HTC Desire Z

HTC Desire Z
Третият представител на серията Desire на HTC, който заедно с Desire HD дебютира през септември, е моделът Desire Z. И макар че има общи черти с другите два смартфона, той се отличава както от тях, така и от по-голямата част устройства с Android на пазара. Основната причина за това, разбира се, е неговата QWERTY клавиатура - екстра, която не е често срещана при телефоните с платформата на Google. Както писахме, когато разгледахме Desire HD, HTC вече има пълна гама от смартфони от висок клас за потребители с различни нужди - мултимедийния DHD с голям екран и по-компактните Desire Z с хардуерна клавиатура и Desire.

Видео галерияАпарат и управление

На пръв поглед смартфонът изостава по отношение на хардуерните си възможности спрямо другите два модела, които са с 1GHz процесор, докато Desire Z има основен чип с тактова честота 800MHz. Това обаче съвсем не е така, тъй като, подобно на DHD, в него се намира чипсет Snapdragon от второ поколение, който не само е по-икономичен, но и осигурява висока производителност, напълно сравнима с тази на по-старите чипове с по-висока честота. Работата на последната версия на интерфейса Sense, която е инсталирана над Android 2.2, е плавна и бърза, а за това помага и RAM паметта в обем 512MB, която е по-малко от тази в Desire HD, но все пак е сравнима с тази в останалите актуални смартфони с Android от този клас.

Desire Z не е сред най-леките смартфони и теглото от 180 грама, което е по-голямо дори от това на Desire HD, го доказва. Обяснението се крие в конструкцията на корпуса - екранът се обточва от метална лента, механизмът на отваряне и задният панел, който се освобождава чрез специален бутон, също са метални. Останалите пластмасови детайли са с меко на допир покритие и като цяло комбинацията работи добре, позволява удобното захващане на устройството и оставя цялостно усещане за стабилност. Бутоните върху корпуса са малко, но сред тях има един, който рядко се среща при Android - бутон за активиране на камерата, което според нас е голям плюс. Както и при Desire HD, характерните за платформата бутони върху предния панел са сензорни, което не се хареса особено, но пък към тях е добавен и оптичен тракпад, който липсва в DHD, но познаваме от Desire, макар и с различна форма. Проблем със сензорните бутони върху предния панел може да създаде тяхната близост с долния ред бутони от интерфейса - понякога ги натискахме случайно.

Стигаме до механизма за отваряне на клавиатурата, който вече повдигна различни въпроси. Той дава името на телефона, тъй като според HTC е патентован като "Z механизъм". За разлика от много от другите телефони със слайд форма, двете части на Desire Z не се разделят само с приплъзване. При движението екранът се повдига и премества, до голяма степен както при Nokia N97/N97 mini, но след това не застава под ъгъл, а успоредно на клавиатурата. Механизмът не използва никакви пружини, което някои потребители могат и да не харесат, тъй като в определени положения силата на гравитацията е достатъчна, за да затвори или отвори екрана. Например, ако решите да пишете с вертикално изправен телефон (докато сте легнали), ще се наложи да придържате екрана с пръсти. Това е особен случай, с който много от потребителите едва ли ще се сблъскат, но все пак бихме желали механизмът да е малко по-стегнат, за да може екранът да остава отворен. В ежедневната употреба също се случва да се затвори сам - например, докато го подавате на някого в отворено положение или искате да го оставите върху масата. При такива устройства обикновено е проблем малкото разстояние между най-горния ред бутони и екрана, но в случая разстоянието е достатъчно за комфортна употреба. Самите бутони са големи и удобни за използване, което се дължи и на хода им при натискане, имат подсветка и като цяло се представят добре, но все пак не очаквайте да пишете със скоростта, с която набирате в компютъра си. Още един плюс е възможността за пълна кирилизация, която дава приложението Bulgarian Keyboard от Android Market. То осигурява и опция за превключване между български и английски с клавишна комбинация. Клавиатурата има два Shift и два Fn бутона, така че можете да превключвате символите с ляв или десен палец, което е определен плюс. Освен това включва бутони, чиято функция може да бъде персонализирана според предпочитанията, но това не е всичко. На практика можете да асоциирате определено приложение с всеки бутон с буква от азбуката.

Дисплей и интерфейс

Екранът е с диагонал 3,7" и предлага резолюция от 800 x 480 пиксела - параметри като тези в оригиналното издание на Desire. Технологията, по която е изработен, вече е Super LCD вместо AMOLED - ако си спомняте, HTC започна да използва такива панели и в Desire. Осигурява добри цветопредаване, яркост и контраст и има голям ъгъл на видимост. Резкостта на изображението също е много добра и на практика превъзхожда тази в моделите на Desire с AMOLED екран. Това се дължи на конфигурацията на ниво пиксели - докато S-LCD е с RGB подредба на пикселите, AMOLED панелът, който е производство на Samsung, използва Pentile матрица. Направи ни впечатление, че на пръв поглед Desire Z е с по-качествен дисплей от Desire HD по отношение на цветопредаване и ъгъл на видимост. Чувствителността на сензорния екран е много добра и в това отношение няма от какво да се оплачем, а ако искате да управлявате телефона, без да докосвате екрана, можете да разчитате на оптичния навигационен бутон.

