Archos 32 Internet Tablet

Archos 32 Internet Tablet
Archos има традиции при използването на Android в устройства, различни от смартфони, а през есента на миналата година, преди началото на изложението IFA 2010, компанията анонсира пет модела, които покриват целия спектър между бюджетните и решенията от висок клас. Устройствата бяха обединени от използването на Android 2.2 и високопроизводителни процесори ARM Cortex A8 с честота между 800MHz и 1GHz. На премиерата сред моделите бяха първият плеър с Android на цена под 100 евро и таблетът с платформата на Google с най-голям екран.

През последните дни имахме възможността да изпробваме първите две устройства в новата серия на Archos - 28 и 32 Internet Tablet, които са първите мултимедийни плеъри с Android, достигнали до пазара. В случая цифрите в имената указват какъв е диагоналът на екрана - 2,8" и 3,2". Разбира се, малко е необичайно да наречеш устройства с такива екрани таблети, но това е решението на френската компания. 32 Internet Tablet е по-интересният от двата, затова по-подробно ще спрем вниманието си върху него, но няма да пропуснем и другия. Като цяло разликите между двата са по-малко от приликите.

Видео галерия

Апарат и управление

Устройството е с размери от 105 x 55 x 9 мм и тегло едва 72 грама, което го прави много компактно. Задният панел е метален и не може да бъде свален от потребителя или поне не може да бъде махнат лесно. Върху корпуса има общо три хардуерни бутона - два за управление на звука и трети за включване/изключване, който служи и за заключване на екрана. Върху предния панел са разположени серия от сензорни бутони, като освен характерните за Android има и два за контрол на звука. Долната страна на корпуса помества жака за слушалки, микрофон, microUSB порт и LED индикатор. Върху задния панел откриваме една изненадваща екстра - VGA камера. Иначе изработката на устройството е много добра и е напълно в традициите на компанията. Вградената памет е с обем 8GB и няма опция за добавяне на допълнителна.

Дисплей и интерфейс

Централно място върху предния панел заема дисплеят с диагонал 3,2" и резолюция 400 x 240 пиксела. Изобразява до 16 милиона цвята и е изработен по резистивна технология, което означава, че ще трябва да приложите лек натиск, за да активирате екрана. Компанията е запазила капацитивните дисплеи за следващите модели от портфолиото си, които са и от по-висок клас. Версията на Android, на която разчитат и двата плеъра, е 2.2.1, като ъпдейтът до нея става автоматично, щом свържете устройството с интернет. Има и опция да изтеглите файла от сайта на Archos и да го копирате в паметта на устройството. Самият процес по обновяване на софтуера отнема няколко минути и е добре да го направите още преди да започнете да използвате устройството, за да си спестите евентуалната загуба на данни. Интерфейсът е познат и с него на разположение са 5 страници на основния екран за разполагане на уиджети или връзки към предпочитани приложения, а Archos 32 Internet Tablet има и опция за ползване на анимирани фонови изображения, която обаче липсва при 28 IT. С Android 2.2.1 идват по-висока производителност благодарение на компилатора JIT (Just In Time), подобрена работа с Microsoft Exchange за синхронизиране на контакти и календар, нови уиджети и опция за инсталиране на съвместимите приложения в допълнителната памет.

Archos 28 и 32 Internet Tablet са атрактивни и заради хардуера, който е поместен в тях. И двата използват чипсет TI OMAP3, който включва процесор ARM Cortex A8 на 800 MHz с допълнителни DSP и 3D графичен ускорител PowerVR SGX530, съвместим с OpenGL ES 2.0. Последното е важно, тъй като позволява на устройството да работи с всички атрактивни игри, които обикновено са запазени за устройствата от по-висок клас. За да покажат възможностите на хардуера, Archos предварително са инсталирали 3D играта Raging Thunder Lite. Като доказателство за мощта на хардуера ще споменем, че 32 IT постига над 1700 точки в теста Quadrant. За сравнение HTC Desire, който има 1GHz процесор, получава около 1380. Все пак имайте предвид, че на резултатите влияние оказва и резолюцията на екрана.

