Sony Ericsson LiveView

Sony Ericsson LiveView
През изминалата година иновативните мобилни аксесоари бяха не особено много и затова не е изненадващо, че сред тях един се открои особено ярко. Става дума за Sony Ericsson LiveView, чиито продажби започнаха през последните месеци на 2010 г. и съвпаднаха с идването на ъпдейта до Android 2.1 за смартфоните на компанията, който им беше необходим, за да работят с устройството. В интерес на истината, компанията има опит в създаването на подобни аксесоари. Ще припомним Bluetooth часовниците в партньорство с Fossil, които позволяваха дистанционно управление на музикалния плеър в телефона, отказване на входящи разговори, получаване на известия за входящи съобщения и т.н. Интересна идея, но не успя да събере достатъчно потребители главно заради по-високата цена на устройството. Компанията явно не е спряла да мисли по въпроса и резултатът е LiveView, който е значително по-функционален от часовниците. Освен това той също ще ви информира за часа.

Какво е Sony Ericsson LiveView? На практика представлява допълнителен екран към смартфона ви с Android, чрез който можете да го управлявате дистанционно и да ви известява за всичко, което се случва с него. Има 1,3" цветен OLED дисплей с резолюция 128 х 128 пиксела, върху който може да покаже ъпдейти от Twitter или Facebook, новини от избрана RSS емисия или входящи SMS съобщения. Освен това ще ви съобщи и за входящи обаждания, като ще ви покаже кой ви звъни с опция да изключите звука на телефона. Другата информация, която е на разположение, са данни за пропуснати обаждания, напомняния за предстоящи записи от календара и разбира се - дата и час. И това не е всичко - LiveView позволява дистанционното управляване на музикалния плеър на телефона (пускане и спиране на възпроизвеждането, смяна на песните и контрол на силата на звука), а ако сте загубили телефона си, ще ви помогне да го намерите, като го накарате да звъни. Обширен списък от функции, който обаче съвсем не изчерпва възможностите на джаджата, тъй като Sony Ericsson публикува серия API, с които всеки желаещ може да напише плъгини за работа с LiveView и да интегрира допълнителната функционалност в произволно приложение за Android. Самите плъгини могат да се изтеглят директно от Android Market, а броят им нараства постоянно - вече е над 30.

Видео галерия

Апарат и управление

Размерите на LiveView са 35 х 35 х 11 мм, а теглото е едва 15 грама. Върху корпуса има само два бутона - единият служи за включване и изключване на устройството, Bluetooth сдвояване и включване или изключване на екрана при работа, а освен това в него е вграден LED диод за известяване за различни събития. Вторият бутон е за избор на елементи от интерфейса, връщане в главното меню, активиране на музикалния плеър на телефона или включване на дисплея. Самият екран не е сензорен, вместо това за навигация в интерфейса се използват сензорните зони, които са разположени в рамката в четирите страни на дисплея. С управлението се свиква бързо, но разбира се, по-добрият вариант щеше да е целият екран да е сензорен - това обаче със сигурност щеше да се отрази и на цената на устройството. Върху корпуса има още microUSB порт, който служи за зареждане или за обновяване на софтуера. Част от конструкцията е и система за закрепване, която позволява да монтирате LiveView върху различни приставки. В комплекта влизат две - едната е метален клипс, с помощта на който можете да го закрепите за дрехите си, а другата е лента, с която да носите аксесоара като часовник. Поставянето и свалянето на джаджата е лесно, а като цяло е похвално, че SE са добавили и двете приставки в комплекта.

Дисплей и интерфейс

Устройството е съвместимо с всички телефони с Android 2.0 или по-нова версия, така че не е задължително да имате модел на Sony Ericsson, за да го използвате. За най-добър резултат е препоръчително да обновите софтуера на джаджата - това става бързо и лесно чрез Sony Ericsson Update Service, а първият официален ъпдейт излезе преди дни. Така ще си гарантирате и по-добрата работа на аксесоара с телефона ви, особено ако е с марка, различна от Sony Ericsson. За съвместната работа на аксесоара с телефона е нужно да изтеглите от Android Market и приложението LiveView. То служи и като мениджър за управляване на функциите, които да са достъпни през джаджата - да активирате Facebook, Twitter или RSS емисия и да включите или изключите плъгините (получавате и достъп до настройките им), които сте инсталирали. Все още обаче не всички бъгове в софтуера (и на LiveView и в самото телефонно приложение) са изчистени - заради един от най-досадните, който остана и след първия ъпдейт, трябваше периодично да рестартираме HTC Desire с махане на батерията.

След като вече сте го конфигурирали, можете да започнете да го използвате веднага. Телефонът ви може да остане в чантата или джоба, но пред очите ви винаги ще са всички необходими данни за състоянието му. Изключение е информацията за батерията на телефона. Основното меню е поредица от икони за различните функции, които се превъртат с докосване на рамката, а над иконите се показва и броят на непрочетените известия - входящи SMS, пропуснати обаждания, новини от RSS емисията или ъпдейти от Facebook или Twitter. За да влезете в дадена категория, е достатъчно да натиснете левия бутон върху корпуса. Връщането в основното меню става с продължителното му натискане. Има опция и за отваряне на съответното събитие в телефона. Плъгините, които сте инсталирали, се подреждат в специално подменю. Макар да не са много засега, сред тях има интересни предложения. Ще споменем плъгин за разглеждане на календара на телефона, за набиране на записи от телефонния указател през LiveView, за превръщане на екрана в дистанционно за камерата на телефона, за работа с Gmail поща, за промяна на активния профил на телефона и контрол на силата на звънене и т.н. Освен чрез светлинна идикация, известяването за нови събития става и чрез вибрация, която се усеща, особено ако LiveView е върху китката.

Обзор

Възможностите на аксесоара са големи и остава авторите на софтуер да се възползват от тях и да напишат иновативни плъгини или да добавят поддръжка на LiveView в приложенията си. Все пак дори и с вградената си функционалност, джаджата е достатъчно полезна, за да я препоръчаме. Батерията стига за няколко часа непрекъсната работа, но според SE трябва да е достатъчна за 4 дни при нормална употреба. Това вероятно включва използване, докато сме в движение - например на път за работа, в обедната почивка и т.н. Доскоро устройството имаше проблеми при работата с телефони на други производители, но първият ъпдейт премахна повечето от бъговете и сега съвместната работа е почти безпроблемна. Почти, защото все още има какво да се желае по отношение на стабилността. Като цяло LiveView е полезен аксесоар за притежателите на телефони с Android, и не само такива с марката на Sony Ericsson, чийто потенциал обаче все още чака да бъде разкрит напълно.