За промените в новия HTC Sense вече писахме, когато стана дума за Desire HD, така че няма да се спираме подробно на него. Все пак няма как да не посочим, че в Desire Z интерфейсът на HTC вече може да работи и в хоризонтален режим, като иконите се завъртат автоматично при отваряне на клавиатурата. Възможностите за персонализация са изключително големи, като освен 7 екрана за поставяне на уиджети и връзки към приложения на разположение са и различни теми, с които да промените изгледа на Sense. Разбира се, присъства и интеграция с портала HTСSense.com, за която вече писахме при Desire HD. Тъй като платформата е Android 2.2, очаквайте и полезни допълнения като работа с Flash съдържание в браузъра, работа с повече от един акаунт в Google и възможност за превръщане на телефона в Wi-Fi точка за безжично споделяне на мобилния интернет.

Камера

Камерата е с резолюция 5МР и освен с автофокус е оборудвана и с LED светкавица. Понякога можете да направите добри снимки с нея, но не очаквайте някакво особено представяне, ако наоколо няма достатъчно светлина. Светкавицата също не може да осигури кой знае колко допълнителна светлина за работа в слабоосветени условия, но пък нека не забравяме, че телефонът все пак не е с мултимедийна насоченост. Записваното видео е с резолюция 720р и с кадрова честота около 30fps, която често намалява значително при снимане. Основната забележка в случая е качеството на записвания звук, което е доста ниско. Иначе телефонът позволява префокусиране по време на видео при докосване на екрана, което е приятно допълнение. Наскоро видяхме тази екстра и в Desire HD.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_529.rar

Примерно видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_530.rar

http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2011/01/file_531.rar

Мултимедия, игри и приложения

Браузърът се представя много добре, работи бързо и осигурява удобен начин за сърфиране онлайн. Не се отличава от този в Desire HD, като основната разлика идва от размера на екрана - много по-комфортно е да разглеждате сайтове върху 4,3" дисплей, отколкото върху 3,7". Flash съдържанието се показва коректно, но ако не искате да го виждате, можете да го изключите от настройките. Друга от големите промени е засегнала навигационното приложение, но за това говорихме в текста за Desire HD. Може да го намерите http://www.mobilebulgaria.com/tests/130/htc-desire-hd .

В мултимедийно отношение положението е подобно на това в Desire HD, но все пак има някои разлики. Телефонът не поддържа аудиотехнологиите Dolby Mobile и SRS и освен това не е DivX сертифициран, което означава, че няма да може да възпроизвежда неконвертирано видео, като DHD. Останалото е същото - плеърът е атрактивен, върху екрана в заключено положение са достъпни бутони за управление на плейбека и освен това получавате възможност за безжичен стрийминг на съдържание чрез технологията DLNA. Имайте предвид, че броят на поддържаните видеоформати е ограничен.

Батерия и мрежа

Батерията с капацитет 1300 mAh и при нормална употреба осигурява около ден работа с едно зареждане, но разбира се, този показател зависи от начина, по който използвате Desire Z. Ако се въздържате от работа с GPS приемника, не сърфирате продължително, не гледате много видео и не използвате игри, можете да получите и повече автономност. Все пак положението е по-добро, отколкото при Desire HD.

Обзор

HTC Desire Z със сигурност е интересно предложение за търсещите комбинацията от хардуерна клавиатура и Android. Клавиатурата е много добре реализирана, но механизмът на отваряне може да не се хареса на всички. Теглото на устройството също може да се окаже проблем за някои. Това обаче е въпрос на лично предпочитание. Като цяло Desire Z работи бързо, предлага атрактивен интерфейс, а фактът, че е дело на HTC, гарантира по-бърз ъпдейт до следваща версия на Android, което също е от значение. Мултимедийните възможности също са на ниво, макар че не са като тези на Desire HD, но все пак са приятно допълнение за подобно, бизнес ориентирано устройство. С две думи Desire Z е солиден телефон.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

  • Незнам дали тук е мястото да ти кажа, но аз имам такова устройство. Купих го за 115лв. Мога да ти го дам за 60- 70лв ако искаш. Не съм го ползвам почти, само първата седмица след като го взех, докато му се накефя, но установих, че не ми трябва след това. Ако искаш пиши на лична белешка.
    lichko
  • Значи хендсфийто трябва да поддържа "multipoint" тоест да може да работи с две устройства наведнъж.Малко по скъпички са слушалките. Ето ти няколко нокия с multipoint: http://europe.nokia.com/find-products/accessories/all-accessories/headsets/bluetooth-headsets/nokia-bluetooth-headset-bh-607 http://europe.nokia.com/find-products/accessories/all-accessories/headsets/bluetooth-headsets/nokia-bluetooth-headset-bh-904
    AVKansazov
  • повечето от новите модели на nokia поддържат мултипойнт за работа с две устройства. имат и dsp за редуциране на шума, например - BH-609, BH-608, BH-218... другите производители също имат
    chilko