Мултимедия, игри и приложения

Отново липсват приложенията на Google, но това е разбираемо, след като устройствата нямат телефонни възможности. Има лесен неофициален начин (вижте в края на текста), чрез който можете да ги добавите, но въпреки това на разположение е услугата AppsLib, в която са добавени много безплатни и платени заглавия, които са тествани за съвместимост с устройствата на Archos. В нея има и специална категория за 3D игри, така че по-бързо ще можете да ги намерите. Няма проблем и да инсталирате APK приложения за Android, които сте изтеглили от интернет. По този начин можете да добавите и новото приложение на Skype, чрез което да чатите или разговаряте както с друг Skype клиент в телефон или компютър, така и да провеждате разговори на ниски цени с мобилни или фиксирани телефони в целия свят. Стандартните приложения включват познатите браузър, календар, калкулатор, указател с контакти, пощенски клиент, диктофон, 3D галерия и др. От Archos са включили клиент за достъп до музикалните стрийминг услуги на Deezer, eBuddy за работа с различни IM услуги, Quickpediа за бърз достъп до Wikipedia, Twitter клиент и приложение, с което можете да превърнете устройството във фоторамка, която да показва и ваши снимки от Facebook, Flickr, Picasa или от компютъра ви, свързан с домашната безжична мрежа. Браузърът е съвместим с Flash 10.1, но засега не включва необходимия плъгин, който чака одобрение от Adobe. Когато бъде получено такова, ще може да се изтегли и от потребителите. Ако все пак изберете неофициалния начин за инсталация на приложенията на Google, ще можете да изтеглите плъгина директно от Android Market.

Archos 32 Internet Tablet включва и камера, но основното й предназначение е за запис на VGA видео. Прави и VGA снимки, но като цяло не очаквайте чудеса. Все пак дава удобен начин за улавяне на интересните моменти около вас, ако нямате друго подръка. Мултимедийните възможности на 32 IT са повече от впечатляващи, но друго не сме и очаквали от Archos. Справя се с перфектното възпроизвеждане на видео с резолюция до 720р, като файловете могат да бъдат с най-различни формати - AVI, MP4, MKV, MOV, WMV, MPG, PS, TS, VOB, FLV, RM, RMVB, ASF и 3GP. Поддържа показването на субтитри (.srt, .ssa, .smi, .sub, плюс тези в MKV и VOB файлове), дори и вградени в MKV контейнера, като предоставя възможност за избор на субтитри, ако има няколко потока, и промяна на размера на шрифта и кодировката им. Работи и с файлове с повече от една аудиопътечка. В интерес на истината, за активиране на пълните възможности е нужно и закупуването на допълнителен Cinema плъгин от сайта на Archos, но това се прави еднократно. Цената на плъгина е 15 евро и той е нужен за възпроизвеждане на 5.1 звук и HD видео.
Видеоплеърът дава възможност за промяна на мащаба на изображението, избор на еквалайзер за персонализиране на звука, поставяне на отметки и контрол на яркостта. С ъпдейта до Android 2.2.1 компанията добави и опция за изтегляне на постер и допълнителна информация за филмите в колекцията ви.

В музикално отношение устройството също предизвиква интерес. Плеърът е с атрактивен интерфейс, разработен от Archos, който улеснява използването с една ръка, и като цяло е много по-функционален от стандартния за Android. Сред поддържаните формати освен MP3 (CBR и VBR), WMA (WMA-Pro 5.1), WAV (PCM/ADPCM) и AAC (AAC+ 5.13) са още OGG Vorbis и FLAC. Това важи и за 28 IT, което е впечатляващо за ценовия клас, в който се намира моделът. Устройствата възпроизвеждат още JPEG, BMP, PNG и GIF изображения.
Заради ограниченията на файловата система плеърът не поддържа файлове, по-големи от 4GB, но има начин това да се заобиколи. Archos предоставя специалната програма Archos HD Video Transfer, чрез която може да разделите големите файлове на няколко части, като това става директно и без прекомпресиране и загуба на качеството. При възпроизвеждане плеърът автоматично преминава между отделните части.

