Sony PRS-300 Reader Pocket Edition

Sony PRS-300 Reader Pocket Edition
Тази година устройствата за четене на електронни книги (за кратко ще ги наричаме просто електронни книги) са на път да спечелят още фенове, което до голяма степен се дължи на засиленото им предлагане и на по-достъпните цени. Все повече издатели започват да обръщат поглед и към този нов начин за дигитално разпространение на продуктите си, което допълнително стимулира интереса към тях, да не говорим за екологичните ползи от употребата на тези джаджи. За успеха им дял имат и нарасналите възможности за закупуване на дигитално съдържание, макар че това в най-голяма степен важи за западните потребители, тъй като начини за легално сдобиване с българско съдържание почти липсват. И макар че новата популярност на таблетите до известна степен заплашва да отнеме част от потенциалните потребители на специализираните устройства за четене на електрони книги, като ги спечелят със своята мултифункционалност, бързо време на опресняване на екрана и способност да осигурят много по-интерактивно, и най-важното - цветно, преживяване, те едва ли скоро ще ги изместят. Това е така, защото електронните книги продължават да предлагат най-добрия начин за четене на текст върху електронно устройство. Последното е пряко следствие от използваната в дисплеите им технология e-ink, която имитира поведението на хартията, като осигурява висок контраст, изключително ниска консумация на енергия, висок ъгъл на видимост, и щади очите, тъй като не включва задно осветяване на панела.

Сред най-популярните такива устройства са моделите от серията Kindle на Amazon, които от няколко месеца компанията предлага в целия свят. Sony продължава да е един от най-големите производители на електронни книги, като в сегашното портфолио на компанията могат да се открият предложения за всеки - достъпният PRS-300, снабденият със сензорен дисплей PRS-600 и PRS-900, който се опива да конкурира Kindle, като осигурява директна връзка с електронната книжарница на Sony чрез 3G връзка. За жалост устройствата не се предлагат официално в България, но съществуват много начини да се сдобиете с тях от страни от Европейския съюз с изключение на последния, който засега е достъпен само в Щатите.

Видео галерияАпарат и управление

И така, най-евтината електронна книга на компанията носи името Sony Reader PRS-300 Pocket Edition и макар че прави някои компромиси с техническите характеристики, предлага един от най-добрите начини да изпробвате предимствата на технологията e-ink. И докато компаниите се опитват да представят продукти с все по-големи екрани, което, макар че е добре за цялостното преживяване при четене, не е особено подходящо за устройство, което искате да носите постоянно с вас. PRS-300 решава този проблем, като разчита на 5" екран, поместен в корпус с размери 107 x 158 x 10 мм и тегло от 220 грама - размери, които правят носенето в джоб (на яке) възможно. Всъщност на живо устройството е учудващо компактно и удобно - можете спокойно да обхванете гърба му с една ръка, което е още един плюс по отношение на ергономичността.

На фона на електронните книги, дело на китайски компании, които в последните месеци се появиха и на нашия пазар, джаджата впечатлява с качеството си на изработка. В конструкцията на корпуса (предлага се в няколко цвята), който е оформен във формата на книга и прилича на този на предшественика PRS-505, е използван алуминий (за предния панел), което можем само да приветстваме. Задният панел е покрит с мек на допир материал, който улеснява захващането и помага за предотвратяване на изплъзването от ръцете, което е важно при по-високото тегло на устройството. Върху горната странична повърхност откриваме плъзгащ бутон за включване и изключване на устройството и LED индикатор, светещ при зареждане на батерията и осъществяване на връзка с компютър. Върху долната са разположение ресет бутон, порт за включване на зарядно устройство - такова не се предлага в комплекта (става и това за Sony PSP), miniUSB порт, който освен за трансфер на съдържание служи и за зареждане и място за прикачване на връзка за носене. Има и два сервизни отвора, които позволяват закрепването на устройството в отделно предлаган кожен калъф. Върху предния панел са разположени набор от бутони за управление - централен навигационен бутон за разлистване на книги, 4 функционални бутона (Home - връщане в главното меню, Back - връщане едно ниво назад или отмяна на операцията, Mark - поставяне на отметка, и Magnifier - за промяна на размера на шрифта и за завъртане на дисплея след продължително натискане). Отдясно на дисплея има и бутони, означени от 0 до 9, които също служат за навигационни цели и улесняват избора на точки от екранното меню. Не споменахме за присъствието на слот за допълнителна памет, тъй като такъв няма. За сметка на това PRS-300 предлага около 440МВ достъпна за потребителя вградена памет (от общо 512МВ) - това не е проблем, тъй като тя стига за запазването на стотици книги. Батерията е вградена и не подлежи на смяна от потребителя, но това не трябва да ви притеснява - един заряд издържа прелистването на хиляди страници, което означава, че ще можете да четете поне седмица преди да се наложи да я презаредите. Липсват и бутони за управление на звука и изход за слушалки - това е така, защото рийдърът не поддържа възпроизвеждането на музика и аудиокниги.

Освен miniUSB кабел, в комплекта влиза и обикновен неопренов калъф, който предпазва от надраскване, но ако желаете допълнителна защита, можете да изберете и някой от калъфите на Sony - компанията предлага и такъв с вграденo LED фенерче, което позволява да четете и на тъмно. Вместо върху отделен диск, компанията осигурява необходимия софтуер за управление на библиотеката ви от електронни книги в паметта на самото устройство. Разбира се, не е задължително да я използвате - онлайн могат да се намерят много добри решения, като например мултифункционалното приложение Calibre.

