T-Mobile Pulse

T-Mobile Pulse
През изминалите месеци Android продължи да увеличава броя на феновете си, да развива възможностите си и освен в модели от висок ценови клас, да намира място във все по-достъпни във финансово отношение устройства. Тази година също започва обещаващо за платформата на Google - вече видяхме премиерата на първия телефон, носещ логото на интернет гиганта, произведения от HTC модел Nexus One. Сега обаче ще спрем вниманието си на T-Mobile Pulse - евтин телефон с Android, който обаче не прави компромис с техническите характеристики и на практика предлага почти всичко, което имат и другите модели от първото поколение смартфони с Android. Голямата изненада обаче е цената му - моделът, който беше при нас, е предназначен за македонската мрежа на T-Mobile, където може да се получи на изключително ниска цена или безплатно при подписване на дългосрочен договор. Без договор цената му е малко под 500 лв., като се предлага и по-евтино с предплатена услуга. Засега нямаме информация за възможността да се появи и у нас, но предвид връзката на T-Mobile и Cosmote не изключваме такава вероятност.

Наскоро разбрахме, че T-Mobile Pulse е номиниран в наградите на GSM асоциацията в категорията за най-добър телефон. Наградите ще бъдат обявени на мобилния конгрес.

Видео галерия

Апарат и управление

Ако следите новините около Android, сигурно вече сте забелязали, че T-Mobile Pulse всъщност е добре познатият модел Huawei U8220. Устройството е базирано на Android 1.5 (познат като Cupcake) и е снабдено с много от опциите, които очакваме от съвременен смартфон като сензорен дисплей, HSDPA и Wi-Fi възможности, акселерометър, aGPS приемник, компас и 3,2МР камера с автофокус. Устройството е с размери 116 x 63 x 13,6 мм и тежи 130 грама, но благодарение на заоблените му ъгли работата с него е удобна. Изработката на корпуса е качествена. Изчистеният дизайн на предната част се доминира от 3,5" дисплей с резолюция 320 x 480 пиксела, който изненадващо ползва капацитивна технология, каквато обикновено срещаме в по-скъпи смартфони. Въпреки че не разполага с мултитъч възможности, той е достатъчно чувствителен, така че едва ли имате проблеми да го овладеете. Над дисплея има втора камера за видеоразговори, а под него са разположени навигационен тракбол и 4 бутона. Тракболът е интересен, тъй като освен за навигация в менюто, може да послужи и за бързо разглеждане и преминаване между различните основни екрани, които тук са цели 6 на брой. Точно така, Huawei и T-Mobile са добавили още 3 в допълнение на стандартните за Android, като върху тях отново можете да поставяте различни уиджети, икони за бърз достъп и приложения и функции и т.н. Тук са и така наречените wildcards уиджети - прозорци, които могат да съдържат различна информация, като клипове, музика и т.н., която може да се прелиства. При натискане на тракбола се показва умалено изображение на тези екрани, като след това с лекота можете да изберете този, който искате да посетите. След това с негова помощ можете да преминете и между различните елементи на екрана. Както и при другите телефони с Android, натискането на бутона Menu извежда меню с опции за активното приложение, а задържането му показва виртуална QWERTY клавиатура.

Дисплей и интерфейс

Върху лявата страна се намират microSD слот и бутонът за включване и изключване, който служи и за заключване на екрана и бутоните, достъп до профили "полет" и "тих" и отваряне на мениджъра на приложения, чрез който може да се превключват активните, намиращи се във фонов режим. Върху дясната страна са бутоните за контрол на звука и за активиране на камерата. Върху горната част, скрити под пластмасов предпазител, са microUSB порт за трансфер на данни или зареждане и 2,5 мм аудиоизход. В комплекта е включен и преходник към по-разпространения 3,5 мм интерфейс. Задният панел е лъскав, но покрит с интересен десен, напомнящ лист от въглеродни влакна (карбон). Тази тема се повтаря и във фоновото изображение на основния екран. Както и при другите телефони с Android, в горната част на екрана има лента за различни системни съобщения, която може да бъде разтеглена с жест. В долната част винаги се показват два бутона - единият служи за достъп до предпочитаните записи от телефонния указател, а другият отваря основното меню. Работата на интерфейса е бърза, като забавяне може да има в редки случаи - макар че това е първият телефон с Android, от Huawei са свършили добра работа, като са използвали оптимално възможностите на чипсета Qualcomm MSM7200A, работещ с тактова честота 528MHz. Телефонът има и 256MB ROM, и 192MB RAM памет.

T-Mobile Pulse е снабден с обичайните комуникационни приложения - работа с SMS и MMS съобщения, електронна поща и IM услуги. Интеграцията на Google Mail и Google Talk е повече от добра и както и при другите модели с платформата, информацията (и контактите) автоматично се синхронизира с акаунта ви в Google. Разбира се, лесно можете да добавите и друга, уеббазирана или POP/IMAP, пощенска услуга. За въвеждане на текст, освен на стандартната клавиатура на Android, можете да разчитате и на пълната версия на TouchPal, разработена от CooTek. Тя предлага различни конфигурации, между които може да се преминава с жест. Въвеждането на текст и с двете клавиатури е удобно. В хардуерно отношение телефонът не се отличава от моделите от първото поколение с Android. Използва платформата Qualcomm MSM7200A и разчита на процесор с тактова честота 528MHz в комбинация с 256MB ROM и 192MB RAM памет. Резолюцията на 3,5-инчовия дисплей е стандартната - 320 x 480 пиксела. В комплекта влиза и 2GB microSD карта.