Памет, софтуер и връзки

По отношение на комуникацията също има какво да се каже. И двата плеъра могат да работят с Wi-Fi 802.11 b/g/n мрежи, така че лесно можете да сте онлайн. Archos 32 Internet Tablet обаче има известна преднина, тъй като е снабден и с Bluetooth 2.1 възможности. Освен за връзка с безжични слушалки, те служат и за връзка с телефон, като по този начин можете да споделите с плеъра мобилния си интернет. Връзката с телефон може да бъде осъществена и чрез USB кабел. И двата модела поддържат протоколите Samba и UPnP за отдалечен достъп до намиращо се в локалната мрежа съдържание.

Тук е мястото да споменем, че и двете устройства поддържат т.нар. режим USB 2.0 Host, който позволява работата с външни устройства и аксесоари - например фотоапарат, външен твърд диск, USB памет и т.н. Чрез преходник (трябва да се закупи допълнително) е възможно добавянето на клавиатура или мишка. При 32 IT връзката с аксесоари става и чрез Bluetooth (поддържа вкл. и външен GPS приемник), а чрез допълнителен кабел можете да гледате HD видео и върху телевизора си. Моделите имат акселерометър, който работи във всички ориентации.

Archos 28 Internet Tablet до голяма степен повтаря характеристиките на 32 IT. Няма обаче Bluetooth 2.1, камера, ТВ изход и хардуерни бутони за звука. Има и по-малък екран с QVGA резолюция, който е и с малко по-ниско качество. Предлага се във варианти с 4GB и 8GB вградена памет и като цяло е чудесна алтернатива за всички с по-ограничени финансови възможности, които не искат да се лишат от разширените мултимедийни възможности на 32 IT. Отново можете да играете на 3D игри, да гледате видео със субтитри и да слушате висококачествена музика в различни формати, а на разположение са приложенията от AppsLib или изтеглените от интернет. Макар че е със същия процесор и 3D ускорител 28 IT не поддържа HD видео, едва ли има и смисъл от такова в подобно устройство, което няма и опция за връзка с ТВ. Все пак с другите резолюция няма да имате проблем.

Батерия и мрежа

По отношение на времето за автономна работа Archos 32 Internet Tablet може да възпроизвежда музика в продължение на 24 часа или да плейва видео за 6 часа. При сърфиране в интернет очаквайте до 8 часа работа. При Archos 28 Internet Tablet цифрите са съответно 16, 4 и 6 часа.

Обзор

Archos продължава агресивно да настъпва на пазара на музикалните плеъри с разширени възможности и тези две устройства са доказателство за това. И двата модела са с необичайно висока функционалност за тези ценови класове, не правят компромиси с мултимедийните възможности (3D игри, възпроизвеждане на всякакво видео- и аудиосъдържание, поддържане на субтитри) и в същото време осигуряват желани опции като връзка с интернет и персонализиране с допълнителен софтуер. Още повече че с минимално усилие можете да добавите и познатите мобилни приложения на Google. Все пак бихме искали екраните да са капацитивни и с по-висока резолюция, но тези екстри са запазени за топмоделите в новата линия - 70 и 101 IT.


Инструкции за добавяне приложенията на Google, включително и Android Market:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=9706536#post9706536

Archos HD Video Transfer
http://www.archos.com/support/support_tech/updates.html?country=gb&lang=en#driv

Archos 32 Internet Tablet в Mobile Shop - http://www.mobilebulgaria.com/pdas/view.php?id=74

Archos 28 Internet Tablet в Mobile Shop - http://www.mobilebulgaria.com/pdas/view.php?id=73

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM