ARCHOS 5 Internet Tablet

ARCHOS 5 Internet Tablet
Наскоро ви представихме Archos 9 PC tablet - един от първите представители на новото поколение таблети, което ще ни залее през идните месеци. И макар че дебютира през 2009 г., успя да предложи технически характеристики, от каквито е лишен един от актуалните медийни любимци. Французите от Archos не спират да експериментират в тази насока и на CeBIT видяхме поредните предложения от тях, които очакваме да бъдат много достъпни в ценово отношение. Последната информация от компанията е, че в лабораториите й се подготвят 6 нови таблета с диагонал на дисплея между 3 и 10 инча, които ще са част от 8 поколение на серията интернет таблети и отново ще използват Android. Топмоделът от нея ще включва приятни екстри: процесор ARM Cortex с тактова честота между 800 MHz и 1 Ghz, възможности за 3D ускорение и мултитъч. Но стига сме гледали в бъдещето на Archos, тъй като то крие още много неизвестни, нека се фокусираме върху настоящето, което има какво да ни предложи.

Като например един от първите мултимедийни плеъри на компанията, който по-скоро се доближава до функционалността на таблетите, отколкото до обикновените устройства за забавление. Става дума за Archos 5, който добавя към името си и думите Internet Tablet, което е необходимо уточнение, тъй като компанията има по-стар продукт, наречен Archos 5, но с различна функционалност. И макар че двете устройства си приличат на външен вид, разделя ги нещо много важно - Archos 5 Internet Tablet използва операционната система Android. Когато се появи през миналата година, устройството стана едно от първите, които разчитат на нея и не са мобилни телефони. Сега положението е различно, но не можем да отречем пионерския подход на Archos.

Видео галерия

Апарат и управление

Нека се спрем на хардуерната част устройството. Физическите бутони върху корпуса са само три, като те се намират върху горната странична повърхност - два за управление на звука и един за включване, който служи и за заключване на екрана. Освен това върху лявата страна са поставени 3,5 мм аудиоизход за включване на слушалки и microUSB порт за зареждане или връзка с компютър. Върху долната страна са поставени два порта, който използват собствен стандарт и са за връзка с допълнителните аксесоари на Archos - сред тях са различни докинг станции, добавящи допълнителна функционалност към устройството и улесняващи връзката му с различни устройства, сред които и система за домашно кино. Задният панел е метален, както и рамката, обточваща дисплея. От Archos са се погрижили за комфорта, като са добавили и малка поставка, с която можете да фиксирате устройството върху равна повърхност в удобна за ползване позиция.

Физическите размери зависят от конкретния вариант, тъй като Archos 5 Internet Tablet се предлага с флаш памет или с вграден твърд диск, а разликите между двата е доста съществена. В първия случай можете да изберете между 8GB и 32GB вградена памет, която може да се разшири чрез microSDHC карта, като в този случай размерите на устройството са 143,2 x 78,8 x 10,4 mm при тегло от 182 грама. Ако искате по-голяма вградена памет, за вас е вариантът с 2,5" твърд диск с капацитет 160GB (тествахме точно този) или 500GB. В този случай обаче дебелината на корпуса набъбва до 20 мм, а теглото се увеличава до 286 г.

Дисплей и интерфейс

Предният панел се доминира от дисплей с диагонал 4,8" и резолюция 800 x 480 пиксела. Той използва резистивна сензорна технология и може да изобрази до 16 милиона цвята. Въпреки че е резистивен, е достатъчно чувствителен на допир, но все пак заради естеството на технологията изисква да приложите лек натиск. Версията на Аndroid е 1.6, като към нея са добавени допълнителни компоненти от Archos, които правят таблета истинска мултимедийна машина. На разположение са три основни екрана, върху които са поставени уиджети и бързи връзки към приложения, като върху централния е поместен набор от специални икони за достъп до мултимедийните възможности - видео, музика, изображения, игри и услугата Media Club. Последната предоставя достъп до десетки онлайн ТВ и радиоканали, включително и български; онлайн видео като например DailyMotion, EuroNews и Deutsche Welle; безплатна музика за изтегляне от популярния сайт Jamendo; и до магазина на Archos, от който може да се закупи допълнителен плъгин за възпроизвеждане на повече мултимедийни формати или допълнителни навигационни карти.

Мултимедия, игри и приложения

Всичко се задвижва от процесор ARM Cortex-A8, който работи с тактова честота от 800MHz - това гарантира, че едва ли ще успеете за затрудните с нещо устройството. Процесорът, който задвижва смартфони като Nokia N900 и iPhone 3GS, осигурява и необходимата производителност за възпроизвеждане на впечатляващ набор от мултимедийни формати. Получава допълнителна подкрепа и от DSP процесор на 430 Mhz и 256 MB RAM памет. Точно тук се крие и силата на устройството - може директно да копирате в него желаното съдържание, без да се притеснявате дали ще може да го отвори. Таблетът може директно да плейне HD 720p видео в H.264, MPEG 4 или MKV формат и WMV в стандартна резолюция, а ако искате да гледате VOB, 720p WMV или MPEG2, ще трябва да купите допълнителния плъгин HD Cinema, който ще добави и поддръжка за AC3 звук. Поддържа се и показването на субтитри в .srt, .ssa, .smi и .sub формат, като има опция за промяна на размера им и за корекция на времето на показване. Освен това няма проблем и с показването на субтитри, добавени в контейнерeн формат, като mkv. В последния случай има и опция за избор на активната аудиопътечка. Сред достъпните настройки са промяна на мащаба на видеото - дали да изпълни целия екран, или да се покаже в оригинален вид, регулиране на скоростта на възпроизвеждане, поставяне на отметки и т.н. Общо взето, всичко, което бихте очаквали от устройство с фокус върху мултимедията. Допълнителните екстри са запис на ТВ предавания, но за това трябва да се снабдите с допълнителна докинг станция и възпроизвеждане на видео от локална мрежа чрез технологията UPnP. Последното е особено изкушаващо, тъй като навсякъде в дома си ще имате достъп до съхранените върху компютъра си видео и музика.

Май няма нужда да споменаваме, но възможността да копирате произволно видео и да започнете да го гледате, без да се налага да го конвертирате предварително, е изключително удобна и е нещо, което малко други устройства могат да предложат. Това, съчетано с големия дисплей и възможностите за настройка, правят Archos 5 IT особено изкушаващо предложение. Ако се снабдите с допълнителна докинг станция, дори ще можете да покажете HD видео от плеъра и върху голям екран. Така можете да го превърнете дори в компютър и да сърфирате в интернет или да разглеждате офис документи върху голям екран с резолюция 1280 х 720. Има и възможност за добавяне на USB или Bluetooth клавиатура. Всъщност USB портът има host функции и позволява свързването на стандартни аксесоари и устройства като рийдър за флаш памет, компютърна мишка, USB памет, цифров фотоапарат и т.н.

В музикално отношение можете да очаквате възпроизвеждане на MP3, WMA, AAC, WAV, Ogg и FLAC формати, като отново има опция за отваряне на съдържание от локална мрежа. Можете да сортирате изпълненията в колекцията си по различни критерии, да работите с плейлисти, да оценявате песните и т.н. В това меню се намира и FM радиото, което работи, когато са включени слушалки, действащи като антена. Archos 5 IT разполага и с FM трансмитер, но за да го ползвате, трябва да имате автомобилната поставка, в която се намира антената за излъчване. Качеството на възпроизвеждане е впечатляващо, особено ако използвате качествени слушалки - това е напомняне да не разчитате много на тези от комплекта. Таблетът се справя и с изображения в JPEG, BMP, PNG или GIF формат.

В допълнение, устройството предлага и GPS приемник и идва с навигационното приложение NDrive плюс 7-дневен пробен период, като след изтичането му ще се наложи да закупите лиценз за навигация в желаната страна или континент. Възможностите на NDrive са разнообразни и за част от тях писахме, когато тествахме едно от навигационните устройства на португалската компания. Тук софтуерът осигурява същото преживяване. Както по-голямата част от менютата на Archos 5 IT, и интерфейсът на NDrive е на български, като освен това софтуерът ще ви напътства с гласови указания на български. Първоначалното определяне на позицията е малко бавно, а картите са на Tele Atlas. За щастие благодарение на бързия процесор на таблета работата на софтуера е бърза. Разбира се, можете да инсталирате и някое от другите налични за Android навигационни приложения.

