Nokia C6

Nokia C6
C-серията на Nokia, която компанията описва като основната част от портфолиото й, дебютира през пролетта и в нея вече има три модела. Два от тях са снабдени с QWERTY клавиатура, което ги прави привлекателни за всички, които искат да имат по-удобна възможност за въвеждане на текст - например обичат да чатят, не могат да без любимите си социални мрежи, изпращат много текстови съобщения или работят активно с електронна поща. Все задачи, в които една хардуерна клавиатура е незаменима, особено ако е изработена добре. С6 (пълното име е C6-00, но засега ще използваме само С6) е последният засега телефон от серията и не прилича особено на останалите - C5 е с традиционна форма и буквеноцифрова клавиатура, докато С3 разполага с QWERTY клавиатура и форма, позната от Nokia E71. Вместо това устройството залага на слайд механизма, за да предложи клавиатура с по-голям и удобен размер и до голяма степен може да мине за олекотена (не и в буквалния смисъл) версия на Nokia N97 mini.

Видео галерия

Апарат и управление

Когато видите Nokia С6, може веднага да направите връзка с 5800, тъй като дизайнът на лицевата част на двата модела има достатъчно сходни елементи, включително и лентата от три хардуерни бутона, единият от които в случая служи и за включване/изключване на телефона и бързо превключване на активния профил. Задният панел е леко извит, което прави захващането удобно, което е важно, тъй като теглото на С6 е точно 150 грама. Слотът за флаш памет е разположен върху лявата страна, а върху дясната са бутоните за звука, заключване на екрана и активиране на камерата. Горната страна помества 3,5 мм изход за слушалки и microUSB порта, а върху долната са портът за зареждане, микрофонът и мястото за връзка за носене. Както и в някои други телефони на Nokia, белият пръстен около порта за зареждане свети, когато в него е включено зарядното. Върху задната страна са камерата с LED светкавица (може да се ползва като фенерче с доп. приложение) и високоговорителят, който осигурява изненадващо силен звук. Камерата няма предпазител, но се намира по-навътре в корпуса, което помага за избягване на надраскване, но все още може да замърсите прозорчето й с отпечатъци от пръсти. Движението на клавиатурата е стабилно, за което отговаря задвижваният с пружина механизъм. Хубавото е, че между двете части няма никакво нежелано движение.

Какви са приликите и разликите на C6 спрямо N97 mini? Подобно сравнение е логично, тъй като N97 mini е на пазара по-отдавна и цената му в момента е сравнима с тази на C6, макар че новият модел е по-евтин. И двата имат сензорен екран с диагонал 3,2", QWERTY клавиатура и разчитат на платформата S60 5th edition (Symbian^1). Когато тествахме N97 mini, останахме приятно изненадани от качествата на телефона, особено в сравнение с оригиналния N97. Първото, което различава C6 и N97 mini, е изработката на корпуса и макар че двата модела имат сходни размери (N97 mini е по-тънък), C6 е с десетина грама по-тежък. Това е интересно, тъй като в неговата конструкция на пръв поглед няма толкова метал, колкото има в N97 Mini, който разполага с метален заден панел и има специален механизъм на отваряне, който поставя екрана под ъгъл спрямо клавиатурата. Самата клавиатура също е различна, като бутоните на N97 mini са отделени и поставени в три реда, а навигационният блок е интегриран в нея. C6 има отделен навигационен блок и по-големи бутони, разположени на 4 реда, които се справят много добре със задачата да осигурят удобен начин за бързото въвеждане на текст. Въпреки че бутоните на С6 са по-сбити, формата им ги прави по-удобни за употреба от тези в N97 mini. Подобно на Motorola Milestone, и тук бихме желали навигационният блок да е интегриран в клавиатурата, както е при N97 mini, тъй като така няма да е нужно да протягате палеца на дясната ръка за достигането на бутоните. Хубаво е, че често използваните символи като @ са достъпни директно, което допълнително ускорява въвеждането на текст. Въпреки че е пластмасов, корпусът на C6 е добре изработен, а самата пластмаса е от високо качество и оставя усещане за стабилност и здравина. Екраните и на двата са еднакви, а макар че камерите на теория също би трябвало да са такива, тази на N97 Mini има предимство по отношение на използваната оптика Carl Zeiss. N97 mini има 8GB вградена памет в допълнение на слота за допълнителна, докато при С6 вградената памет е около 240МВ (2GB карта в комплекта). Цифровият компас (полезен при пешеходна навигация) и ТВ изходът са екстри, запазени само за N97 mini. Разликата в цените на двата модела при операторите обаче е значителна - почти два пъти.

