Motorola Milestone

Motorola Milestone
Миналата година беше особено важна за бъдещето на Motorola, защото съществуването й като производител на мобилни телефони беше поставено под въпрос. Това обаче се промени в края на 2009 г., когато компанията представи първите си продукти с Android и разбрахме, че залага на платформата на Google за възвръщане на позагубените пазарни позиции. Първо видяхме модела DEXT, с който дебютира зареденият с възможности за работа със социални мрежи интерфейс Blur, после се появи и топмоделът, който щурмува американския пазар под името Droid, а по-късно достигна и до Европа като Milestone. "Щурмува" е точната дума, тъй като началото на продажбите в Щатите беше съпроводено с масирана рекламна подкрепа от страна на оператора Verizon, който усилено го промотираше като алтернатива на iPhone. С Droid дебютира и новата услуга на Google за безплатна навигация с Google Maps, която засега е достъпна само в Щатите.

За щастие европейският вариант Milestone достигна и до нашия пазар, на който в последно време се наблюдава похвално раздвижване по отношение на смартфоните, и операторите се надпреварват да ни изкушат с изгодни оферти за телефони и планове за мобилен интернет. Сигурно ще се съгласите, че без последните покупката на скъп смартфон съвсем не е оправдана, тъй като няма да може да се възползвате от пълните му възможности. И така, Milestone е вече тук благодарение на VIVACOM и за малкото време, през което успяхме да поработим с него, впечатлението ни е преобладаващо положително. И тъй като няма перфектен продукт, и в Milestone има някои неща, които бихме желали да променим. Плюс е, че българските потребители получават телефона с последната версия на Android - 2.1.

Видео галерия

Апарат и управление

Смартфонът определено впечатлява с интересен промишлен дизайн, в който преобладават ъглите, но това прави неконвенционалния му външен вид лесно запомнящ се. Да не забравяме и по-дългата долна част на слайдера, която се подава под дисплея. Изработката е солидна, а металните части не са спестени, което допринася и за теглото от почти 170 грама. Метален е и капакът на батерията, но е покрит с мека на допир материя, която улеснява захващането на устройството и му пречи да се плъзне по повърхностите, върху които го поставяте. Под големия дисплей са разположени характерните за Android системни бутони, които са също капацитивни, така че единствените хардуерни бутони, с които разполага Milestone (като се изключи клавиатурата), са тези за управление на камерата, за контрол на звука и за включване, като последният служи и за заключване на екрана. Добавени са още 3,5 мм аудиоизход и microUSB порт. Телефонът има microSDHC слот, в който може да бъде поставена карта с капацитет до 32GB.

Milestone използва чипсета TI OMAP 3430, в който основни са процесор ARM Cortex A8 на 600 MHz и графичен ускорител PowerVR SGX 530. Благодарение на това и на включената RAM памет в размер 256MB, работата на телефона е изключително бърза и в това можете да се убедите от приложения клип. Телефонът се справя с лекота с всички задачи, с които го натоварихме - добра новина за всички, които искат да получат максимална производителност както при възпроизвеждане на видео, така и при едновременната работа с няколко приложения или разглеждането на по-сложни сайтове. Браузърът работи без забележки и поддържа мултитъч за мащабиране на страниците заедно с традиционното двойно потупване, но не показва Flash съдържание. Това ще се промени скоро, тъй като Motorola обеща да предложи Flash Player 10.1, когато Adobe завърши работата по него.

Дисплей и интерфейс

Екранът е с диагонал 3,7" и предлага резолюция от 480 x 854 пиксела. Добавената към него сензорна технология е капацитивна и поддържа мултитъч управление, което работи както в браузъра, така и при разглеждане на изображения в галерията. Лесно задържа отпечатъци и отразява повече, отколкото бихме желали, но е достатъчно ярък. Подвижната клавиатура ни остави със смесени чувства. Движението й не се подпомага от пружинен механизъм и ще се наложи да я избутате до края, за да остане в отворено положение. Бутоните са разположени в 4 реда, като се допълват и от навигационен бутон. Позицията му е малко странна, тъй като ще трябва да протегнете десния си палец над него, когато решите да пишете. Освен това и размерите на самите бутони са по-малки. Те са прекалено плоски и с малък ход, което до известна степен затруднява писането.

