ARCHOS 7 Home Tablet

ARCHOS 7 Home Tablet
Първият таблет с Android и голям екран на френската компания ARCHOS е и едно от първите такива устройства на пазара изобщо. Устройството обещава да запълни празнината между смартфоните и лаптопите като осигурява удобен достъп до интернет, мултимедийни забавления и подбрана селекция от лайфстайл ориентирани приложения чрез услугата AppsLib, която позволява на потребителите да го персонализират и допълнително разширят способностите му. Изкушаващо предложение, особено при цената от 378 лв, на която се предлага в България.

Видео галерия

Апарат и управление

Стилният ARCHOS 7 home tablet има 7" сензорен резистивен екран с резолюция 800x480 пиксела (16М цвята) и е дебел едва 12 мм. Тежи 388 грама, което го прави извънредно портативен и достатъчно удобен да бъде навсякъде с вас и не само у дома, както подсказва името. Корпуса има характерният за продуктите на Archos дизайн, което означава че разполага с минимален брой хардуерни бутони, метален заден панел и поставка - удобен начин за наслаждаване на любимото ви мултимедийно съдържание. Върху корпуса има изход за слушалки (служи и като ТВ изход чрез допълнителен композитен кабел), порт за зареждане и стерео говорители, разположени от двете страни на екрана. Върху горната страна откриваме microSD порт и бутон за включване на устройството, който служи и за заключване на екрана. За връзка с интернет ще се погрижи вграденият Wi-Fi 802.11 b/g чип, а USB порта дават възможност да прехвърлите в таблета файлове от компютър, цифров фотоапарат или друго устройство. За това, както и за връзка на клавиатура или мишка ще ви трябва допълнителен microUSB към USB адаптер, какъвто не е трудно да се намери. Джаджата има ниска консумация на енергия и един заряд на батерията може да ви осигури до 7 часа за гледане на видео или до 44 часа време за слушане на музика. Таблета се задвижва от процесор Rockchip RK2808 с честота 600 MHz, а за съхраняване на данни са осигурени 8 GB вградена памет. Няма акселерометър, GPS приемник и Bluetooth с каквито разполага Archos 5 Internet Tablet.

Дисплей и интерфейс

Устройството работи с Android 1.5, което е разбираемо предвид бюджетния му характер. Към платформата са добавени някои допълнителни приложения на Archos, но не очаквайте всички, които предлага Archos 5 Internet Tablet например. С Archos 7 HT отново може да гледате видео в най-различни формати без конвертиране и дори в 720p HD резолюция, но все пак битрейта на клиповете не трябва да надвишава 2500 mbps. За разлика от Archos 5 Internet Tablet, тук не се поддържа показвнето на субтитри. Музикалният плеър също е претърпял лека козметична промяна, а сред останалите приложения са такова за разглеждане на снимки и друго за превръщането на устройството в цифрова фоторамка. С последното може да покажете изображенията в слайдшоу режим, който има и опция за активирането му след определено време в което таблета е бил неактивен. Устройството не разочарова и в музикално отношение тъй като наред с MP3, WMA и OGG файлове, възпроизвежда и аудиоформати, осигуряващи висококачествен звук като APE и FLAC.

Мултимедия, игри и приложения

В ARCHOS 7 home tablet са предварително инсталирани различни приложения, но още много - безплатни или платени, може да изтеглите от услугата AppsLib. Сред софтуера в таблета са Deezer за стрийминг на музика, eBuddy за чат през различни от популярните IM платформи включително и през Facebook, Aldiko за четене на електронни книги, като предоставя и възможност за изтегляне на платени или безплатни заглавия, но може да заредите и своите електонни книги и Daily paper, който дава достъп до мобилните сайтове на много ежедневници. Тук са още клиент за електронна поща, диктофон и будилник.

Хубавото на услугата AppsLib е, че не изисква никаква регистрация, дори и такава в Google, но от друга страна предлага само част от приложенията в Google Market, но все пак в достатъчно качествена и разнообразна селекция. Разбира се няма проблем да инсталирате и приложения изтеглени от други източници стига те да поддържат работа с Android 1.5 - например от сайта www.freewarelovers.com/android . От него изтеглихме официалното приложение на Facebook за достъп до социалната мрежа, както и файловия мениджър Astro. За сърфиране онлайн може да разчитате на браузъра за Android, но имайте предвид, че не показва Flash съдържание и не работи толкова пъргаво колкото този в Archos 5 Internet Tablet. За това си има обяснение - все пак Archos 5 Internet Tablet разчита на бързия процесор ARM Cortex-A8.

Обзор

Изненадващото е че всичко това е на изключително конкурентна цена - за 378 лв получавате таблет с Аndroid от компания, която има традиции в тази област. Не очаквайте производителността на Archos 5 Internet tablet тъй като става дума за бюджетно решение, но въпреки това ARCHOS 7 home tablet е интересно решение за търсещите финансово достъпен начин за мултимедийни забаления и удобен достъп до интернет и различни начини за онлайн комуникация.

И за финал - преди време ви представихме Archos 5 Internet tablet с твърд диск с капацитет 160GB , заради който дебелината на таблета беше цели 20 мм, а теглото му - 286 г. Тогава споменахме, че модела се предлага и във вариант с флаш памет, който е много по-компактен - дебелината намалява до 10,4 мм, а теглото до 182 гр. Добрата новина е че и този вариант вече се предлага на нашия пазар на особено изкушаващи цени предвид възможностите на устройството - 398 лв. за модела с 8GB памет и 568 лв за варианта с 32GB. Благодарение на интегрирания microSD слот винаги може да добавите още памет. Дистрибутора на Archos в България вече предлага и стойка за автомобил, чийто захранващ кабел служи и като антена на вградения в устройството FM трансмитер.

Archos 7 Home Tablet можете да намерите в Mobile Shop:
http://www.mobilebulgaria.com/pdas/view.php?id=71

или на адрес: Archos.bg