Дисплей и интерфейс

Интерфейсът е като този в N97 и N97 mini и позволява разполагането на различни уиджети върху основния екран. Въпреки че не може да се похвали с графични ефекти като тези, които предлагат Android и iOS, Symbian^1 е добре познат, така че едва ли ще срещнете затруднения в ползването му. Все пак отново трябва да направим някои уговорки - както и досега, интерфейсът е малко непостоянен и на много места изисква двойно натискане върху даден елемент за активирането му. Първото докосване е за избиране, а следващото за включване. За щастие това е отстранено в Symbian^3, където работата с платформата е значително по-интуитивна. Иначе налице е кинетично превъртане навсякъде в менюта и списъци, което работи по-добре и е по-плавно от това в Nokia 5800 например. Информацията в уиджетите върху основния екран се обновява в реално време, което е удобно, за да бъде пред очите ви профилът във Facebook, електронната поща или RSS емисия с актуалните новини от любимия ви сайт. Разбира се, може да поставите и бърза връзка към плеъра или избрани приложения или записи от телефонния указател. Ако плъзнете пръст върху дисплея, може да смените основния екран с уиджетите с друг, върху който няма нищо - това е начин да скриете съдържанието от нежелани погледи. Иначе екранът е с диагонал 3,2" и има резолюция от 640 x 360 пиксела. Изобразява до 16М цвята и е изработен по резистивна технология, което означава, че трябва да приложите лек натиск, за да бъде отчетено докосването. За щастие за превъртане на съдържанието може да използвате и навигационния блок на клавиатурата - полезно при ползване на браузъра, но става и управление на основното меню.

Nokia C6 разполага със 128MB RAM памет, но макар че бихме желали да е повече, заради подобреното й управление, обемът й не се отразява чак толкова на бързодействието. На практика телефонът работи и реагира бързо, а в случаите, когато свободната памет намалее драстично, платформата започва автоматично да затваря някои от приложенията във фонов режим. Трябва да споменем и наличието на системата за умно набиране, която обикновено е запазена за моделите от Е-серията - докато сте в основния екран, е достатъчно да започнете да набирате името на търсения запис и ще получите списък с предположения. Както може да се предположи, на разположение на потребителя са стандартните Symbian приложения - телефонен указател, календар с органайзер, музикален и видео плеър, браузър в допълнение от приложението на Quickoffice за разглеждане на MS Office и PDF документи, Nokia Messaging за работа с електронна поща и, разбира се, Ovi Maps с безплатна навигация в цял свят. Плеърът е стандартният за последните издания на Symbian и след скорошните ъпдейти за телефоните със сензорен екран на Nokia беше добавен и към тях. Поддържа показването на албумни изображения, има еквалайзер и може да бъде управляван чрез уиджет на основния екран. Флаш картата в комплекта е с капацитет 2GB, така че може би е добра идея да се снабдите с по-голяма, за да вземете повече музика с вас. Обновяването на мултимедийната библиотека става бързо, а превъртането в дългите списъци - плавно. В мултимедийното меню има и връзки към FM радиото и музикалния магазин Ovi Music. С6 предлага и приложението Nokia Podcasting, с което може да изтегляте и слушате любимите си подкасти. Телефонът не разполага със стереоговорители.

Камера

Камерата е с резолюция 5МР, но за разлика от N97 mini не разполага с оптика Carl Zeiss, която Nokia пази главно за моделите от N-серията. За щастие това не се отразява чак толкова на качеството на изображенията, което е изненадващо добро, но все пак разлика има в полза на N97 mini. Направи ни впечатление, че автофокусът е много бърз и отново трябва да направим уточнението, че най-добри снимки ще получите при достатъчна околна светлина. Запечатваните цветове са яки, макар че понякога са пренаситени, но това едва ли ще е проблем, ако предпочитате главно да споделяте кадрите във Facebook. Интерфейсът дава достъп до различни режими на снимане, самоснимачка, корекция на цветовете, баланса на бялото, компресиране на експозицията, управление на контраст, яркост и светлочувствителност и т.н. Записваното видео е с максимална VGA (640x480) резолюция.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_502.rar

Примерно видео:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/07/file_501.rar

