HTC Desire

HTC Desire
HTC дължи много за успеха си през последните месеци на Android, а ако сте обърнали внимание на финансовата информация за компанията, която публикуваме периодично, ефектът на платформата на Google е ясно различим. HTC продължава да изгражда продуктовото си портфолио и на 15 септември добави поредните представители към него под формата на Desire HD и Desire Z. Така компанията вече има модел с Android в почти всеки пазарен сегмент, а след събитието в Лондон си осигури и смартфон с QWERTY клавиатура, какъвто след Dream не предлагаше. Устройствата покриват и широк диапазон от диагонали на екрана, така че за всеки има по нещо. Интересно е, че един от най-популярните модели на компанията - анонсираният през февруари Desire, все още няма намерение да се оттегля от пазара. Наскоро той получи ъпдейт до Android 2.2, а заради недостиг на AMOLED екрани компанията започна да използва TFT панели. Продажбите на Desire ще продължат още известно време - така потребителите ще имат повече възможности за избор: който иска голям екран, ще се насочи към Desire HD, феновете на хардуерните клавиатури ще изберат Desire Z, а за търсещите по-компактна форма и производителност остава Desire. В близките месеци устройството ще получи още един ъпдейт, който ще добави към него екстрите от новата версия на интерфейса HTC Sense и възможност за връзка с онлайн услугите в портала HTCsense.com. За успеха му е показателен и фактът, че наскоро Desire беше избран за Телефон на годината в наградите на авторитетното британско списание T3. Тогава HTC стана и Технологична марка на годината.

Апарат и управление

Почти всички смартфони с Android на HTC се отличават с характерната извивка в долната част на корпуса, която закачливо наричаме "брадичка", но при Desire тя е толкова малка, че направо липсва. Прави впечатление, че наличното пространство върху предния панел е оползотворено максимално добре и по-голямата част от него се заема от екрана. С размери 119 x 60 x 11,9 мм и тегло 135 грама, телефонът попада в златната среда и е удобен за носене и използване. За последното помага и гумираното покритие върху задния панел, което прави по-стабилно захващането. Под екрана откриваме характерния за Android набор от навигационни бутони плюс оптичен тракпад - там Nexus One има сензорна лента и тракбол. Другите детайли върху корпуса са сдвоен бутон за контрол на звука, microUSB порт и 3,5 мм изход за слушалки. В горната част на задния панел се намират 5МР камера с LED светкавица и високоговорител. Като цяло конструкцията на корпуса е солидна, като в нея е използван и метал - такава е лентата, обточваща екрана.

Дисплей и интерфейс

Той е с диагонал 3,7" и резолюция 480 x 800 пиксела и е изработен по AMOLED технология, което означава, че ви очакват много по-ярки цветове от обикновено, но и че не трябва да очаквате да се представя много добре при директна слънчева светлина. Екранът е с капацитивни сензорни възможности, поддържа мултитъч и може по отличен начин да покаже възможностите на новата версия на интерфейса Sense, която е разположена върху Android 2.2. На разположение са 7 основни екрана за поставяне на уиджети - освен стандартните за Android има и разработени от HTC. Между екраните можете да преминавате с плъзване върху екрана, като използвате оптичния тракпад или с помощта на мултитъч жест - в този случай ще видите умалени копия на седемте екрана и можете бързо да преминете към желания. Това помага и в случай че забравите върху кой екран какво сте поставили. Сред новите уиджети е и FriendStream, който събира на едно всички ъпдейти, снимки и споделени връзки от социалните мрежи, в които участвате - в случая това са Facebook, Twitter и Flickr. Кликнете върху всеки от тях и ще ги видите в съответното приложение.

Камера

Камерата е с резолюция 5МР и предлага автофокус, но бихме желали да има хардуерен бутон за стартирането и оперирането й, тъй като това може да осигури по-стабилно захващане на телефона, за да се избегнат случайните движения. Сега, за да направите снимка, можете да натиснете върху екрана или да използвате оптичния тракпад - когато го докоснете, ще се активира автофокусът, а натискането ще доведе до запечатване на кадър. За щастие от HTC са подобрили качеството на снимките, но все пак не очаквайте то да бъде като това от някой специализиран камерафон. Въпреки това при достатъчно светлина можете да направите интересни снимки, които след това лесно да споделите във Facebook и Twitter или чрез имейл. Записаното видео е с HD резолюция от 720р, но отново не очаквайте особено качество. Още забавления можете да си осигурите и чрез добавеното FM радио.

Мултимедия, игри и приложения

Браузърът вече осигурява и удобен начин за селектиране и копиране на текст или за директно търсене онлайн, превод или споделяне. Както и досега, телефонният указател Sense дава възможност за поглед към цялата комуникация с един контакт и добавя информация от социалните мрежи, в които участва (например статуси и публикувани снимки във Facebook). Връзката между телефонния указател и Facebook става автоматично, но има и опция за ръчно свързване. Конфигурирането на електронната поща е лесно (въвеждане на име и парола), като има възможност за работа с POP3/IMAP или Exchange акаунти, а при въвеждане на текст виртуалната клавиатура работи отлично както в хоризонтален, така и в портретен режим. Работата на интерфейса е изключително плавна и бърза, като за това заслугата е на пъргавия процесор Qualcomm Snapdragon с тактова честота 1GHz, който е комбиниран с 576 MB RAM памет. Браузърът работи приятно бързо, поддържа мащабиране на страниците с жест и освен това може да покаже Flash съдържание, включително и видео. Последното е една от екстрите, които дойдоха с ъпдейта до Android 2. За приложения на разположение е Android Market, където вече има над 100 000 заглавия, сред които и много с локален характер след конкурса на "М-Тел" и HTC. Приложенията могат да се инсталират на две места - или в 512МВ ROM памет, или върху microSD картата, като последното стана възможно след ъпдейта до Android 2.2. Функцията е полезна, но трябва да отбележим, че не всички приложения поддържат инсталация върху външен носител и ако обичате да изпробвате нов софтуер, скоро ще се наложи да започнете да деинсталирате програми. Така че 512MВ определено не са достатъчни, още повече че за потребителя е достъпна малка част от тях. За щастие проблемът е решен в Desire HD, който има много повече вградена памет.

Батерия и мрежа

Животът на батерията с капацитет 1400 mAh не е особено впечатляващ, ако използвате активно телефона, но това важи за всеки съвременен смартфон с разширени възможности. Все пак положението не е толкова лошо и ако намалите яркостта на дисплея, можете да изкарате ден и половина или два с едно зареждане. С Android 2.2 беше добавена и опцията за споделяне на мобилния интернет, която превръща смартфона в Wi-Fi точка за достъп, и макар че функцията работи, както се очаква, може бързо да стопи батерията.

Обзор

В заключение, HTC Desire е чудесен смартфон и типичен представител на новото поколение бързи и функционални телефони, чиито функции могат да се увеличат с помощта на допълнителни приложения. В момента той е един от топмоделите с Android и по впечатляващ начин демонстрира възможностите на платформата.

  • Има тема за HTC Desire.Много малко инфо даваш за тела в какво състояние е бил преди(софт,рут) и какво си правил ти по тела.Почети малко в специализираните форуми http://www.androidbg.com/forum/forum27-htc-desire.html
    rado243