Допълненията, идващи с Android 2.1, включват: анимирани тапети за основния екран; възможност за активиране до 9 страници в него за разполагане на уиджети и бързи връзки; гласово набиране; Quickoffice за разглеждане на MS Office файлове; клиент за достъп до Facebook, който има и уиджет за основния екран; приложението Moto Car Home, което улеснява ползването на телефона в автомобил, като показва големи икони за достъп до някои от основните функции; нова версия на приложението на Motorola за работа с камерата. Открихме и приложение за управление чрез жестове, с което е достатъчно да изпишете върху екрана предварително определен символ, за да стартирате съответната функция. Разбира се, можете да използвате Android Market, за да получите достъп до хиляди приложения.

Камера

Камерата е с резолюция 5МР и освен автофокус предлага двойна LED светкавица, 4х цифрово приближение и възможност за прилагане на различни настройки (избор на сцена и баланс на бялото) и ефекти, но все пак от качеството на изображението има още какво да се желае, особено при по-слаба осветеност. Записваното видео е с резолюция 720 x 480 пиксела при 30fps. Както можете да се досетите, гледането на видео с телефона е приятно, а сред поддържаните формати са MPEG-4, H.263 и H.264. Музикалният плеър може да възпроизвежда MP3, AAC, eAAC+, OGG и WAV, но не очаквайте особени изненади при него. Motorola е добавила и приложение, действащо като еквалайзер, с което да персонализирате качеството на звука.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_462.rar

Примерно видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_463.rar

Мултимедия, игри и приложения

В Milestone има поддръжка на Microsoft Exchange ActiveSync 2003 и 2007, което може да направи телефона атрактивен и за бизнес потребители. Освен това ще ви посрещнат и познатите приложения на Google, така че, ако ползвате компютърните варианти на Gmail и Calendar, информацията от тях ще бъде веднага достъпна. Приложението Motorola Media Link (разработено от Nero) ще се погрижи за синхронизацията с устройството на музика, снимки и видео, но не и на телефонния указател и календара - това можете да направите през акаунта си в Google. Интересно приложение е и Moto Phone Portal, с който можете да управлявате телефона си през компютърния браузър. Достатъчно е да го свържете с близката Wi-Fi точка и след това в браузъра да въведете IP адреса, който телефонът ще ви покаже. Много удобна екстра, тъй като освен до много от функциите на телефона получавате достъп и до мултимедийното съдържание в него.

A-GPS приемникът е от полза за работа с Google Maps, както и за използване на навигационното приложение Motonav (производство на Nav N Go). То обаче е платено и ако искате да разчитате на него за по-дълго време от пробния срок, ще трябва да закупите лиценз. Цената на едногодишен лиценз за ползване на картите на Източна Европа е 50 евро, а ако искате да добавите и Западна Европа, ще трябва да платите още 60 евро. На фона на безплатната навигация, която Droid предлага в Щатите, или пък на предложението на Nokia, което важи за целия свят, навигацията с Milestone е скъпа екстра.

Батерия и мрежа

Батерията е с капацитет 1400mAh и в зависимост от начина на употреба ще ви стигне за около ден и половина. Нямаме забележки и за качеството на звука при разговор, каквито се появиха във форума на Mobile Bulgaria. При нормални настройки на технологията CrystalTalk отсреща ни чуваха ясно и отчетливо.

Обзор

Milestone може да постави началото на своеобразния ренесанс на Motorola - устройството наистина е много приятно за употреба. Останахме донякъде резервирани към представянето на камерата и хардуерната клавиатура, но с последното може да се свикне с малко повече практика. Съчетава смел външен вид, солидна изработка и възможности, които очакваме от съвременен смартфон - голям сензорен дисплей, бърз процесор, отлични възможности за сърфиране в мрежата и достъп до хиляди приложения.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM