 5МР, но и тя съответства на бюджетния характер на смартфона, тъй като поддържа записа само на 720р видео и има 35 мм обектив с бленда F2.8, който не е толкова широк и светъл като този в HTC 8X, който в допълнение разполага и с технологията HTC ImageChip.

Не срещнахме големи проблеми в работата на телефона - интерфейсът реагира, както се очакваше от него, а анимациите без изключение са плавни. Много рядко обаче се получава засичане за части от секундата и това може да се види във видеото. Моделите с WP7 също се представят добре, а в случая хардуерът е значително по-мощен. Количеството на оперативната памет също не създава проблеми, но такива може да има, ако решите да инсталирате повече приложения, тъй като вградената памет няма да ви стигне, а няма опция за запазване върху картата памет, където могат да се съхраняват само снимки и видео.

Камера

Както споменахме вече, камерата е с резолюция 5МР, но не очаквайте чудеса от нея. Дори и да имате на разположение достатъчно светлина, детайлите в кадрите не са много, а освен това и компресията си казва думата, като се изявява под формата на артефакти. В допълнение, в снимките има цветен шум, а освен това и от цветопредаването има какво още да се желае. В защита на телефона ще добавим, че положението е много по-добро при снимането на близки обекти, като в този случай и детайлите в снимките са много повече. Записваното видео е с резолюция 720р, но както можете сами да се убедите, и то не може да се похвали с особено качество на изображението.

Примерни снимки има тук.

Мултимедия, игри и приложения

В софтуерно отношение няма особени различия в сравнение с модела 8X, за който вече писахме подробно, и затова няма да повтаряме всичко отново. Windows Phone 8 продължава започнатото с предните издания на платформата и вече може да се каже, че достига степен на зрялост, която я прави достоен кандидат за по-сериозно присъствие на пазара на мобилни ОС в борбата с BlackBerry за третото място. Платформата осигурява достатъчно оригинален интерфейс, който се различава от всичко останало на пазара и е лесен за овладяване дори и от потребителите, които за пръв път избират смартфон.

Като единствен по-сериозен проблем отново можем да посочим сравнително ограничения софтуерен каталог и липсата на версии на някои от популярните приложения за Android и iOS. Положението при игрите също е малко постно, но определено се подобрява, макар че игрите за другите платформи да не излизат веднага и за WP. По отношение на българския пазар една от важните промени в WP8 е пълната поддръжка на нашия език. Това се изразява в напълно локализиран интерфейс и във възможност за писане на български чрез фонетична подредба на виртуалната клавиатура (да, няма друга опция). Забележки имаме и към цифровите карти, които, макар и да дават възможност за изтегляне на картите в телефона за ползване без връзка с интернет, имат много ограничени възможности за навигация. Това скоро ще се промени, тъй като Nokia пусна за потребителите в Щатите, Канада и Англия своето навигационно приложение и се надяваме скоро то да стане достъпно и за българските потребители на Windows Phone 8.

HTC също има своите софтуерни допълнения, но те са скромни на фона на това, което компанията прави с телефоните си с Android. HTC hub осигурява достъп до прогноза за времето, до новини от избрани източници по различни теми и до борсова информация. Осигурени са допълнителни приложения като редактор на снимки с опция за добавяне на различни ефекти върху тях, фенерче, конвертор на мерни единици и инструмент, с който можете да освободите място в паметта на телефона, като показва колко заемат различните типове съдържание и след това предлага приложение, с което да изтриете файловете. В настройките на телефона има достъп и до функцията Beats Audio, но можете само да изберете дали да е включена, или не за музикално или видеосъдържание. Това важи само когато са включени слушалки.

Батерия и мрежа

Качеството на звука при разговор е много добро, нямаме забележки и към силата на звука в слушалката. Високоговорителят също се представя на ниво. Батерията е с капацитет 1700 mAh и не подлежи на смяна от страна на потребителя. При нормално използване (по малко съобщения, разговори, снимки, музика, приложения) е способна да осигури автономност от почти два дни, но действителните резултати зависят от начина на употреба.