Дисплей и интерфейс

Какво е електронна хартия? Това понятие обикновено се отнася до специалния тип дисплей, разработен от E Ink Corporation, който успешно имитира поведението на истинската хартия с всички плюсове и минуси от това. Сред плюсовете са високият контраст, отличната видимост, дори и под пряка слънчева светлина, големият ъгъл на видимост и заради спецификата на разработката - ниската консумация на енергия. На практика дисплеят от електронна хартия черпи енергия само когато изображението върху него се сменя, но не и когато изобразява нещо. Така например може да показва една страница в продължение на дни и седмици, без това да повлияе на батерията. В момента най-разпространени са панелите, изобразяващи различни степени на сивото, но в процес на разработка са и цветни модели, които ще са на пазара вероятно догодина. В един такъв дисплей в прозрачна течност плуват милиони малки микрокапсули, всяка от които има положително заредени бели частици и отрицателно заредени черни. Когато се подаде съответното електричество, конфигурацията им се променя и се образува изображение. Заради спецификата на технологията, липсва задно осветяване на панела, което обикновено е виновно за умората на очите, но и означава, че за да четете трябва да имате външен източник на светлина - точно както при хартиените книги.

Дисплеят е с диагонал 5" и резолюция 800 х 600 пиксела (200 dpi). Изработен е по технологията E-Ink Vizplex и поддържа до 8 степени на сивото. Последното има значение главно при показването на изображения. Буквите са контрастни, което не е изненадващо за технологията E-Ink, но все пак производителите на различни устройства я реализират по различен начин. Добрия контраст е важен за PRS-300 заради по-малките размери на екрана, като няма проблем за удобното четене дори и при най-малката големина на шрифта. Разбира се, всичко зависи от конкретните предпочитания и възможности на зрението - устройството има опция за показване на текста в три различни големини, като превключването става чрез специален бутон. Първия път, когато направите това за дадена книга, операцията отнема малко повече време, но след това действието се извършва за по-малко от секунда. Наскоро поработихме и с електронна книга с 6" дисплей и честно казано, не открихме сериозни различия в читателското преживяване при двата размера.

Мултимедия, игри и приложения

Сред поддържаните формати на книги са ePub, PDF, BBeB Book (LRF), TXT, RTF и Microsoft Word, като за последното трябва да конвертирате файловете преди това. Устройството е съвместимо и с файлове (ePub, PDF и BBeB Book) с DRM защита. Размерът на екрана не оказва влияние върху четивността на книги в ePub или BBeB формат, но за сметка на това той понякога може да е проблем при PDF, тъй като преформатирането на текста не става толкова добре. Докато тествахме различните формати, установихме, че най-добър резултат осигурява BBeB Book (LRF), като използвахме Calibre за конвертиране от FB2 в него. Още нещо за приложението - то позволява да се абонирате за RSS емисиите на различни популярни сайтове (може да добавите и свои) и след това автоматично изтегля съдържанието от тях, форматира го във вид, удобен за четене в устройството, и при свързването му към компютъра автоматично го копира в него. Така можете да четете и любимите си сайтове в движение. Конвертиране на FB2 в LRF можете да направите и онлайн на адрес http://onlinelrf.com

Продаваните в ЕС варианти на PRS-300 не поддържат фабрично изобразяването на кирилица (освен в PDF файлове), но това лесно може да се промени, като следвате инструкциите за кирилизация от форума на the-ebook.org.
http://www.the-ebook.org/forum/viewtopic.php?t=12017

Менюто е лесно за използване, като от него са изчистени всички излишни неща - можете да го управлявате с навигационния бутон или да използвате бутоните отстрани на дисплея. Последното е по-бързият начин за избор на желаната точка от менюто, тъй като не се налага да чакате екранът да се опресни. Има опция за сортиране на книгите по заглавие, автор и дата, като можете да ги подредите и в отделни колекции - например книги от определен цикъл. Няма начин за търсене в текста, но пък можете да поставяте отметки, до които да стигнете по-бързо. За всяка книга се помни позицията, до която сте стигнали, така че можете лесно да продължите оттам, дори и ако се опитвате да четете едновременно повече от едно заглавие. По време на четенето в долната част на екрана има лента, в която можете да видите информация за заряда на батерията, размера на шрифта, номера на страницата и часовник (последното е неофициална добавка след кирилизация). Разлистването на страниците става с навигационния бутон, а опресняването на изображението става за около секунда, което е нормално за този тип устройства, макар че има и малко по-бързи. Ако искате да поставите отметка, можете да ползвате специалния бутон, а натискането на Back ви връща в основното меню с опции на отворената книга. Ако искате да отидете до определена страница, можете директно да въведете номера й чрез страничните бутони и след това да натиснете бутона за потвърждение. Според Sony заряд на батерията стига за прочитането на около 7500 страници в BBeB Book формат и на 6800 в ePub, което е много (повече от седмица активно четене).

Обзор

Ако нямате проблем с отсъствието на слот за външна памет, липсата на MP3 плеър, сензорен дисплей и безжични възможности за връзка, с каквито разполагат Kindle и Sony PRS-900 (коя от традиционните книги ги има?), но цените компактните размери и удобството при работа, Sony PRS-300 може да се окаже точно това, което търсите. Особено, ако ще е първият ви четец за електронни книги. Джаджата ни спечели с качествена изработка, надеждна работа, лекота на употреба и не на последно място - цената й ни накара да се убедим още веднъж в предимствата на електронната хартия.

Ново
Появи се и алтернативен фърмуер за устройството, което добавя поддръжка за много повече файлови формати. Може да се използва паралелно с оригиналния софтуер на PRS-300. Повече информация - http://ebookapplications.com