Телефонна книга и органайзер

Камера

Камерата е с резолюция 3.2МР и с автофокус, но не разчитайте много на нея, особено ако около вас няма достатъчно светлина. Настройките са минимален брой - може да се избере баланс на бялото или цветен ефект, но за сметка на това, за разлика от повечето други телефони с Android, на разположение е хардуерен бутон за активирането й. Записваното видео е с резолюция едва 352 х 288 пиксела при 20 fps.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2010/01/file_458.rar

Мултимедия, игри и приложения

Музикалният плеър също не поднася изненади и запазва познатия външен вид на стандартното приложение за платформата. Сортира автоматично копираната в телефона музика в зависимост от ID3 таговете, поддържа изобразяването на запазените в етикетите на файловете изображения и осигурява удобен за употреба интерфейс, който е достъпен както в портретна, така и в хоризонтална ориентация. Бутоните за контрол на възпроизвеждането са големи, добавени са и такива за активиране на последователно/разбъркано просвирване или за еднократно използване или повтаряне на активната плейлиста. Има и лента за управление на силата на звука, но за това могат да се ползват и страничните хардуерни бутони. В хоризонтално положение можете да разлиствате наличните албуми в стил, напомнящ на Cover Flow в продуктите на Apple. Качеството на възпроизвеждане е много добро, но и тук важи уточнението, че за най-добър резултат е по-добре да използвате свои слушалки. Разбира се, чрез включения в комплекта преходник от 2,5 мм към 3,5 мм жак.

Както и при останалите модели с Android, и тук браузърът е базиран на WebKit, което означава, че можете да очаквате добра производителност по отношение на бързина и качество на рендиране на страниците. Не поддържа Flash, но се справя много добре както през 3G (поддържа HSDPA 7.2Mbps), така и през Wi-Fi мрежа. Може да работи с повече от един прозорец, между които се преминава с лекота, и осигурява лесен начин за мащабиране на страниците. Няма мултитъч възможности, но това не е проблем за управлението. Ако все пак държите на достъпа до клипове от YouTube, на разположение е отделно приложение с приятен интерфейс, което улеснява гледането им.

За навигация Pulse разчита на Google Maps - приложение, което без изненада работи много добре. Ще ви спечели с отличния си и оптимизиран за управление чрез докосване интерфейс, плавна работа и много възможности като планиране на маршрут за движение - с превозно средство, пеша или с градски транспорт, опция за разглеждане на снимки от Street View (ако има такива) и търсене. Можете да споделите положението си с приятели, както и да видите тяхната позиция чрез функцията Latitude. Вграденият компас пък ще ви е от полза при пешеходна навигация или при употреба на приложения, които могат да се възползват от него като Google Street Map или браузъра Layar. Допълнителни приложения можете да изтеглите от Android Market, като работата с него няма разлика от другите устройства с тази версия на платформата. Има възможности за търсене, приложенията са разделени в категории за по-лесно откриване и като цяло целият процес на откриване и изтегляне е бърз и безпроблемен.

Сред инсталираните приложения са Documents To Go, който служи за разглеждане на Excel, Word, PowerPoint и PDF документи, а след закупуване може да се ползва и за редактирането им; DataViz RoadSync осигурява пълна синхронизация с Microsoft Exchange Server и Servo Search за търсене в устройството или онлайн. За синхронизация с Outlook може да се ползва включеният в комплекта софтуер PC Suite, но това на практика е единствената функция, която изпълнява.

Памет, софтуер и връзки

Батерия и мрежа

Нямаме никакви забележки за качеството на звука при разговор, нито за работата с мобилната мрежа. Включената батерия е с капацитет 1500mAh и макар че T-Mobile твърди, че тя е достатъчна за 210 минути провеждане на разговор или за работа в режим на изчакване в продължение на 300 часа, ако ползвате много от функциите на Pulse, сигурно ще се наложи да го зареждате всеки ден.

Обзор

Останахме приятно изненадани от представянето на T-Mobile Pulse, нищо че е първото устройство на Huawei с платформата на Google. Предлага актуални хардуерни възможности, добра производителност и допълнения по интерфейса, които дават повече възможности за персонализация. Макар че има какво да се желае още по отношение на камерата, останалото компенсира това - все пак получавате екстри като голям 3,5" капацитивен сензорен дисплей, Wi-Fi, HSPA, GPS приемник и компас и не на последно място - обширен каталог с допълнителни приложения. Всичко това на изключително достъпна цена. Ще се радваме един ден да го видим официално и на нашия пазар.

Иновативните възможности на EON от VIVACOM

Иновативните възможности на EON от VIVACOM