Памет, софтуер и връзки

Не очаквайте обаче да откриете познатите приложения, с които разполага един телефон с Android например. Таблетът няма изискваните от Google хардуерни бутони, затова и в него не присъства наборът от мобилни приложения на компанията като Gmail, YouTube, Google Maps, Calendar и Google Talk. В устройството липса и Android Market, който Archos е заменил със собствена услуга за изтегляне на приложения, наречена AppsLib. Макар че в нея не могат да се открият всички приложения от AM, все пак предлага голям избор от софтуер (безплатен и платен) за персонализация на таблета. Плюсът в случая е, че повечето от предлаганите заглавия са разработени специално за работа с Archos 5 Internet Tablet. Разбира се, приложения могат да бъдат инсталирани и от други източници, а не само от AppsLib, така че възможности за избор не липсват. Например без проблем добавихме бета версия на Opera Mini за Android, като копирахме необходимия файл в паметта на устройството и след това използвахме файловия мениджър за инсталация. Плюс е и това, че българските дистрибутори на Archos са успели да локализират допълнителния мултимедиен интерфейс, макар че Android продължава да е на английски.

Сред предварително инсталираните приложения откриваме някои интересни предложения. ThinkFree Mobile служи за разглеждане на Microsoft Office документи и дори поддържа работа с файлове в Google Docs. Deezer е приложение за достъп до популярния музикален сайт, с което можете да слушате десетки различни радиостанции, разделени в жанрове, както и да използвате системата за препоръки и дори да изтегляте песни, но последното е валидно за премиум абонати и не е достъпно в България. Dailymotion осигурява нативно приложение за гледане на видео от сайта, като можете да го свържете с акаунта си и да започнете да публикувате собствени клипове. Twidroid улеснява работата с Twitter, eBuddy е мултиплатформен IM клиент, който позволява чат през различни услуги като MSN, Windows Messenger, Yahoo, GoogleTalk, Facebook, ICQ, MySpace и AIM (AOL). Тук са и DroidIn за връзка с LinkedIn, Quickpedia за лесно ползване на информацията от Wikipedia и Craigsphone за работа с обявите от Craig's List. Както споменахме, магазинът AppsLib ще ви осигури още приложения, като има и възможност за инсталиране на външни във формат apk. В допълнение, Archos дава възможност на авторите на софтуер да инсталират в таблета Linux дистрибуцията Ångström за получаване на пълен контрол върху устройството.

Батерия и мрежа

Възможностите за връзка включват Bluetooth 2.0 с поддържане на профила A2DP за предаване на безжичен стереозвук и работа с Wi-Fi (802.11 b/g/n) мрежи. Ако наблизо няма точка за достъп, винаги и навсякъде можете да свържете таблета с телефона си и да използвате мобилен интернет, за да сърфирате удобно върху по-големия екран. Браузърът се справя отлично с рендирането на страници и макар че не поддържа Flash в прозорците, някои от видеоклиповете, например от YouTube, могат да се гледат в отделно приложение. На разположение е клиент за електронна поща, който можете да конфигурирате само с въвеждането на email адрес и парола и адресен указател като този в телефон, но без опцията да позвъните. Виртуалната клавиатура е удобна заради по-големия размер на екрана и позволява въвеждане на български. Последното може да се персонализира и чрез допълнително приложение като например bulkey.

Archos посочва, че батерията на таблета е в състояние да осигури до 22 часа слушане на музика или до 7 часа гледане на видео и на практика можете да постигнете толкова, но едва ли ще се ограничите само в тези дейности, при положение че устройството предлага много повече. Ако използвате по-активно Wi-Fi, GPS и Bluetooth, очаквайте по-малко време за автономна работа, но реалните резултати пак са впечатляващи.

Обзор

Останахме сериозно изненадани от първия опит на компанията да използва Android в мултимедийните си плеъри и Archos 5 Internet Tablet е още един пример с какви възможности разполага платформата на Google. Особено когато тя попадне в ръцете на мултимедиен специалист като френската компания. Благодарение на бързия си хардуер таблетът се справя без проблем с всякакво неконвертирано видео, включително и HD 720р, възпроизвежда висококачествено различни музикални формати, осигурява допълнителен достъп до огромен брой мултимедийно съдържание онлайн, може да се интегрира без проблем в локалната ви мрежа, предлага GPS приемник, става за сърфиране в мрежата и позволява инсталирането на допълнителни приложения. Единствената по-сериозна забележка е към размерите и теглото на варианта с твърд диск, чиято работа е съпроводена и с леки вибрации, но засега само той се предлага официално в България.

Archos 5 Internet Tablet можете да намерите в Mobile Shop:
http://www.mobilebulgaria.com/pdas/view.php?id=69

или на адрес: Archos.bg

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021

Засилена конкуренция при смартфоните с цена до 300 лв. през 2021