Обзор

HTC 8S е интересно предложение на пазара на смартфони, което се отличава с атрактивен дизайн и актуални възможности, макар и без да предлага върхови технически характеристики. Липсата на предна камера е определен минус, а освен това и основната камера не се представя много добре. Цената го позиционира в средния сегмент, но там вече има и други представители, които могат да го конкурират успешно. Особено от страна на Nokia, чиято Lumia 620 обещава по-ниска цена, NFC възможности, сменяеми панели и предна камера. Разбира се, устройството все още официално не се е появило в България и докато дойде, цената на 8S може да стане още по-изгодна.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

 • Не и Не, за двата въпроса :)
  azpirat
 • Никой ли не знае? Така да го кажа има ли Jailbreak за Win Phone 8 ?
  Liann
 • Тъй като не съм запознат с Windows Phone 8, искам да попитам има ли е тази опция както при iPhone Jailbreak/ AppSync, смисъл такъв могат ли да му се качват кракнати приложения? Също така искам да попитам има някаква програма или нещо друго да може да се Save дадените приложения на картата?
  Liann
 • Ако правилно съм те разбрал,искаш да спреш достъпа до интернет,през оператора.Става така,както съм го написал.
  ne4o
 • Колега да не сбъркам това ли е изключването от мтел интернет и да влиза само с безжичния :)
  sashko089
 • Прав си обаче докато единия споделя личен опит другия веднага тръгва с рогите напред да го обижда и подиграва само защото написаното не му допада и това не е първата му нагла изцепка. Такова държане може да изкара всеки от кожата. Модераторите трябва да го поразгледат защото ме съмнява че има няколко негови профила тук и троли яко от всичките :(
  AVKansazov
 • Хора, защо се карате за глупости? Кой колко пари има тук на никого не му дреме. Със сигурност повечето, които пишеме тук не сме случайни хора и печелиме добре, но това няма никакво значение! Всеки си купува това, което му харесва и, както му харесва. Хайде да обсъждаме устройствата и да спазваме добрия тон.:)
  Ванката
 • А ти много обичаш анонимността за да можеш да обиждаш безнаказано. Къде са модераторите???
  AVKansazov
 • Хаха, Пролича си какъв смешник си. Най-обичам да ме заплашват анонимно в интернет.
  tamniakoisi
 • Мухльо внимавай на кой и как говориш.цървул смотан!Нито си ми на парите,нито на шамарите,гей застрелян!
  gladiator77
 • Здравейте, искам да ви попитам, как се изпраща картинка(например) чрез bluetooth при положение че в Share менюто го няма като опция?
  sandokan1991
 • Settings-cellular-Data connection-Off
  ne4o
 • Здравейте да ви питам за wifi братовчед ми си купи Nokia Lumia 900 искаше да спре интернета от мтел да не влиза с него ,а да влиза с Wifi само как да изключа това нещо и да влезе само в безжичния .Мерси много
  sashko089
 • Аз също съм със телефон с WP7 LG Optimus 7 и съм сигурен, че ще си купя тел. с WP8 така че и аз разбирам достатъчно и се занимавам и с разработване на приложения за WP, не сериозно разбира се. Съгласен съм, че не е изгодно да се купува нов смартфон с WP7 особено hi end като Lumia 900, може би ако имаш ограничен бюджет, и искаш тел. с WP е по-обосновано.
  GSMaster
 • Да прав си,че не подхождам сериозно в дебата с теб,но пък и нямам желание.Това обяснява грешката ми,за RAM паметта на HTC 8S.И все пак безсмислено е да се купува в момента телефон от по-старото поколение WP,освен по финансови причини.Вероятно увлечен в спора си с мен,неволно внушаваш обратното.Аз използвам телефон с WP точно 2 години и съм наясно с всички плюсове и минуси.Освен това почти съм решил да си взема телефон с WP8,но ще изчакам конгреса в Барселона.
  ne4o
