Apple iPad

Apple iPad
Медийното внимание, което съпровождаше представянето на таблета на Apple, може да се сравнява с интереса преди премиерата на iPhone, и в това няма нищо необичайно - малко са компаниите, които имат способностите на Apple да ангажират вниманието на потребителите. С iPad, Apple добавя към портфолиото си поредното устройство, което свързва феновете на компанията директно с огромната й машина за дистрибуция на съдържание и не им оставя много възможности за избор. И освен с iTunes и App Store, сега ги изкушава и с виртуалната книжарница iBooks. За 5 дни таблетът успя да се продаде в 450 000 тираж, а един от тях "гостува" за кратко в редакцията ни. По-долу можете да прочетете впечатленията ни от устройството.

Видео галерия

Апарат и управление

Ако вече мислите за iPad като за голям iPhone, не сте далеч от истината. Джаджата е с познатия минималистичен дизайн и с качество на изработка, характерни за Apple. Изненадваща е по-голямата рамка около екрана, но тя е направена за по-удобно хващане. Задният панел е алуминиев, но не разчитайте, че това ще намали много теглото на таблета - тежи почти 700 грама и определено действа изморяващо, ако го държите продължително време в ръце. Освен централния бутон върху предния панел, устройството има още едва три бутона - за включване (действа и за заключване на екрана), за фиксиране на ориентацията на интерфейса и за управление на звука. Добавени са още моно високоговорител, изход за слушалки и порт за връзка с компютър или аксесоари, който използва стандарта на Apple. Вградената памет на модела, който тествахме, е в размер 16GB, като има и варианти с 32GB или 64GB. Няма начин за увеличаване с допълнителна, отсъства и USB порт. За връзка използва стандартите Wi-Fi (включително n) и Bluetooth 2.1, като очакваме и модел, който може да работи с 3G мрежи и включва A-GPS приемник.

Дисплей и интерфейс

Основната хардуерна особеност, която приковава вниманието, все пак е дисплеят. Той е с диагонал 9,7", предлага резолюция 1024 х 768 пиксела и разполага с популяризирания от iPhone мултитъч начин на управление. Разполага с LED подсветка и е изработен по IPS технология, а върху него е поставено олеофобно покритие за редуциране на отпечатъците от пръсти. Ако досега сте мислили, че няма нищо по-удобно от мултитъч възможностите на iPhone, ще трябва да помислите отново - по-големите размери на дисплея на iPad правят ползването на екстрата много по-удобно. Таблетът разчита на процесор с тактова честота 1GHz, като част от интегрирания чип Apple A4, но според информацията той е изграден на базата на изпитаното ядро ARM Cortex-A8. По неофициални данни в него се ползва технология, разработена от компанията Intrinsity, която присъства и в чипа Hummingbird на Samsung. Отново базиран на ARM Cortex-A8, той предлага много по-висока производителност от стандартния вариант и в това лесно можете да се убедите, като поработите малко с iPad. От Apple са добавили и допълнителни софтуерни оптимизации и едва ли ще успеете да натоварите таблета достатъчно - от друга страна, това не е чак такова постижение, при положение че iPad няма мултитаскинг и във всеки един момент е отворено само едно приложение. Таблетът отново се задвижва от iPhone OS и реагира по същия начин, по който и телефонът на Apple, но предлага версии на познатите приложения, които се възползват по-добре от по-големия дисплей. iPad има и сензор за околна осветеност.

Apple iPad може да намерите в Mobile Shop благодарение на магазин TMobil BG - http://www.mobilebulgaria.com/pdas/view.php?id=70&sub=shop

Мултимедия, игри и приложения

Отношенията между Adobe и Apple продължават да се обтягат и последиците от това съвсем не са в полза на потребителите. Липсата на поддръжка за уеб стандарта Flash, който в момента се използва в по-голямата част от сайтовете, хвърля сянка върху способностите на iPad за сърфиране в интернет. Apple се опитва да пребори Adobe, като обяви, че ще поддържа стандарта HTML5, но той е още в ранен етап на развитие и докато много сайтове за хостинг на видео започват да предлагат и такива версии на част от своите клипове (те се възпроизвеждат с iPad), Flash има много по-разнообразно приложение, което е недостъпно за потребителите на iPad. Интересно е да проследим как ще се развие конфронтацията между двете компании, особено с работата на Adobe по оптимизиране на Flash и добавянето на възможности за използване на графичната система за намаляване на натоварването върху процесора, както и с настъплението му към мобилните платформи. Засега обаче забравете за Flash върху iPad.