Мултимедия, игри и приложения

За разглеждане на видео и изображения трябва да разчитате на стандартната галерия на S60, като през нея може да споделяте съдържание и онлайн. Има и опция за инсталирането на допълнителни услуги като Pixelpipe, с които на разположение са още повече възможности за споделяне на снимки или видео. Разглеждането на изображения в приложението също е бързо, дори и ако имате повече файлове. Оттук е достъпен и вграденият редактор на изображения с различни ефекти и опции за ретуширане. За по-лесно сортиране може да се поставят етикети на снимките. Налице е и видеоредактор с базови функции - добавяне на текст, замяна за звука, комбиниране или отрязване на клипове и т.н.

Браузърът в телефона е последната версия 7.2.6 на разработката на Nokia, базирана на енджина WebKit. Рендира съдържанието бързо, поддържа едновременната работа с няколко прозореца и изобразява Flash съдържание. Липсва обаче опцията за преформатиране на текста при мащабиране. По подразбиране страниците се отварят на пълен екран, а кинетичното им превъртане е плавно. Интересно е, че браузърът предлага две полета за въвеждане на информация - едното е за директно търсене чрез Google или Bing, а другото е за адреса на сайта, който искате да отворите.

Електронната поща става все по-важен елемент от ежедневието ни и Nokia C6 осигурява удобен начин за управлението й. Nokia Messaging се справя с POP/IMAP пощенски кутии, както и с услугите на най-популярните доставчици, включително и български - конфигурирането е автоматично, трябва само да въведете адреса и паролата си, за да започнете да получавате пощата си в движение. Приложението е с разширени възможности и се доближава до функционалността на компютърен пощенски клиент. Поддържа и работата с HTML писма. Телефонът може да работи и с Mail for Exchange за push e-mail услуги, като има и опция за синхронизиране на календар, контакти и бележки. За безплатна навигация налице е Ovi Maps 3.3, но може да изтеглите ъпдейт и до по-новата версия 3.4. Позиционирането е бързо, а липсата на компас ограничава донякъде употребата за пешеходно ориентиране. Добавен е Quickoffice за разглеждане на офис документи и PDF файлове. Сред новите приложения е и такова за рисуване, тук са и Psiloc World Traveller и една игра. Разбира се, не е пропуснат и Facebook, който се интегрира и с основния екран на телефона за бърз достъп до ъпдейтите от социалната мрежа.

Батерия и мрежа

Батерията е капацитет 1200 mAh и по данни на Nokia може да осигури време за разговори до 11 часа с едно зареждане в GSM мрежа или до 5 часа в 3G. Времето за стендбай и в двата случая е до 400 часа. На практика автономната работа зависи от начина на използване и функциите, с които работите, но при нормална употреба и без активна връзка за данни може да очаквате да изкара и повече от 3 дни

Обзор

Nokia C6 намира място сред моделите от среден ценови клас на финландската компания и успява да предложи точно това, което обещава - удобен начин за работа с електронна поща, социални мрежи или чат, към което са добавени и екстри като безплатната навигация с Ovi Maps. Качеството на изработка на корпуса е много добро, механизмът на движение е стабилен, а качеството на разговор и силата на сигнала, дори в зони с лошо покритие, е отлично. Има много общи неща с Nokia N97 mini и, честно казано, ни изненада с чудесната си QWERTY клавиатура и бързата си работа, което показва, че Nokia продължава успешно да оптимизира добре познатата платформа Symbian^1. В този клас обаче тя ще отстъпи място на Symbian^3, който прави голяма крачка напред по отношение подобряване на потребителското преживяване, а около Nokia World ще го видим в още модели освен в N8. По-сериозни забележки може да бъдат отправени към качеството на камерата на C6, но предвид позиционирането на модела, едва ли бихме могли да желаем много. Все пак тя се справя доста добре, но не е на нивото на телефоните от N-серията. Бихме желали да видим и цифров компас, който е удобно допълнение за пешеходна навигация. Оценяваме и добавянето на възможност за умно набиране, която досега срещахме главно в Е-серията. Като цяло Nokia C6 не е нито революционно, нито иновативно устройство, но и не се опитва да се прави на такова, а липсата на допълнителни екстри е разбираема за ценовия клас в който попада.

  • И мене ме кефи за 350 лв. от ВиВаком си е оферта трябва да я вида на живо как е.
    Plamen20