 • И още нещо ne4o телефона, под чието ревю коментираме е със WP8 и 512Mb RAM, ако найстина беше го прочел а не беше злобил веднага щеше да го знаеш, ако не вярваш все още виж колко пише тука http://www.mobilebulgaria.com/mobiles/3383/htc-windows-phone-8s и тука за всеки случай ако все още не вярваш
  GSMaster
 • @ne4o Не е вярно, че никой няма да прави приложения за WP7 повече. Nokia обявиха, че ще използват WP7.8 като операционна система за Low End смартфони, понеже Microsoft намали цената за лицензиране на WP7. Нали се сещаш, че Marketplace не е като Google Play, в него няма много девелопери, които са физически лица девелопърите в Marketplace са големите компаний, като Nokia, Viber, Electronic Arts, самите Microsoft и други, докато в Google Play има много обикновени хора, които публикуват приложения, освен големите компаний, които са налице и в Google Play, може би в това се корени и много бързото нарастване, и голямото количество на приложения въобще в Google Play сравнено с Marketplace и дори сравнено с App store. Та да се върна на компанийте за софтуер в Marketplace, на тях не им е чак такъв проблем да инвестират допълнително в това да оптимизират новите си приложения, както за 1Gb така и 512Mb RAM и да ги направят съвместими с много повече модели. Иначе аз също съм за HTC 8S и за WP8 в този случай защото това е новия продукт на M$ и на него ще се обръща много повече внимание - повече ъпдейти, повече интерес. Просто не ми хареса изявлението ти, че няма да се правят повече приложения за WP7 и че един вид той е отживелица вече, найстина след време ще спре да се полза, но това не значи, че трябва да го отписваме от сега.
  GSMaster
 • Аахаха, [Quote]gladiator77: Приятел,миналата година съм дал има нема над 3 бона за телефони,все с Андроид.Отделно и два таблета за 1800 лв.Атива не го смятам,той ще е към тазгодишните харчове.А,извадил съм и чисто нова джипка от магазина,ама не от китайските;).Още 60 бончета,кеш!Мислиш ли,че ми пука за поредната ми играчка?За момента ме кефи,като спре да ме кефи....Аз обичам да подарявам на любими хора и приятели,не да продавам.Някой ще намаже.И да,прав си,че не съм се интересувал,какво няма Уиндоуса.И по точно мобилния.Мислех,че няма да имат разлика.Ама да знаеш,че не съм от хората,дето се венчават за вещите си,боли ме оная работа.[/Quote] Ти или си ужастно прост или тролиш за спорта. За десети път да ти кажа - Флаш няма вече в нито една от 3-те платформи. Навигации има най-различни (при проверка с търсачка). Нямам телефон с WP ама това със звука ми се струва проблем на ползвателя на телефона (както каза някой - NOT for indians). При толкова кинти дето те боцкат и наличието на толкова много нови и добри Андроид устройства - вземи си едно и при да хленчиш.
  tamniakoisi
 • А прочете ли,че едно от минималните изисквания на Microsoft,за хардуера на телефоните с WP8 да е 1gb RAM?Къде видя телефон с WP8 и 512mb RAM?Колко разработчика ,от тук нататък,ще пишат приложения за WP7.8?И защо,при това положение колегата да предпочете Lumia 900,пред HTC 8S?Всички се оплакват от малкото приложения в маркета,към този момент.За WP7/7.5/7.8 ще си останат толкова,а за WP8 ще растат.И в случая по-същественото е,че приложенията за до 512RAM,т.е. WP7/7.5/7.8 ще вървят на телефони с WP8,но обратното е невъзможно.
  ne4o
 • Само не се лъжете,като мен да си купувате телефон с WP8!(no).Телефона няма елементарни настройки като телефон.За сега ми е невъзможно да си фиксирам силата на позвъняване даже.Всеки път си е по средата.....За липсата на флаш плеар няма да говоря.В маркета няма нищо!Нямам една навигация,няма и алтернативни браузери,а Експлорара е отврат!Телефона ми е Самсунг Атив С.
  gladiator77