Стигаме и до App Store. След като хардуерните ограничения на iPad не могат да бъдат променени, единственият начин за подобряване на устройството остават приложенията. Макар че с iPad можете да ползвате съществуващите приложения за iPhone, двата начина за това съвсем не са за предпочитане от гледна точка на качеството на преживяването. Това е така, защото единият ще разпъне приложението така, че да запълни целия дисплей, а другият ще го покаже в реалния му размер в центъра на екрана. Най-добрият вариант, разбира се, остава приложението да е написано специално за iPad. При представянето на iPhone OS 4.0, което стана по-малко от седмица след началото на продажбите на таблета, бяха достъпни 3500 приложения специално за него. Процентът на безплатните сред тях обаче е много нисък, а средната цена на останалите е доста по-висока от еквивалентите за iPhone. Много от тях са просто книги или уеб адрес, пакетирани в приложение. Като стана дума за софтуерни рестрикции, трябва да споменем, че липсата на мултитаскинг ще се промени през есента. Тогава потребителите на таблета ще могат да инсталират iPhone OS 4.0, която добавя известни способности за мултитаскинг, но пак ограничени от Apple. От друга страна, приложенията за iPad определено изглеждат много по-ефектно, особено тези от тях, който се възползват по-добре от хардуерните му възможности.

Засега европейските потребители остават пренебрегнати от Apple. Компанията обеща таблетът да се появи на континента в края на април, но след това отложи старта с месец, а за причина посочи високия интерес към него в Щатите. Ако все пак успеете да се сдобиете с устройството по други начини и опитате да ползвате пълните му възможности, ще останете разочаровани. В момента не можете да ползвате iPad с iTunes с регистрация от България и ще се наложи да промените данните в приложението, за да получите достъп до магазина и до App Store. В допълнение, виртуалната книжарница iBooks, изглежда, няма да работи официално в Европа заради ограничения, свързани с различните авторски права на книгите. Това също може да се заобиколи с избора на американски адрес, но все пак е дразнещо.

Обзор

Да, iPad има много недостатъци, но те са очевидни основно за хората на "ти" с технологиите, тези от нас, които трудно бихме направили компромис с техническите характеристики на джаджите, които използваме. Според Apple повечето от останалите няма да имат нищо против да приемат грижливо поддържаната затворена система на компанията, достъпът до която става без никакви усилия от тяхна страна благодарение на ефектен и лесен за овладяване интерфейс. Устройството и възможностите, които предлага, бяха достатъчни за мнозина да го обявят за бъдещето на дистрибуцията на цифрово съдържание - вестници, списания, книги и т.н. В подкрепа на това видяхме и много впечатляващи концептуални примери колко интерактивно може да бъде то. Други решиха, че iPad показва едно много по-интуитивно бъдеще на компютрите. От другата страна са експерти като професора по журналистика Джеф Джарвис, който обяви, че таблетът на Apple е ретрограден, тъй като се опитва да ни превърне отново в публика, вместо да ни стимулира да създаваме, и точно затова се приема с отворени обятия от медийни компании и рекламодатели, които си спомнят за старите дни, когато контролираха всичко. За него липсата на камера е непростим пропуск, тъй като това е един от най-лесните начини за изразяване на нашата креативност, а отсъствието на USB порт възпрепятства лесния достъп до съдържание и споделянето му. От друга страна, недостатъците на iPad също носят полза, тъй като дават възможност за навлизане на пазара и на други компании - както вече видяхме, през тази година няма да страдаме от липса на всевъзможни таблети.

И така, iPad не е компютър и не може да замести лаптоп. Устройството е по-скоро затворен канал за разпространение на съдържание - затворен, защото това е в полза на Apple. Рекламната система iAd, която ще дойде с iPhone OS 4 и ще е достъпна за таблета през есента, е поредният щрих, разкриващ стратегията на Apple за доминиране на пазара на дигитално разпространение на съдържание, който успешно стартира с iTunes и по-късно с App Store. Очевидно е и че много потребители все още се опитват да установят къде точно в ежедневието им ще се впише iPad. Ако и вие вече претегляте за и против устройството, но към покупка ви тласка повече лоялността към Apple, отколкото реалната нужда от iPad, то помислете пак, за да не се озовете с джаджа, която няма да използвате. Още повече, ако вече имате iPhone. Не оставяйте външният вид да ви подведе, тъй като цената на устройството съвсем не е малка - най-евтиният модел струва 500 долара в Щатите, а тепърва предстои да разберем за колко ще се продава в Европа, като цената със сигурност ще е по-висока. Ако все пак преодолеете препятствието, поставено от високата цена, и нямате нищо против ограниченията на Apple, ще получите удобен начин за консумиране на различно съдържание - музика, видео, новини, книги, приложения и т.н. Ако имате по-различни софтуерни и хардуерни изисквания от предложените от Apple, може би е добра идея да изчакате отговора на останалите производители на таблети.

  • Бахти... Кви са тея ревюта. Конкурентните български сайтове го направиха това ревю няколко седмици по-рано... Да не говоря за ревюта на телефони. Даже ще добавя точно ревюто на ipad в 359gsm.com бе направено преди точно 2 седмици.
    munroe
  • Чудно ми е човека, който го тества за първи път ли ползва капацитивен тъч скрийн? Борави с него все едно e на пишеща машина.
    Nistel